Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Misa Zaziva Duha Svetoga – Katehetska nedjelja

  Misa Zaziva Duha Svetoga – Katehetska nedjelja

  U nedjelju, na dvadeset petu nedjelju kroz godinu, u našoj osječkoj konkatedrali održana je misa zaziva Duha Svetoga za početak nove školske godine i ujedno proslavljena katehetska nedjelja. Misu u 8,30h predvodio je župni vikar vlč. Stjepan Matezović, a slavlje su animirala školska djeca naše župne zajednice. Misi su prisustvovali školska djeca iz naše župe iz pet škola: OŠ sv. Ane, OŠ F. Krežme, OŠ V. Becića, OŠ A. Mihanovića i OŠ i. Filipovića. Uz pomoć i organizaciju svojih vjeroučiteljica i vjeroučitelja djeca su prigodnim programom animirali ovo misno slavlje. Uz dječji zbor naših pjevača djeca su čitala pokajnički čin, misna čitanja te prigodnu  molitvu vjernika. Na oltar Gospodinov su i prinijeli prigodne darove u prikaznoj procesiji te molili prilagođene molitve za ovu nedjelju. Spomenutoj misi prisustvovali su uz vjeroučitelje i ostali nastavnici spomenutih škola predvođeni nekima od svojih ravnatelja. Po završetku misnog slavlja ravnatelji i nastavnici nastavili su kratko druženje u prostorima župe gdje ih je pozdravio i zahvalio za prisutnost domaći župnik mons. Adam Bernatović. Uz zahvalu svima koji su sudjelovali u ovom misnom slavlju radosni smo zbog početka nove školske i katehetske godine zazivajući Duha Svetoga u sva naša nastojanja i pothvate u narednim mjesecima.

  Pročitaj više
 • Otvaranje

  Otvaranje "vrata milosrđa" u oprosnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Osijeku

  OSIJEK (TU) - Okružnicom đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića osječka konkatedrala sv. Petra i Pavla u Izvanrednoj jubilarnoj godini milosrđa proglašena je oprosnom crkvom, stoga je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, 13. prosinca otvaranjem „vrata milosrđa“ i svečanim misnim slavljem u toj središnjoj crkvi grada Osijeka označio početak Godine milosrđa.
  Otvaranje „vrata milosrđa“

  Misno slavlje započelo je ispred Pastoralnog centra molitvom i navještajem evanđelja. Uz nadbiskupa Marina, u koncelebraciji je bio kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Robert Jugović, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, mons. Vladimir Dugalić, dekan Osječkog istočnog dekanata, preč. Ivan Jurić, domaći župnik i dekan Osječkog zapadnog dekanata, mons. Adam Bernatović, domaći župni vikar Tomislav Benaković, a posluživao je i evanđelje navijestio đakon Stjepan Matezović. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti konkatedralni zbor te su svećenici i vjernici u procesiji, uz poklik Milosrdni kao Otac krenuli od Pastoralnog centra prema „vratima milosrđa“. Nadbiskup Marin otvorio je vrata te se prolazeći kroz njih zaustavio u kratkoj molitvi. Kroz „vrata milosrđa“ potom su prošli svećenici te vjerni puk, a misa je nastavljena čitanjem uvodnog djela iz bule Pape Franje Misericordiae vultus – Lice milosrđa. Uslijedio je pokajnički čin obilježen blagoslovom vode te škropljenjem vjernika.

  Pročitaj više
 • Križ SHKM u osječkoj konkatedralnoj župi

  Križ SHKM u osječkoj konkatedralnoj župi

  U četvrtak, 22. rujna u osječku konkatedralnu župu sv. Petra i Pavla, donesen je križ Susreta hrvatske katoličke mladeži. Prije večernjeg euharistijskog slavlja u konkatedralu su ga unijeli mladi ove župe, ujedno koordinatori i volonteri za Susret hrvatske mladeži u Vukovaru 2017, te stariji ministranti. Križ su na ulazu u konkatedralu zajedno s okupljenim vjernicima dočekali i predvodili molitvu svećenici ove župe, župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Stjepan Matezović i pastoralni suradnik Matej Glavica. Nakon molitve pred križem postavljenim u svetištu konkatedrale koju je predvodio župnik, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio župni vikar. U homiliji je istaknuo kako prisutnost Križa poziva na ustrajno nošenje vlastitoga križa, jer nas i sam Isus poziva: 'Hoće li tko za mnom, neka uzme križ svoj i neka ide za mnom.' Nakon misnog slavlja vjernici su ostali u molitvenom programu: 'Stajati pod Isusovim križem'.

  Pročitaj više
 • DAROVI ZA MISIJE

  DAROVI ZA MISIJE

  U nedjelju, 23. listopada slavi se misijska nedjelja. Uz našu molitvu i milostinja te   nedjelje ide za misije. Kao i svake godine za misijsku nedjelju, mame prvopričesnika će ispeći kolače a misijska grupa izraditi razne predmete, i sve će se to prodavati na izlasku iz crkve. Cijena nije određena, nego se daje dobrovoljni prilog koji ide za misije.

  Pročitaj više
 • PREDSTAVLJANJE PRVOPRIČESNIKA U KONKATEDRALNOJ ŽUPI U OSIJEKU

  PREDSTAVLJANJE PRVOPRIČESNIKA U KONKATEDRALNOJ ŽUPI U OSIJEKU

  U nedjelju, 09.listopada, u našoj župi bio je poseban dan za naše ovogodišnje prvopričesnike. Na misi u 8,30h molili smo posebno za njih, a oni su Isusu izrekli svoj  „vjerujem“ i „hoću“. Svetu misu  imao je kapelan vlč. Stjepan Matezović. U svojoj propovijedi kratko je naglasio djeci, roditeljima i svim prisutnima važnost dimenzije zahvalnosti u našem vjerničkom životu. „Po primjeru „tuđinca“ znati zahvaljivati jer toliko toga imamo nezasluženog u našim osobnim životima. Pozvani smo biti zahvalni za sve ono u čemu svakodnevno uspijevam, za ono što dobivam. Pozvani smo zahvaliti i za novi dan, za ljude koji nas vole, za obitelj, za školu, za učitelje, za posao koji radim, za domovinu u kojoj živim“, rekao je između ostaloga kapelan.

  Pročitaj više
 • Misa zahvalnica Bogu za sve darove i plodove zemlje

  Misa zahvalnica Bogu za sve darove i plodove zemlje

  U nedjelju, 16. listopada 2016. godine, svečanim misnim slavljem u 8,30h, zahvalili smo dobrome Bogu za sve ono što iz Njegove ruke primamo, za sve darove i plodove zemlje i rada naših vrijednih ruku.
  Euharistijsko slavlje je predslavio kapelan vlč. Stjepan Matezović, a svečanosti misnog slavlja doprinijeli su aktivni i angažirani župljani. Vlč. Stjepan je u propovijedi progovorio i djeci i odraslima o dimenziji molitve kao zahvale. Uz poticajne riječi nedjeljnog evanđelja potaknuo je župljane na važnost molitve u svakidašnjem životu, ali ne samo one prosne nego nadasve molitve zahvale. „ Pozvani smo poput Mojsija imati spremne i uzdignute ruke prema Onomu od koga primamo sve u svojemu životu. Svakoga dana imamo priliku izabrati jedno ili drugo: Žaliti i mrmljati zbog onoga što nemamo, ili trajno zahvaljivati za sve ono što imamo. Pred nama je izbor. Korak po korak počnimo živjeti iz zahvalnosti, kroz molitvu, zahvaljujući svome Bogu“, rekao je vlč. Stjepan.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
×

Greška

Kategorija nije pronađena

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-021
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas307
Jučer355
Ovaj mjesec8473
Ukupno1560713

Trenutno online

3
posjetitelja

Petak, 21 Listopad 2016 18:39