CVJETNICA - NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - 14. travnja 2019.

Danas je Cvjetnica – nedjelja muke Gospodnje.  Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada  u 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Misa Cvjetnice ima i dva posebna obreda: prvi je procesija s blagoslovljenim palminim i drugim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je izvještaj o Isusovoj muci.

Crkva danas slavi spomen kraljevskog ulaska Isusova u Sveti grad. Kako su ga onda dočekali i pratili žitelji Jeruzalema, tako ga i mi s granama u ruci danas slavimo i pozdravljamo. Oni su klicali Isusu koji je išao prema smrti, prema sramoti križa; mi ga međutim slavimo živa – kao Kralja neba i zemlje, Svedržitelja, onoga koji je pobijedio smrt. Ovdje ga slavimo u obredu da bismo ga vjernije mogli slijediti u svagdanjem životu i napokon gledati licem u lice.

Grančice ćemo ponijeti u svoje domove da nas opominju na ovogodišnje slavlje. Kad ih budemo ugledali, makar i osušene, neka nas podsjete na tajnu koju slavimo u ovom Velikom tjednu. 

Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; dječja u 8,30; Svečana sveta misa s blagoslovom maslinovih grančica i procesijom oko konkatedrale bit će u 10,00 sati, koju predvodi nadbiskup u miru Marin, pod kojom se pjeva muka po Luki; 11,30 i večernja u 18,30 sati. U 18,00 sati Veliki križni put. Predvode čitači i članovi Djela za zvanja. Blagoslov grančica bit će prije svake svete mise. Prilika za svetu ispovijed sve do Velike srijede uključivo.

 

Misli uz današnje evanđelje. (Lk 23,1-49)

Muka Gospodina našega Isusa Krista.

Svi evanđelisti opisuju muku Gospodinovu ali svatko sa svojeg gledišta. Luka naglašava slijedeće trenutke:

- Dobrotu Isusovu, koja se otkriva u svakom trenutku njegova života: dobronamjerno prihvaća izdajnika, oprašta Petru, tješi žene koje plaču, moli za svoje mučitelje.

- Isus kao žrtva za grijehe: prihvaća na sebe teret naših grijeha i ne bježi od udaraca i trpljenja, prihvaća sebedarje zbog ljubavi, tako da njegovo trpljenje postaje pobjeda i izvor spasenja.

- Svatko od nas treba se osjetiti dionikom drame koja se događa na Kalvariji. Poput Šimuna Cirenca, i mi u ljubavi moramo nositi svoj križ i biti Isusovi nasljedovatelji.

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

           

ponedjeljak,   15. travnja 2019. VELIKI PONEDJELJAK  Svete mise po redovitom     rasporedu. Prilika za svetu ispovijed od 9 do 11 sati i od 15,30 do 19,00 sati.

           

utorak,           16. travnja 2019. VELIKI UTORAK Dječji križni put. Prilika za svetu    ispovijed kao i na Veliki ponedjeljak.

           

srijeda,           17. travnja 2019. VELIKA SRIJEDA. Svete mise ujutro u 7 i navečer      u 18,30 sati. Prilika za ispovijed kao i prva dva dana, od 9 do 11 i od 15,30 do 19 sati.             Ovo je posljednji dan u kojem će biti mogućnost za sv. ispovijed. U dane velikog četvrtka, petka i subote u «katedrali“ neće biti prilike za svetu ispovijed. 

 

            VAZMENO TRODNEVLJE

            U dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovito se nisu obavljali težački      poslovi na polju. To su dani u kojima je Bogočovjek Isus Krist trpio, bio raspet i umro,        položen u grob i slavno uskrsnuo.

 

            četvrtak,         18. travnja 2019. VELIKI ČETVRTAK

            Veliki četvrtak je dan spomena na Isusovu Posljednju večeru, koju je prije muke             proslavio sa svojim učenicima, kad je učenicima ostavio trostruki dar: prvi dar je         euharistija, tj. misa i pričest, drugi je dar svećeništvo u Crkvi, a treći je simbolička       pouka o važnosti bratske ljubavi. Na taj dan svećenici u mnogim crkvama neposredno            podsjećaju na Isusovo pranje nogu apostolima tako što i sami peru noge dvanaestorici muškaraca, tzv. "apostola".

Prije podne u 9,00 sati je misa posvete ulja u katedrali u Đakovu. Oko biskupa su         okupljeni svećenici koji obnavljaju svoja svećenička obećanja. Navečer u 18,30 sati u        našoj župnoj crkvi svečano ćemo proslaviti Misu večere Gospodnje, koju predvodi nadbiskup u miru Marin, pod kojom se peru noge ljudima. Poslije mise

euharistijsko klanjanje, u kojem se pridružujemo Isusu u Getsemanskom vrtu.                 

