Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Svetkovina Uskrsa u osječkoj konkatedrali

  Svetkovina Uskrsa u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - "Krist je uskrsnuo! On živi s one strane smrti, on je Gospodar živih i mrtvih. U noći sjajnijoj od dana svemoguća Božja riječ koja je stvorila nebesa i zemlju i koja je oblikovala čovjeka na svoju sliku i priliku, doziva na neumrli život novog čovjeka, Isusa iz Nazareta, Sina Božjega i Marijina", rekao je 27. ožujka đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić u svojoj homiliji tijekom svečanog misnog slavlja o svetkovini Uskrsa u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.
  Pozdravljajući okupljene pozdravom Uskrsloga - Mir Vama! nadbiskup je čestitao Uskrs domaćem župniku Adamu Bernatoviću, suslaviteljima: prof. dr. Vladimiru Dugaliću, biskupskom vikaru za pastoral grada Osijeka, dr. Stjepanu Radiću, profesoru KBF-a u Đakovu, umirovljenom svećeniku Vladimiru Mikrutu, vlč. Pavlu Mikulčiću, tajniku Nadbiskupskog ordinarijata te župnom vikaru Tomislavu Benakoviću; zatim poslužitelju oltara - đakonu Stjepanu Matezoviću, ministrantima i Mješovitom konkatedralnom zboru te župljanima ove župe i svim Osječanima.

  Pročitaj više
 • Proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, spomendan sv. Blaža i blagoslov grla

  Proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, spomendan sv. Blaža i blagoslov grla

  U našoj župi, 2. veljače, u utorak trima misama proslavljen je blagdan Svijećnice. Posebno je svečano bilo na euharistijskom slavlju u 18,30h koje je predslavio župnik mons. Adam Bernatović. Započinjući misno slavlje župnik je blagoslovio zapaljene svijeće okupljenih vjernika i pozvao da te upravo blagoslovljene, marijanske svijeće gore u obiteljima kao simbol Krista Gospodina koji je prikazan u hramu kao „svjetlost na prosvjetljenje naroda“. U prigodnoj propovijedi je između ostalog naglasio značenje svjetla za nas kršćane, vjernike i pozvao nas da poput Krista budemo svjetlo svim ljudima, a napose svojim bližnjima. Istaknuvši mnoge primjere mučenika i svetaca kroz povijest pa sve do danas župnik je ohrabrio sve prisutne da se ne boje biti znak osporavan u svijetu u kojem živimo jer Krist je naše uzdignuće i svjetlo. Poslije misnog blagoslova pod vodstvom župnika svi okupljeni molili su i pjevali s upaljenim svijećama  pred kipom Gospe Lurdske čiju smo devetnicu započeli upravo na ovaj dan i o kojoj je i župnik u propovijedi progovorio.

  Pročitaj više
 • Svetkovina Bogojavljenja u osječkoj konkatedrali

  Svetkovina Bogojavljenja u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - O svetkovini Bogojavljenja, 6. siječnja 2016. svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Blagdanom Bogojavljenja, koji je po sebi stariji od Božića, Crkva je u starini slavila dolazak Sina Božjega na svijet, podsjetio je nadbiskup te pojasnio da su mudraci predstavljali čitav poganski svijet, sve ljude izvan kruga židovskog naroda, a njihov dolazak i poklon - Isusovo objavljenje svim narodima.

  Pročitaj više
 • Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

  Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Svjetlo Kristovo! - Bogu hvala! odjeknulo je, nakon blagoslova ognja i paljenja uskrsne svijeće, u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla na početku Vazmenoga bdjenja, koje je 26. ožujka predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić. Podijelio je i sakramente inicijacije ovogodišnjim katekumenima, njih 45, od kojih je bilo 13 krštenika.
  Hvalospjev uskrsnoj svijeći - Exultet - otpjevao je đakon Stjepan Matezović, a uz nadbiskupa su suslavili: mons. prof. dr. Vladimir Dugalić, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, dr. Zvonko Pažin, profesor KBF-a u Đakovu i voditelj katekumenata za osječku regiju, dr. Stjepan Radić, profesor KBF-a u Đakovu, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, vlč. Pavao Mikulčić, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata te domaći župnik, mons. Adam Bernatović i župni vikar Tomislav Benaković. Nakon odslušane Božje riječi te podsjećanja na čudesna djela Božjega spasenja, svečano otpjevane Slave, odjeka zvona i pjevanog navještaja evanđelja đakona Matezovića, nadbiskup Srakić uputio je svoju homiliju.

  Pročitaj više
 • Otvaranje

  Otvaranje "vrata milosrđa" u oprosnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Osijeku

  OSIJEK (TU) - Okružnicom đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića osječka konkatedrala sv. Petra i Pavla u Izvanrednoj jubilarnoj godini milosrđa proglašena je oprosnom crkvom, stoga je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, 13. prosinca otvaranjem „vrata milosrđa“ i svečanim misnim slavljem u toj središnjoj crkvi grada Osijeka označio početak Godine milosrđa.
  Otvaranje „vrata milosrđa“

  Misno slavlje započelo je ispred Pastoralnog centra molitvom i navještajem evanđelja. Uz nadbiskupa Marina, u koncelebraciji je bio kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Robert Jugović, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, mons. Vladimir Dugalić, dekan Osječkog istočnog dekanata, preč. Ivan Jurić, domaći župnik i dekan Osječkog zapadnog dekanata, mons. Adam Bernatović, domaći župni vikar Tomislav Benaković, a posluživao je i evanđelje navijestio đakon Stjepan Matezović. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti konkatedralni zbor te su svećenici i vjernici u procesiji, uz poklik Milosrdni kao Otac krenuli od Pastoralnog centra prema „vratima milosrđa“. Nadbiskup Marin otvorio je vrata te se prolazeći kroz njih zaustavio u kratkoj molitvi. Kroz „vrata milosrđa“ potom su prošli svećenici te vjerni puk, a misa je nastavljena čitanjem uvodnog djela iz bule Pape Franje Misericordiae vultus – Lice milosrđa. Uslijedio je pokajnički čin obilježen blagoslovom vode te škropljenjem vjernika.

  Pročitaj više
 • Princ Charles i vojvotkinja Camilla posjetili osječku konkatedralu

  Princ Charles i vojvotkinja Camilla posjetili osječku konkatedralu

  OSIJEK (TU) - Britanski prijestolonasljednik, princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla tijekom svoga posjeta Hrvatskoj, u utorak 15. ožujka posjetili su Osijek, Slavoniju i Baranju. Nakon posjeta osječkoj Tvrđi, Arheološkom muzeju, vožnje tramvajem i susreta s Osječanima, ispred osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla dočekao ih je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te konkatedralni župnik, mons. Adam Bernatović. Tijekom Domovinskog rata konkatedrala je bila pogođena s više od 100 projektila, stoga su konzervatori, uz pomoć male izložbe i prigodnih radionica, goste upoznali s njezinom obnovom.

  Pročitaj više
 • VELIKI PETAK U OSJEČKOJ KONKATEDRALI

  VELIKI PETAK U OSJEČKOJ KONKATEDRALI

  Na Veliki petak, 25.ožujka 2016. godine u osječkoj konkatedrali slavljeni su obredi Velikoga petka. Obrede je predvodio konkatedralni župnik mons. Adam Bernatović. Na obredima je sudjelovao i đakovačko - osječki nadbiskup Đuro Hranić.
  Obredi su započeli prostracijom u šutnji ispred oltara svih prisutnih svećenika. U prvom dijelu obreda, Službe riječi, treba istaknuti svečanu pjevanu muku po Ivanu koju je pjevajući svečano navijestio konkatedralni mješoviti zbor, a ulogu Isusa otpjevao je domaći župni vikar vlč. Tomislav Benaković. Prigodnu propovijed poslije otpjevane muke izrekao je vlč. Stjepan Matezović, đakon.

  Pročitaj više
 • Misa večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  Misa večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Pranje nogu dvanaestorici župljana, pričest pod obje prilike te prijenos Presvetog Oltarskog Sakramenta posebnosti su Mise večere Gospodnje, koju je 24. ožujka 2016. godine u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

  „Večeras smo u dvorani Isusove posljednje oproštajne večere, koju je on slavio sa svojim učenicima neposredno prije svoje muke i smrti. Spominjemo se i obnavljamo Isusove geste i riječi što ih je on učinio te večeri. Učenike je pozvao na uzajamnu ljubav i u znak poniznog služenja u ljubavi, sve do žrtve na križu, oprao im je noge te je ustanovio sakrament euharistije - i s njim i sakrament svetoga svećeničkog reda", rekao je nadbiskup u uvodu mise kojom je započelo Vazmeno trodnevlje. Posebno je pozdravio dvanaestoricu župljana ove župe kojima je nakon homilije oprao noge. 

  Pročitaj više
 • Cvjetnica u osječkoj konkatedrali

  Cvjetnica u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Na blagdan Cvjetnice – Nedjelje Muke Gospodnje, 20. ožujka svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić. Prije misnoga slavlja, na ulazu u konkatedralnu crkvu, nadbiskup je blagoslovio maslinove grančice. Đakon Stjepan Matezović navijestio je evanđelje, a zatim je uslijedio ophod oko konkatedrale uz prigodne pjesme. Obred je nastavljen Službom riječi tijekom kojega je evanđeoski ulomak Muke po Luki otpjevao Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura.

  Pročitaj više
 • SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI U KONKATEDRALNOJ ŽUPI

  SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI U KONKATEDRALNOJ ŽUPI

  U nedjelju, 10. travnja svečana ulazna procesija iz župnog pastoralnog centra prema konkatedrali označila je da je ta nedjelja veliki dan za našu župnu zajednicu. U svečanoj procesiji uputilo se 126 – ero ovogodišnjih prvopričesnika zajedno sa svojim roditeljima i svećenicima u konkatedralu kako bismo svi zajedno proslavili dan Prve Pričesti. Na misnom slavlju u 9,00h koju je predvodio domaći župnik mons. Adam Bernatović prvopričesnici su po prvi puta primili Isusa, prisutnog u otajstvu Kruha, u svoju dušu i tijelo. Slavlje su u potpunosti animirali prvopričesnici i njihovi roditelji uz vodstvo s. Branke, ostalih katehistica i vjeroučiteljice. Zahvaljujući odličnoj organizaciji sva djeca, prvopričesnici, koja su željela sudjelovati u čitanju, recitaciji, pjevanju to su i učinila. Pod vodstvom spomenute časne sestre svi prvopričesnici su tijekom cijelog misnog slavlja aktivno sudjelovali u animiranju slavlja prikladnim pjesmama. Prigodnu propovijed izrekao je đakon Stjepan Matezović te u njoj potaknuo djecu i njihove roditelje da svakodnevno sve više otvaraju srca Kristu Gospodinu koji dolazi u njihovu dušu i ljubi ih neizmjerno. U trenutku podjeljivanja Svete Pričesti naši prvopričesnici su pristupili župniku i primili Tijelo Isusovo po prvi puta.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-021
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas43
Jučer319
Ovaj mjesec719
Ukupno1507179

Trenutno online

3
posjetitelja

Utorak, 03 Svibanj 2016 06:52