PETA KORIZMENA NEDJELJA - 7. travnja 2019.

Danas je peta korizmena nedjelja. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati, u 7,30 sati kod sv. Roka, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja misa u 18,30 sati. Prije večernje mise u 18,00 sati križni put predmole skupljači milostinje.

Kroz tjedan jutarnje svete mise su u 7,00, a večernje u 18,30 sati.

Misli uz današnje evanđelje (Iv 8,1-11)

Isus se nalazi u Jeruzalemu i noć provodi izvan grada, na Maslinskoj gori, a ujutro odlazi poučavati narod u Hram, tj. u neki od hramskih trjemova. Pismoznanci i farizeji pred njega dovode ženu zatečenu u preljubu. Prema zakonu ona treba biti kamenovana. Isus se sagne i stane pisati po tlu. Daje im mogućnosti da razmišljaju. Na njihovo inzistiranje progovara: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen“. Njegovo pitanje ih potiče da najprije pogledaju sebe, svoje grijehe i svoju pravednost. Shvativši ga, jedan po jedan odlaze. Prvo odlaze stariji koji su imali više mudrosti i iskustva, vjerojatno i više grijeha. Ostaje Isus i žena. On pokazuje svoje milosrđe. „Od sada više nemoj griješiti“.

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

utorak,  09. travnja 2019. Dječji križni put

četvrtak, 11. travnja 2019. Euharistijsko klanjanje

petak,  12. travnja 2019. Križni put, korizmena propovijed, Predmole: Biblijska i molitvene skupine

nedjelja, 14. travnja 2019. CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE.   Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati;

Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko konkatedrale koju predvodi  nadbiskup u miru Marin bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Luki; 11,30 i večernja u 18,30 sati. Prije svake mise bit će blagoslov grančica. Križni put u 18,00 sati predvode Čitači i Djelo za zvanja.

 

 1. BISKUPSKO REĐENJE MONS. IVANA ĆURIĆA

 Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 22. ožujka okružnicu pod naslovom „U zajedništvu Kristova poslanja“ s kojom sve svećenike, redovnike i redovnice te sve vjernike laike Đakovačko-osječke nadbiskupije poziva na biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurić koje će biti na Uskrsni (vazmeni) ponedjeljak, 22. travnja 2019. u 16:30 u prvostolnici sv. Petra u Đakovu. Svi koji žele ići na ređenje u Đakovo trebaju se prijaviti do 14. travnja u župni ured. Cijena 25 kuna.

 

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

            Pjevačke probe, susreti čitača, biblijski sat, susret ministranata i ostali susreti, po            ustaljenom rasporedu.

 

 1. KORIZMA

            Korizma je osobiti period u životu Crkve u kojemu se u hodu prema Uskrsu na    poseban način vjernici potiču na slušanje Riječi Božje i na istinitiji život po         evanđelju. Zbog toga je vrijeme korizme prožeto različitim ponudama duhovnog        života, pokore i obraćenja.

Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će predvoditi pojedine skupine. Petak, 29. III. predmoli Izvanredni djelitelji pričesti, a u nedjelju, 31.           III. Ministranti; Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. Euharistijsko klanjanje: četvrtkom iza večernje mise. Korizmena propovijed: petkom pod misom. Sveta ispovijed: svaki dan prije mise. Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za potrebite. Djela milosrđa: skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa. Molitva u mojoj obitelji.        

 

 1. MISIJSKA SKUPINA ZA CARITAS

Misijska skupina naše župe i ove je godine izradila čestitke i razne druge predmete koje će  prodavati, u nedjelju, 7. IV. 2019. iza svake mise na izlasku iz crkve. Prikupljeni prilozi idu za potrebe Caritasa.

 

 1. USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI

            Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno         naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom          misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu   ispovijed.

Školska djeca se ispovijedaju 5. travnja prije i poslije podne, kada će biti i više svećenika. Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 12. do 17. travnja, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

Uskrsna ispovijed za studente bit će na veliki utorak, 16. travnja u 19,30 priprava a u 20,00 sati ispovijed.

 

 1. KRIŽNI PUT U ALJMAŠU

Zajednica bračnih susreta osječke regije organizira obiteljski križni put u Aljmašu u nedjelju 7. travnja 2019. u 16,00 sati. Pozivamo bračne parove, odazovimo se ovom pozivu.

 

 1. HRVATSKA MOLI ZA ŽIVOT – MOLITVENA DEVETNICA

Po preporuci Hrvatske biskupske konferencije, svaka župa pozvana je od Blagovijesti 25. ožujka pa do Božića, 25. prosinca 2019. moliti devetnicu pod nazivom ,,Hrvatska moli za život”. Nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić poziva sve župnike da u svojim župnim zajednicama svakog 25. u mjesecu tijekom devet mjeseci mole za Život.

 

 1. KONCERT ZBORA MLADIH POŽEŠKIH GLAZBENIKA

Na V. korizmenu nedjelju, 7. travnja 2019. u našoj konkatedrali večernju svetu misu u 18,30 sati animirat će Zbor mladih požeških glazbenika koji okuplja mlade glazbenike s područja Požeštine od 2015. godine. Nakon svete mise održat će i kratki koncert prigodnih napjeva i skladbi. Repertoar zbora vremenski je vrlo širok, tj. izvode glazbu od vremena gregorijanskih korala pa do najrecentnijih zborskih ostvarenja. Poželjeli su u korizmenom vremenu obogatiti Osječane programom stranih i hrvatskih skladatelja.

 

 1. KORIZMENI KONCERT KOD KAPUCINA

Pjevačko društvo svetoga Josipa, Osijek u 25 godini postojanja i djelovanja redovito priprema korizmene i uskrsne koncerte. Ove godine održat će korizmeni koncert 7. travnja u 19,45 sati u kapucinskoj crkvi. Preporučamo. 

 

 1. DAN HOPD ZRINSKI

Hrvatsko obrtničko pjevačko društvo Zrinski obilježaba 123. obljetnicu društva u nedjelju, 28. travnja 2019 u 18,30 sati pjevanjem večernje mise u konkatedrali te s par pjesama i nakon mise. Čestitamo pjevačkom društvu Zrinski te pozivamo vjernike na večernju misu.

 

 1. USKRSNI KONCERT U KONKATEDRALI

Uskrsni koncert solista, orkestra i zbora HNK u Osijeku održat će se u nedjelju, 12. svibnja poslije večernje mise. Izvest će:

 1. J. S. Bach: JESUS BLEIBET MEINE FREUDE BWV 147 - Izvode: zbor i gudači

2.J. G. Rheinberger: STABAT MATER - Izvode: zbor i gudači

 1. F. Schubert: MISA br. 2 u G-duru, D 167 - Izvode: sopran, tenor, bariton zbor i gudači. Dirigent / Ante Sladoljev. Soprani solo: Gabrijela Škrabal, Jasna Komendanović. Baritoni solo: Krunoslav Tuma, Blaž Galojlić. Tenor solo: Filip Hozjak. Koncertni majstor / Igor Šimonji. Inspicijentica / Irena Budak. U koncertu sudjeluju solisti, zbor i gudači HNK u Osijeku.

 

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 28. travnja      2019. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 5. svibnja          2019.   godine u 9,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 18. siječnja po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

Srijeda, 8. V., 22.V., 5.VI., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

Srijeda, 15. V., 29.V., 12.VI., 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

16.       ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,          8.V. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,        9.V. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,          10.V. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   15. V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 16. V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     17. V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   22.V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 23.V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     24.V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. TRODNEVNA DUHOVNA PRIPRAVA ZA KRIZMENIKE

Važan događaj kao što je sakramenta sv. Potvrde traži i duhovnu pripravu. Ovogodišnji krizmenici koji će na Mladi Uskrs, 28. travnja 2019. primiti ovaj sakrament, sa svojim roditeljima i kumovima pozvani su na trodnevnicu, da kroz tri dana, 24., 25. i 26. travnja (srijeda, četvrtak i petak), budu prisutni na večernjim misama u 18,30. Na misi prigodna propovijed a nakon mise razgovor i ponavljanje prijeđenog gradiva. 

 

 1. SUSRET NADBISKUPA S KRIZMENICIMA

Prije slavlja sakramenta krizme, nadbiskup će se susresti s ovogodišnjim krizmenicima i to u petak, 26. travnja u 19,30 sati po skupinama. Krizmenici koji su katehezu imali srijedom dolaze u 19,30 sati, četvrtkom u 20,00 sati, petkom u 20,30 sati. Nakon zajedničke molitve razgovor biskupa s krizmenicima i roditeljima. 

 

 1. PROBA ZA SVETU KRIZMU

U subotu, 27. travnja od 9 do 11 sati bit će prilika za ispovijed krizmenika, njihovih kumova i roditelja, koji imaju potrebu ispovjediti se. Poslije 11 sati više se neće ispovijedati. U 11 sati bit će generalna proba za svetu krizmu ovdje u crkvi. Trebaju biti prisutni svi krizmenici i njihovi kumovi. Ako kumovi nisu iz Osijeka može ih na probi zamijeniti jedan od roditelja.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

 

Kršteni: 7.IV.2019. Kiara Gadža, kći Ante Gadže i Petre r. Kalapoš; Eva Vrkić, kći Danijela Vrkića i Ive r. Župan; Luka Dakić, sin Danijela Dakića i Gordane r. Uzurov; Lana Uglik, kći Krešimira Uglika i Martine r. Karan.

 

Crkveno ukopani: 1.IV.2019. Tomislav Andrijanić(1940.). 5.IV.2019. Miodrag Zubić(1936.). 6.IV.2019. Alojzija Bilandžić r. Gradečak(1937.).

 

 

SVETE MISE  od 7. do 14. IV. 2019. godine

 

nedjelja,                     7. travnja 2019. PETA KORIZMENA

                                    + Mirko Centa - 6,30 sati      

                                    + Stanislav i Fanika Hvalec - 7,30 kod Roka

                                    + Đuro, Marija i Josip Turković - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + iz ob. Saraga i Antunović - 11,30 sati

                                    + Jožef i Silvije Mikuška - 18,30 sati

 

ponedjeljak,               8. travnja 2019.

                                    + Mila i Dragutin Kribl – 7,00 sati

                                    + Katica Šimić - 18.30 sati

                                    + iz ob. Pušić - 18,30 sati

 

utorak,                       9. travnja 2019. Dječji križni put

                                    + iz ob. Vuković - 7,00 sati

                                    + Stanka(ž) Gucić - 18,30 sati

                                    + Ante, Lucija i Mile Radaš – 18,30 sati

 

srijeda,                       10. travnja 2019.

                                    + Iva Sesar - 7,00 sati

                                    + Andrija Šuljak - 18,30 sati

                                    + Luka, Ante i Mara Brčić i pok. iz ob. Brčić - 18,30 sati

 

četvrtak,                     11. travnja 2019. Euharistijsko klanjanje

                                    na nakanu – 7,00 sati

                                    + Manda Galošević i pok. iz ob. Galošević - 18,30 sati

                                    + Tomislav Pastuović - 18,30 sati

 

petak,                         12. travnja 2019. Križni put

                                    + Andrija Šimić - 7,00 sati

                                   + Dragutin Flauder i pok. iz ob. Flauder i Pavošević - 18,30 sati

                                    + Josip Müller – 18,30 sati

 

subota,                       13. travnja 2019.  

                                   + iz ob. Dolibašić - 7,00 sati

                                   + iz ob. Bilić-Subašić - 7,00 sati

 

nedjelja,                     14. travnja 2019. CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

                                    + iz ob. Sliško, Anica i Ilija Princip  - 6,30 sati       

                                    + Vlado i Terezija Franjković i pok. iz ob. Bošnjaković - 7,30 kod Roka

                                    + Irena i Franjo Ernst i pok. iz ob. Toth  - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + iz ob. Bibić i Davor Frigan - 11,30 sati

                                    + Antun Rumora - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                             Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik