Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Svetkovina Bogojavljenja u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - O svetkovini Bogojavljenja, 6. siječnja 2016. svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Blagdanom Bogojavljenja, koji je po sebi stariji od Božića, Crkva je u starini slavila dolazak Sina Božjega na svijet, podsjetio je nadbiskup te pojasnio da su mudraci predstavljali čitav poganski svijet, sve ljude izvan kruga židovskog naroda, a njihov dolazak i poklon - Isusovo objavljenje svim narodima.

  Pročitaj više
 • MISA ZAHVALNICA U KONKATEDRALI

  Na spomendan sv. Silvestra, pape, u četvrtak 31.12. slavljena je misa zahvalnica u osječkoj konkatedrali koju je predslavio mons. Marin Srakić, đakovačko – osječki nadbiskup u miru. U uvodnoj misli nadbiskup je naglasio važnost zahvale za dobro i zlo u protekloj godini na različitim područjima našega života. „ Svatko ima što reći Gospodinu. Došli smo zahvaliti Gospodinu što nas čuva u svojoj ljubavi. Hvala Gospodinu koji ne samo da nas podnosi, nego i što nam daje shvatiti da nas ne odbacuje... Hvala Gospodinu što nam stavlja u usta prave riječi i onda kada je naše srce daleko od njega. Hvala Gospodinu što nas nastavlja ljubomorno čuvati. Hvala Gospodinu, što ne okreće glavu od nas, što nas ne ponižava radi naših nepodoština“, istaknuo je nadbiskup Marin.  Dotičući se manjkave financijske stvarnosti na osobnom i društvenom planu kako nas Gospodin ne prepušta beznađu nego „on u naš duh stavlja tako živu želju za spas, da već gledamo novu godinu kao godinu nade i vrijeme prikladno za saniranje naših financijskih teškoća.“ Pozivajući okupljene vjernike na kajanje poželio je da im Gospodin poda budućnost punu milosti, svjetla i neutažive ljubavi prema životu te im pomogne da u novoj godini trošimo za njega sve što imamo i što jesmo.

  Pročitaj više
 • Proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, spomendan sv. Blaža i blagoslov grla

  U našoj župi, 2. veljače, u utorak trima misama proslavljen je blagdan Svijećnice. Posebno je svečano bilo na euharistijskom slavlju u 18,30h koje je predslavio župnik mons. Adam Bernatović. Započinjući misno slavlje župnik je blagoslovio zapaljene svijeće okupljenih vjernika i pozvao da te upravo blagoslovljene, marijanske svijeće gore u obiteljima kao simbol Krista Gospodina koji je prikazan u hramu kao „svjetlost na prosvjetljenje naroda“. U prigodnoj propovijedi je između ostalog naglasio značenje svjetla za nas kršćane, vjernike i pozvao nas da poput Krista budemo svjetlo svim ljudima, a napose svojim bližnjima. Istaknuvši mnoge primjere mučenika i svetaca kroz povijest pa sve do danas župnik je ohrabrio sve prisutne da se ne boje biti znak osporavan u svijetu u kojem živimo jer Krist je naše uzdignuće i svjetlo. Poslije misnog blagoslova pod vodstvom župnika svi okupljeni molili su i pjevali s upaljenim svijećama  pred kipom Gospe Lurdske čiju smo devetnicu započeli upravo na ovaj dan i o kojoj je i župnik u propovijedi progovorio.

  Pročitaj više
 • Božićni koncert ženske klape Pannona

  Božićni koncert, 3. siječnja, 2016. održala je ženska klapa Pannona
  Ženska klapa Pannona đakovačka je klapa koja pjeva i promovira a capella višeglasno i polifono pjevanje. Klapa je osnovana  17.8.2015. i upisana u registar udruga. Članovi Ženske klape Pannona su: Mirela Fekete, Ognjenka Havel, Viktorija Krbavac, Renata Kratofil, Karolina Pavičevac, Željka Gal i Marija Kelava. Umjetnički voditelj klape je Ivan Rakonca, dipl. theol.,  a predsjednica klape je Marija Kelava. Otpjevali su:
  S viskoga neba j došal (napjev Gradišćanski hrvata, prir. I. Rakonca); Preveliku radost (Murter, prir. I. Rakonca); Davidov rod je bio (Praetorius, obr. D. Bubalo); Spavaj Sinko (HCK, obr. F. Dugan); O pastiri, vjerni čuvari (HCK, obr. D. Bubalo); Radujte se narodi (HCK, harm. B. Papandopulo, prir. I. Rakonca); The Lord bless you and keep you (J. Rutter); Deck the halls (Irska, harm. N. A.); White Christmas (trad., obr. R. Di Marino); Bogorodice Djevo (Arvo Part); Mary had a baby (trad. Gospel, N. A.); Nova radist stala (Ukrajina, prir. I. Rakonca); Tollite hostias (iz „Christmas oratorio“ C. Saint-Saens, obr. A. Mulder); Božićna zvona (Vladan Vuletin); Christmas Lullaby (J. Rutter)

  Pročitaj više
 • Otvaranje "vrata milosrđa" u oprosnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Osijeku

  OSIJEK (TU) - Okružnicom đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića osječka konkatedrala sv. Petra i Pavla u Izvanrednoj jubilarnoj godini milosrđa proglašena je oprosnom crkvom, stoga je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, 13. prosinca otvaranjem „vrata milosrđa“ i svečanim misnim slavljem u toj središnjoj crkvi grada Osijeka označio početak Godine milosrđa.
  Otvaranje „vrata milosrđa“

  Misno slavlje započelo je ispred Pastoralnog centra molitvom i navještajem evanđelja. Uz nadbiskupa Marina, u koncelebraciji je bio kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Robert Jugović, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, mons. Vladimir Dugalić, dekan Osječkog istočnog dekanata, preč. Ivan Jurić, domaći župnik i dekan Osječkog zapadnog dekanata, mons. Adam Bernatović, domaći župni vikar Tomislav Benaković, a posluživao je i evanđelje navijestio đakon Stjepan Matezović. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti konkatedralni zbor te su svećenici i vjernici u procesiji, uz poklik Milosrdni kao Otac krenuli od Pastoralnog centra prema „vratima milosrđa“. Nadbiskup Marin otvorio je vrata te se prolazeći kroz njih zaustavio u kratkoj molitvi. Kroz „vrata milosrđa“ potom su prošli svećenici te vjerni puk, a misa je nastavljena čitanjem uvodnog djela iz bule Pape Franje Misericordiae vultus – Lice milosrđa. Uslijedio je pokajnički čin obilježen blagoslovom vode te škropljenjem vjernika.

  Pročitaj više
 • Sveta krizma i Prva Pričest u župi

  Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 3. travnja 2016. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 10. travnja 2016. godine u 9,00 sati.

  Pročitaj više
 • Lidija Bajuk u Osijeku održala etnokoncert božićnih pjesama

  OSIJEK – Nakon ciklusa umjetničkih adventskih večeri u Osijeku, Udruga katoličkih intelektualaca priredila je u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla 27. prosinca etnokoncert božićnih pjesama i napjeva s raznih hrvatskih strana „Zipčica“ u izvedbi glazbenice i etnomuzikologinje Lidije Bajuk. Glazbeni je doživljaj Božića približen svojevrsnom pjevanom molitvom kroz izvedbu dvadesetak skladbi tijekom koje je Lidija Bajuk, svojim anđeoskim glasom i svirkom na gitari, potaknula publiku na „davanje glasa pjesmama koje traju pjevanjem i postoje da bi bile pjevane“ te je uz pojedinačne izvedbe pojasnila kontekst nastanka i zapisa tradicijske pjesme u određenomu kraju poučivši slušatelje kako pjevati sakralnu uspavanku, izvanliturgijsku božićnu pjesmu ili koledarski napjev, upućujući: „Božićne pjesme pjevaju se tihim glasom, s poštovanjem i srcem.“

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
×

Greška

Kategorija nije pronađena

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-021
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas198
Jučer181
Ovaj mjesec1993
Ukupno1484428

Trenutno online

6
posjetitelja

Utorak, 09 Veljača 2016 21:23