DVADESET I DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU MISIJSKA NEDJELJA - 21. listopada 2018.

Danas je dvadeset i deveta nedjelja kroz godinu, Misijska nedjelja, milostinja ide za potrebe misija. Svete mise su: u 6,30 sati; kod sv. Roka u 7,30 sati; 8,30 sati; 10,00 sati; 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

Kroz tjedan svete mise su u 7,00 i 18,30 sati, a subotom samo u 7,00 sati ujutro.

 Misli uz misijsku nedjelju

Svjetski dan misija želi podsjetiti Kristove vjernike na dvije temeljne stvari: Prije vidljivoga napuštanja svojih učenika Isus im je svima dao zapovijed da šire njegovu radosnu vijest po svemu svijetu. Svi mi koji smo primili istu vjeru isti smo Isusovi učenici s istim zadatkom. Dakle, ova je Isusova zapovijed namijenjena svima nama. Trećina čovječanstva nikad nije čula za Isusa a druga trećina živi u drugim vjerama. Čovječanstvo danas grca u nemirima, nepravdama, recesijama svake vrste koje ga dovode do beznađa i besmisla svega što poduzima, počinje sumnjati ima li smisla činiti dobro. Odgovor evanđelja je jasan, to kaže i papa u svojoj poruci, mi kršćani dužni smo u sadašnjim krizama „zaraziti“ nadom sve narode. Neka ta „zaraza“ evanđelja zarazi sve narode da konačno svim ljudima zasjaji mir i pravda, kako bi svi imali što je potrebno i kako bi svi mogli dijeliti jedni drugima.

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

ponedjeljak,  22. listopada 2018. Sv. Ivan Pavao II. papa

utorak,           23. listopada 2018. Sv. Ivan Kapistranski, prez.

petak,            26. listopada 2018. Sv. Dimitrije, đakon i muč.

nedjelja,         28. listopada 2018. TRIDESETA KROZ GODINU

Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka;  8,30 sati misa zahvalnica za plodove zemlje; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.

Pjevačka proba zbora mladih – ponedjeljkom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.

            Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.

            Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.

            Biblijski sat – četvrtkom u 19,30 sati.

            Susret čitača – petkom u 19,30 sati.

            Marijina legija – utorkom iza večernje mise.

            Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise. 

            Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.

            Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.

            Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.

            Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati

            Susret mladih ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.

Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.

Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.    

 

 1. LISTOPADSKE POBOŽNOSTI

Nalazimo se u mjesecu listopadu koji je posvećen Mariji Kraljici Krunice, kada obavljamo i listopadske pobožnosti. U 18,00 sati molitva svete krunice a potom sveta misa sa kratkim nagovorom, i na kraju, molitva Gospi pred njezinim oltarom. U molitvu krunice uključujemo školsku djecu koja su dobila raspored svoga dolaska od svojih vjeroučitelja. Pozivamo sve vjernike na listopadske pobožnosti..

 

 1. DAROVI ZA MISIJE

Danas se slavi misijska nedjelja. Uz našu molitvu i milostinja te   nedjelje ide za misije. Kao i svake godine za misijsku nedjelju, mame prvopričesnika su ispekli kolače a misijska grupa izradila razne predmete, i sve to se prodaje na izlasku iz crkve. Cijena nije određena, nego se daje dobrovoljni prilog koji ide za misije.       

 

 1. MISA ZAHVALNICA

U nedjelju, 28. listopada je dan zahvalnosti i misa zahvalnica. Želimo zahvaliti Gospodinu za sve što smo od njega primili pod misom u 8,30 sati, Molimo obitelji, roditelje, mlade i djecu koji se žele spremiti u narodne nošnje da se prijave sestri Branki kako bismo mogli formirati procesiju koja će nositi prikazne darove.

 

 1. SUSRET BRAČNIH PAROVA OSJEČKOG ZAPAD. I ISTOČ. DEKANATA

            Susret bračnih parova Osječkog zapadnog i istočnog dekanata bit će u subotu 17.           studenog 2018. s početkom u 20.00 sati u prostorijama vikarijata Osijek,     Strossmayerova 58.

 

 1. 7. TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Novi ciklus Tečaja priprave za brak započinje u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. u našoj dvorani iza konkatedrale i traje tri ponedjeljka i utorka po dva školska sata. Predavanja počinju u 19,00 sati. Prijava kod prvog susreta.     

           

 1. SUSRET MLADIH

Svakog ponedjeljka u 20,00 sati održava se susret mladih naše župne zajednice. Cilj susreta je razgovor mladih o vjeri i svim problemima koji stoje na njihovom životnom putu. Mladi traže odgovor na mnoga pitanja, u razgovoru sa svećenikom potražite odgovor. 

 

 1. BIBLIJSKA ZAJEDNICA

Jedan od velikih znakova djelovanja Duha Svetoga u Crkvi je i sve predanije slušanje Božje riječi. Sveto pismo postaje knjiga svakoga vjernika u koju se ulazi zajedničkim čitanjem i produbljivanjem. Drugi vatikanski sabor posebno potiče da se učestalim čitanjem Pisma izuči najuzvišenije znanje – Isus Krist. Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista. Kroz riječi Svetoga pisma Bog govori samo jednu Riječ: svoju jedinorođenu Riječ, kojom potpuno izriče sebe samoga. Ovim želimo pozvati sve vjernike, i mlade i starije: Dođimo na Biblijski sat koji se u našoj župi održava svakoga četvrtka u 19,30 sati u dvorani iza katedrale.

 

 1. NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA

Na 33 nedjelju kroz godinu, 18. studenoga predviđena je proslava Nedjelje bračnih jubileja u svim župnim zajednicama naše Nadbiskupije. Pozivamo sve bračne parove koji ove godine slave 25,50, i 60 godina bračno-obiteljskog života da se prijave kako bi jubilej i pred župnom zajednicom svečano proslavili. Da bi vam mogli uručiti i Nadbiskupovu čestitku prijavite se što prije. Također svoj jubilej mogu proslaviti i parovi koji obilježavaju 10, 20, 30, 40, godina braka. 

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA

Uvođenjem školskog vjeronauka nije dokinuta župna kateheza(župni vjeronauk), koja je potreba jer uvodi vjeroučenike u vlastitu župnu zajednicu i župno bogoslužje. Glavna je svrha vjeronauka u školi sustavno i što cjelovitije upoznavanje vjere u svim njezinim vidovima, a župne kateheze što cjelovitije i što dublje uvođenje u osobno iskustvo vjere koje se uči, slavi i živi u konkretnoj župnoj zajednici – župi. Župna se kateheza održava za sve razrede i to po rasporedu koji ćemo objaviti u župnim obavijestima i izvjesiti na oglasnoj ploči. Kateheza započinje krajem rujna.

 

 1. KATEKUMENAT

Kao i svake godine, župe grada Osijeka organiziraju zajedničku pripravu odraslih na sakramente svetog krštenja, pričesti i krizme, tzv. Katekumenat, koji započinje 2. listopada 2018. godine u 19,00 sati u dvorani župe sv. Mihaela u Osijeku-Tvrđa, Križanićev trg 2. Za kandidate nije potreban nikakav pred-upis, nego na prvi susret, 2. listopada o.g. trebaju ponijeti olovku i neki od osobnih dokumenata i tada će se upisati.

Katekumenat mogu pohađati osobe koje su navršile 18 godina. Svi mlađi kandidati se pripremaju u svojim župama.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom:

           

            Srijeda, 31. X.  i  14. XI., 28.XI. 2018.   

-          16 sati PRVI RAZREDI  – svih škola

-          17 sati PETI RAZREDI –  svih škola osim OŠ sv. Ane

-     17 sati SEDMI RAZREDI -  svih škola

 

Srijeda, 24. X.,  7. XI.,  i 21. XI. 2018.

-     16 sati DRUGI RAZREDI -  svih škola

 -    17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola

-     16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u prvom tjednu u 19,30 sati i to po školama.

  - srijeda,    7 . XI. 2018. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

              - četvrtak,  8. XI. 2018. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

              - petak,      9. XI. 2018. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   14. XI. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 15. XI. 2018.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     16. XI. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   24.X. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 25.X. 2018.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     26.X. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

Kalendare za 2019. godinu možete kupiti u župnom uredu i u kiosku konkatedrale.  Kalendar od jednog lista jedna kuna i od dvanaest listova deset kuna. Nemojte uzimati kalendare od preprodavača, pogotovo ako kažu da novac ide za crkvu ili da ih bilo koja župa šalje. Pitajte koja ih župa šalje, nazovite ju pa ćete vidjeti da to nije istina. Svaka župa prodaje kalendare u župnom uredu ili svojoj crkvi.

 

 

 1. KRŠTENI – VJENČANI – UMRLI

 

Kršteni: 21.X.2018. Dino Vengert, sin Zorana Vengerta i Marije r.Lončar; Luka Pirić, sin Marina Pirića i Petre Garaj Pirić; Noel Meter, sin Dinka Metera i Ive Volarić Meter; Nika Leninger, kći Jurice Leningera i Biljane r. Marić.

 

Crkveno vjenčani: 20.X.2018. Antonio Telak i Tijana Tomašić, oboje iz Osijeka; Mladen Kovačević iz Osijeka i Josipa Čačić iz Čepina.

 

Crkveno ukopani: 16.X.2018. Adela Lemal – Bito r. Ileš(1957.); 18.X.2018. Slavica Buzadžić Bačićć(1924)(1950.).19.X.2018. Slavko Radinković(1935.).20.X.2018. Višnja Pavičić r. Kostelić(1934.).

 

 

SVETE MISE  od 21. do 28.X. 2018. godine

 

nedjelja,                     21. listopada 2018. DVADESET I DEVETA KROZ GODINU

                                    + Jelka, Ivan i Štefanija Štulhofer - 6,30 sati

                                   + Ana i Josip Buček - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Emil Ivanković i pok. iz ob. Karanov i Furi – 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ iz ob. Werkman i Dorić - 11,30 sati

                                   + Ivan Tolj - 18,30 sati

 

ponedjeljak,              22. listopada 2018.

                                   + Mirko Arbanas i pok. iz ob. Arbanas – 7,00 sati

                                   + Marija Horvat i pok. iz ob. Horvat – 18,30 sati

+ Marija Horvat i pok. iz ob. Horvat - 18,30 sati

                                  

utorak,                       23. listopada 2018.

                                    + Josipa(ž) Galić – 7,00 sati                         

+ Anica Ferjančić - 18,30 sati

+ Ivica Vlajnić – 18,30 sati

 

srijeda,                       24. listopada 2018.

                  + Rudolf Križanec - 7,00 sati

                                   + Dragan i Ilija Marendić - 18,30 sati

                                   + Marija Galić – 18,30 sati

 

četvrtak,                     25. listopada 2018.

                                   + AnaMatek– 7,00 sati

                                   + iz ob. Bošnjak i Korov - 18,30 sati

                                   + Petar Čes - 18,30 sati

 

petak,                         26. listopada 2018.

                                   + Ljubica Krlić i pok. iz ob. Mužić – 7,00 sati

+ iz ob. Gucić i Vojedilov - 18,30 sati

+ Justina Lukić i pok. Ankica i Domagoj Sotinac – 18,30 sati

 

subota,                       27. listopada 2018.                           

+ Marta, Mirko i Marko Vidaković - 7,00 sati

                                   + iz ob. Bilonić - 7,00 sati

                                  

nedjelja,                     28. listopada 2018. TRIDESETA KROZ GODINU

                                   + Dragutin Ivanov i pok. iz ob. Marković i Vukušić - 6,30 sati

                                   + iz ob. Čibarić - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Joka(ž) i Rudolf Kralik – 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Anica Arsenović - 11,30 sati

                                   + Agica i Beno Martinović - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                            Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik