Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • VELIKO NADBISKUPIJSKO HODOČAŠĆE BL. ALOJZIJU STEPINCU U ZAGREB I KRAŠIĆ

  VELIKO NADBISKUPIJSKO HODOČAŠĆE BL. ALOJZIJU STEPINCU U ZAGREB I KRAŠIĆ

  Pođimo mu u pohod. U 2018. godini navršava se 120. obljetnica Blaženikova rođenja u Krašiću (1898.) i 20. obljetnica njegova proglašenja blaženim u Mariji Bistrici (1998.). Lijepa je to i povlaštena prigoda da mu kao nadbiskupijska zajednica Božjega naroda „pođemo u pohode“. Za tu smo prigodu u našem nadbiskupijskom kalendaru, kao i u svećeničkim dekanatskim koronama protekle jesni, već najavili održavanje zajedničkoga hodočašća bl. Alojziju u Zagreb i Krašić.

  Pročitaj više
 • Svetkovina Bogojavljenja u osječkoj konkatedrali

  Svetkovina Bogojavljenja u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - „Današnja svetkovina dan je Isusova objavljenja svim narodima, a ljude, sve narode i kulture na zemlji koji traže Boga predstavljaju mudraci, koji su došli u Betlehem s Istoka u želji da nađu i da se poklone novorođenome kralju“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodeći svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali o svetkovini Bogojavljenja, 6. siječnja. U koncelebraciji je bio umirovljeni svećenik Vladimir Mirkut, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Dario Hrga, domaći župnik Adam Bernatović i župni vikar Robert Almaši. Bogojavljensko Evanđelje, a zatim i svetkovinu Uskrsa navijestio je đakon Ivan Kunčević. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.

  Pročitaj više
 • Svečano božićno misno slavlje u osječkoj konkatedrali

  Svečano božićno misno slavlje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić predvodio je 25. prosinca božićno misno slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Uz nadbiskupa suslavio je biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Dario Hrga, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, domaći župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Robert Almaši, a posluživao je đakon Ivan Kunčević.
  „I dok prebiremo po proteklim događajima i po sadašnjoj stvarnosti, u našoj duši odjekuju riječi anđeoske pjesme s betlehemskih poljana: Javljam Vam veliku radost - Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist Gospodin. Tko nam je u ovom trenutku potrebniji negoli Spasitelj? Potreban nam je Spasitelj koga isti Izaija naziva Savjetnik čudesni, Bog silni, Otac vječni, Knez mira“, rekao je nadbiskup započinjući homiliju.

  Pročitaj više
 • Uskrsne ispovijedi

  Uskrsne ispovijedi

  PRIJAVA BOLESNIKA ZA USKRSNU ISPOVIJED
  Potičemo sve župljane da na vrijeme prijave svoje stare i bolesne članove obitelji za uskrsnu sv. ispovijed u župni ured. Uskrsna ispovijed bolesnika bit će u ponedjeljak, 12. ožujka 2018. godine s početkom u 9,00 sati.

  USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE
  Uskrsna ispovijed djece u petak, 16. ožujka 2018. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,00 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15.00 sati.

  USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
  Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - „Večeras smo ovdje kako bismo zahvalili Gospodinu za sva dobra koja imamo kao građani koji zajedno žive. Zahvaljujemo za ovaj grad i za sva njegova dobročinstva, za sve ljude koji žive u ovome gradu, za svu njihovu dobru volju i njihova nastojanja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započinjući misno slavlje u osječkoj konkaterdrali Sv. Petra i Pavla povodom proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca.
  Uz nadbiskupa, koncelebrirao je i prigodnu homiliju uputio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, a u suslavlju su bili i osječki dekani, mons. Adam Bernatović i preč. Ivan Jurić te ostali svećenici i dvojica đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Misno slavlje završeno je na trgu ispred konkatedrale gdje je mons. Hranić blagoslovio adventski vijenac, a potom je gradonačelnik Ivan Vrkić upalio prvu adventsku svijeću.

  Pročitaj više
 • Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

  Pročitaj više
 • Misa zahvalnica

  Misa zahvalnica

  Misu zahvalnicu za proteklu 2017. godinu u osječkoj je konkatedrali sv. Petra i Pavla, apostola na blagdan Svete Obitelji, 31. prosinca predslavio nadbiskup u miru đakovačko-osječki, mons. Marin Srakić. Koncelebrirali su uz župnika mons. Adama Bernatovića, župni vikar Robert Almaši, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Dario Hrga te vlč. Vladimir Mikrut, a posluživao je đakon Ivan Kunčević.

  Pročitaj više
 • Misa ponoćka u osječkoj konkatedrali

  Misa ponoćka u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - „Sabrali smo se u ovoj mrkloj noći da oživimo i doživimo najznačajniji događaj povijesti čovječanstva: rođenje Isusa Krista, Dijete položeno na slamu u jaslama, u štali, u špilji koja služi za sklonište životinjama. Svojom vjerom u tom djetetu prepoznajemo i priznajemo Sina Božjega, koji je postao čovjekom da spasi ljude. To je za nas blagdan Božića, to je za nas otajstvo Božića. No ista nam vjera veli da ništa ne bi koristilo što se Krist rodio u Betlehemu, ako se po vjeri i ljubavi ne rodi u svakome od nas. Otvorimo svoja srca da ih učini svojim prebivalištem i da nas učini spremnima živjeti i svjedočiti to Božje otajstvo“, rekao je 24. prosinca đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić uvodeći u svečanu misu ponoćku u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Misa ponoćka u osječkoj konkatedrali

Napisao/la Igor Datum objave: .

OSIJEK (TU) - „Sabrali smo se u ovoj mrkloj noći da oživimo i doživimo najznačajniji događaj povijesti čovječanstva: rođenje Isusa Krista, Dijete položeno na slamu u jaslama, u štali, u špilji koja služi za sklonište životinjama. Svojom vjerom u tom djetetu prepoznajemo i priznajemo Sina Božjega, koji je postao čovjekom da spasi ljude. To je za nas blagdan Božića, to je za nas otajstvo Božića. No ista nam vjera veli da ništa ne bi koristilo što se Krist rodio u Betlehemu, ako se po vjeri i ljubavi ne rodi u svakome od nas. Otvorimo svoja srca da ih učini svojim prebivalištem i da nas učini spremnima živjeti i svjedočiti to Božje otajstvo“, rekao je 24. prosinca đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić uvodeći u svečanu misu ponoćku u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

U koncelebraciji je bio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Dario Hrga, domaći župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Robert Almaši, a posluživao je đakon Ivan Kunčević. Svečano liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura, uz instrumentalnu pratnju Dalibora Ratića (orgulje), Marka Žagara (truba) i Ane Marošević (flauta). Misnom slavlju nazočio je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić te njihovi suradnici.

U svojoj homiliji mons. Srakić osvrnuo se na evanđeosko čitanje i istaknuo kako „ima jedna pojedinost u tom izvještaju koja nas potresa više od drugih i gotovo da nas hvata jeza“ kada čujemo o bijednom izgledu štale i riječi i položi ga u jasle. Promišljajući zašto se Isus htio roditi u takvim uvjetima, nadbiskup Marin je rekao: „Htio je biti blizak siromašnima, poniženima, rubnima, odbačenima, htio je postati jedan od njih; htio je dijeliti položaj s posljednjima, tako da se nitko ne osjeti stran njemu ili da ne osjeti neugodnost s njim; htio nam je odmah pomoći da shvatimo kako on svoje kraljevstvo neće izgraditi na sili, moći ili bogatstvu, nego na ljubavi, poniznosti, odvojenosti od zemaljskih stvari; htio nam je odmah reći, tko god ga želi slijediti, mora biti siromašan, ponizan u duhu, tj. ne navezati se neodvojivo na ovaj svijet, mora biti otvoren prema božanskom. Čovjek je velik u Božjim očima, ne po tome što posjeduje nego po onome što jest; čovjek će biti bogat Božjom milošću u onoj mjeri u kojoj se bude znao držati po strani od idola novca, blagostanja i vlasti. To nam potvrđuje svagdašnji život: kad pojedinci podlegnu tim idolima, upropaštavaju sami sebe, a prema drugima se vladaju bezobzirno.“

Značajna je i druga pojedinost u izvještaju – za Mariju pred porodom, za Isusa, nije bilo mjesta ni u gostionici, ni u svratištu, što pokazuje do koje točke može doći ljudska bezosjećajnost. No još nas više žalosti, što se ta činjenica ponavljala i što se nastavlja ponavljati, rekao je nadbiskup Marin i istaknuo: „Isus ne nalazi mjesto u našem životu, kad više volimo svoje kaprice, svoja sebeljublja, svoje misli i svoje postupke negoli da slijedimo njegovu nauku i njegove želje. To je kao kad bismo otvoreno rekli: Isuse, za tebe nema mjesta u mom životu. Isus ne nalazi mjesta na širokim područjima suvremenog društva, ako ono radije ustupa mjesto poganskom i materijalističkom mentalitetu, koji Bogu pretpostavlja idole novca, užitka, sebičnosti i interesa i satire čovjeka. Isus ne nalazi mjesta u zakonima i socijalnim uredbama, ako su oni u suprotnosti s Božjim zakonom i Evanđeljem, ako su upereni protiv čovjeka stvorenog na sliku i priliku Božju. Isus ne nalazi mjesta u gradu iz kojega odlaze mladi koji zbog nehumane raspodjele rada ne nalaze u njemu posao pa odlaze u tuđinu, iako je već davno pjesnik poručio: Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat k`o što ovo grije, gorki ondje zalogaji hljeba, gdje svog nema i gdje brata nije.“ No iseljavanje nije problematika o kojoj brinemo samo danas, nadbiskup Marin podsjetio je da je prije sto i pedeset godina biskup Strossmayer pisao o mladima koji napuštaju Hrvatsku i odlaze u Argentinu i Brazil te se pitao kako zaustaviti demografski pad i osipanje hrvatskog naroda.

Ističući da je Isus došao na svijet da nam donese božansku naklonost, mir, radost, ljubav te da slaviti Božić znači prihvatiti Isusa u svom životu, prihvatiti ga u bratu čovjeku, prihvatiti njegov dar milosti i spasenja, nadbiskup je upravio pogled u budućnost. „Za nas se ta budućnost u društvenom i crkvenom životu - nakon materijalne izgradnje i obnove gradova i sela, crkava i kuća - zove izgradnja društvene zajednice, seoskih i župnih, a najviše izgradnja onoga što je srušeno u našoj nutrini. To nipošto neće biti lako, trebat će nam mnogo božićnog duha, duha Krista koji se izjednačio s malenima, koji je došao njima pomoći. Bit će potrebno mnogo solidarnosti, uzajamne ljubavi, a ne gramzljivosti na račun onih koji su nemoćni, nesnalažljivi, pošteni, prepušteni na milost i nemilost drugih. Ta ljubav traži stvaranje uzajamnog povjerenja među ljudima, susjedima koje je poljuljano. Ta ljubav traži pomirenje i oproštenje kao preduvjete za sretnu budućnost. Bit će nam potrebno mnogo hrabrosti susresti se sa stvarnošću koja nas čeka. Ali uz dobru volju, uvjereni smo, prebrodit ćemo poteškoće i ostvariti preduvjete da živimo u miru i blagostanju. No blagdan Božića jamči nam da je to moguće ostvariti…. Neka vas, braćo i sestre na tome vodi nadahnuće i oduševljenje Božića. On koji je izabrao štalu da se u njoj rodi, on kojemu ljudi nisu našli mjesto u svojim kućama da se rodi, neka da nadahnuće i snagu nama da njegovom porukom izgradimo svijet“, rekao je mons. Srakić.

Čestitao je potom Božić svim svećenicima i đakonima, redovnicima i redovnicama, svim vjernicima i svima prisutnima na ponoćnom misnom slavlju, očevima i majkama, djeci i mladima, bolesnicima, svim gledateljima koji su liturgijsko slavlje pratili putem Slavonske televizije i njezinim djelatnicima koji su to omogućili.

M. Kuveždanin

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas387
Jučer535
Ovaj mjesec12901
Ukupno4713768

Trenutno online

5
posjetitelja

Subota, 24 Veljača 2018 21:14