 

            petak,             19. travnja 2019. VELIKI PETAK

            Zapovijedani post i nemrs. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Spomen   u crkvi sadrži tri dijela. Prvi je Služba riječi koja uključuje izvještaj o Isusovoj muci     evanđeliste Ivana, a završava svečanom molitvom vjernika. Drugi dio je Klanjanje        križu s ljubljenjem križa. Vjerski sadržaj je duboko obilježio taj dan postom,      molitvom i osobitom ozbiljnošću koja se izražavala odlaženjem na obrede. Treći pak       dio bogoslužja je sveta Pričest. Prije podne u 9,00 sati je pobožnost Križnog puta –             predmole svećenici, a navečer u 18,30 sati OBREDI VELIKOG PETKA.

 

            subota,            20. travnja 2019. VELIKA SUBOTA

            Velika subota dan je Isusova počinka u grobu. No, prije pola noći slavi se Isusovo          uskrsnuće, tzv. Vazmenim bdijenjem. Ono počinje blagoslovom vatre ispred crkve.            Blagoslov vatre podsjeća na gorući grm iz kojega je Bog govorio izraelskom vođi          Mojsiju i otkrio svoje ime: "Ja sam koji jesam". Od te vatre svećenik pali uskrsnu            svijeću koja označava uskrslog Krista, a zatim slijedi procesija i pozdrav uskrsnoj         svijeći koja predstavlja Krista, biblijska čitanja koja razotkrivaju svu povijest      spasenja, blagoslov krsne vode, krštenje odraslih, obnova vjere te misa za proslavu           uskrsnuća.

            Vazmeno bdijenje započinje u 20,00 sati, predvodi ga mons. dr. Marin Srakić,         nadbiskup u miru. Ponesimo svijeće!

            nedjelja,         21. travnja 2019. NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA –       USKRS. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv.         Roka; 8,30 sati; svečana u 10 sati koju predvodi nadbiskup u miru Marin; 11,30 i       večernja u 18,30 sati. Pod misom u 6,30 sati bit će uskrsni blagoslov jela.

 1. SUSRETI U ŽUPI

            Pjevačke probe, susreti čitača, biblijski sat, susret ministranata i ostali susreti, po            ustaljenom rasporedu.

 1. BISKUPSKO REĐENJE MONS. IVANA ĆURIĆA

 Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 22. ožujka okružnicu pod naslovom „U zajedništvu Kristova poslanja“ s kojom sve svećenike, redovnike i redovnice te sve vjernike laike Đakovačko-osječke nadbiskupije poziva na biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurić koje će biti na Uskrsni (vazmeni) ponedjeljak, 22. travnja 2019. u 16:30 u prvostolnici sv. Petra u Đakovu. Svi koji žele ići na ređenje u Đakovo trebaju se prijaviti do 14. travnja u župni ured. Cijena 25 kuna.

 

 1. ISPOVIJED U KONKATEDRALI

Danas, na Cvjetnicu, ispovijed je pod svim misama. Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu od 9 do 11 i od 15,30 do 19,00 sati. U Vazmenom trodnevlju nema ispovijedi.

 

 1. USKRSNA ISPOVIJED ZA MLADE

Uskrsna ispovijed za mlade bit će u utorak, 16. travnja 2019 u 19,30 sati u konkatedrali. Pozivamo mlade da se okupe u što većem broju.

 

 1. MISIJSKA SKUPINA ZA CARITAS

             Misijska skupina naše župe i ove je godine izradila čestitke i razne druge predmete                     koje su  prodavali prošle nedjelje iza svake mise na izlasku iz crkve. Prikupljeni                         prilozi od 5.449,00 kn. idu za potrebe Caritasa.

 

 1. HRVATSKA MOLI ZA ŽIVOT – MOLITVENA DEVETNICA

Po preporuci Hrvatske biskupske konferencije, svaka župa pozvana je od Blagovijesti 25. ožujka pa do Božića, 25. prosinca 2019. moliti devetnicu pod nazivom ,,Hrvatska moli za život”. Nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić poziva sve župnike da u svojim župnim zajednicama svakog 25. u mjesecu tijekom devet mjeseci mole za Život.

 

 1. DAN HOPD ZRINSKI

Hrvatsko obrtničko pjevačko društvo Zrinski obilježaba 123. obljetnicu društva u nedjelju, 28. travnja 2019 u 18,30 sati pjevanjem večernje mise u konkatedrali te s par pjesama i nakon mise. Čestitamo pjevačkom društvu Zrinski te pozivamo vjernike na večernju misu.

 

 1. USKRSNI KONCERT U KONKATEDRALI

Uskrsni koncert solista, orkestra i zbora HNK u Osijeku održat će se u nedjelju, 12. svibnja poslije večernje mise. Izvest će:

 1. J. S. Bach: JESUS BLEIBET MEINE FREUDE BWV 147 - Izvode: zbor i gudači

2.J. G. Rheinberger: STABAT MATER - Izvode: zbor i gudači

 1. F. Schubert: MISA br. 2 u G-duru, D 167 - Izvode: sopran, tenor, bariton zbor i gudači. Dirigent / Ante Sladoljev. Soprani solo: Gabrijela Škrabal, Jasna Komendanović. Baritoni solo: Krunoslav Tuma, Blaž Galojlić. Tenor solo: Filip Hozjak. Koncertni majstor / Igor Šimonji. Inspicijentica / Irena Budak. U koncertu sudjeluju solisti, zbor i gudači HNK u Osijeku.

 

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 28. travnja      2019. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 5. svibnja          2019.   godine u 9,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 18. siječnja po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

Srijeda, 8. V., 22.V., 5.VI., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

Srijeda, 15. V., 29.V., 12.VI., 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

13.       ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,          8.V. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,        9.V. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,          10.V. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   15. V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 16. V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     17. V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   22.V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 23.V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     24.V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. TRODNEVNA DUHOVNA PRIPRAVA ZA KRIZMENIKE

Važan događaj kao što je sakramenta sv. Potvrde traži i duhovnu pripravu. Ovogodišnji krizmenici koji će na Mladi Uskrs, 28. travnja 2019. primiti ovaj sakrament, sa svojim roditeljima i kumovima pozvani su na trodnevnicu, da kroz tri dana, 24., 25. i 26. travnja (srijeda, četvrtak i petak), budu prisutni na večernjim misama u 18,30. Na misi prigodna propovijed a nakon mise razgovor i ponavljanje prijeđenog gradiva. 

 

 1. SUSRET NADBISKUPA S KRIZMENICIMA

Prije slavlja sakramenta krizme, nadbiskup će se susresti s ovogodišnjim krizmenicima i to u petak, 26. travnja u 19,30 sati po skupinama. Krizmenici koji su katehezu imali srijedom dolaze u 19,30 sati, četvrtkom u 20,00 sati, petkom u 20,30 sati. Nakon zajedničke molitve razgovor biskupa s krizmenicima i roditeljima. 

 

 1. PROBA ZA SVETU KRIZMU

U subotu, 27. travnja od 9 do 11 sati bit će prilika za ispovijed krizmenika, njihovih kumova i roditelja, koji imaju potrebu ispovjediti se. Poslije 11 sati više se neće ispovijedati. U 11 sati bit će generalna proba za svetu krizmu ovdje u crkvi. Trebaju biti prisutni svi krizmenici i njihovi kumovi. Ako kumovi nisu iz Osijeka može ih na probi zamijeniti jedan od roditelja.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

 

Crkveno ukopani: 8.IV.2019. Mirjana Majer r. Orlović(1950.). 10.IV.2019. Ivan Drenjančević(1944.).

 

SVETE MISE  od 14. do 21. IV. 2019. godine

 

nedjelja,                     14. travnja 2019. CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

                                    + iz ob. Sliško, Anica i Ilija Princip  - 6,30 sati       

                                   + Vlado i Terezija Franjković i pok. iz ob. Bošnjaković - 7,30 kod Roka

                                    + Irena i Franjo Ernst i pok. iz ob. Toth  - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + iz ob. Bibić i Davor Frigan - 11,30 sati

                                    + Antun Rumora - 18,30 sati

 

ponedjeljak,               15. travnja 2019. Veliki ponedjeljak

                                    + iz ob. Jajčević i Kuleš – 7,00 sati

                                    + iz ob. Kolar, Hufnagel i Drempetić - 18.30 sati

                                    + Finka Grbeša - 18,30 sati

 

utorak,                       16. travnja 2019. Veliki utorak. Dječji križni put

                                    + Zoran i Marta Grgić - 7,00 sati

                                    + Zvonimir Koić  - 18,30 sati

                                    + Zvonko i Toni Preselj – 18,30 sati

 

srijeda,                       17. travnja 2019. Velika srijeda

                                    + Mile Smoljanić  - 7,00 sati

                                    + Zdenka Mjesečvić  - 18,30 sati

                                    + Marta i Luka Lucić - 18,30 sati

 

četvrtak,                     18. travnja 2019. Veliki četvrtak

                                    Misa večere Gospodnje - 18,30 sati

 

petak,                         19. travnja 2019. Veliki petak

                                    Križni put - 9,00 sati

Obredi velikog petka - 18,30 sati

                                   

subota,                       20. travnja 2019. Velika subota

Obredi velike subote - 20,00 sati

 

nedjelja,                     21. travnja 2019. USKRS NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA

                                    + Anđelina Đerki - 6,30 sati 

                                    + Vesna Lasić - 7,30 kod Roka

                                    + Dragica Marušić - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                   + Ljubica, Milan i Zorislav Reisz - 11,30 sati

                                    + Franjka Vinković i pok. iz ob. Ivanović - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                             Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik