SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA, Dan iseljenika

Danas je blagdan Svete Obitelji, dan iseljenika. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu U 6,30 sati, u 7,30 sati kod sv. Roka, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja misa u 18,30 sati. Kroz tjedan, jutarnje svete mise su u 7,00  a večernje u  18,30 sati.

Današnja čitanja: Sir: 3,2-6. 12-14; Kol: 3,12-21; Luka: 2,41-52;

Misli uz današnje evanđelje (Lk. 2. 41-52)

Evanđelje govori o dvanaestogodišnjem Isusu koji se izgubio u hramu. Josip i Marija su zbunjeni zbog njegova ponašanja, nisu ga razumjeli. Isus je za njih bio zagonetan. Bio je doista sav njihov, ali je znao sačuvati posvemašnju neovisnost o njima kad se radilo o poslu koji mu je Otac povjerio. Roditelji imaju pravo na ljubav i privrženost svoje djece, ali ih žele često posve zaposjesti i posjedovati. Roditelji moraju svojoj djeci dati dovoljno prostora da se razvijaju u samostalne i odgovorne osobe.          

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

 ponedjeljak, 31. prosinca 2018. Silvestrovo, Stara godina. Večernja sveta misa je  misa zahvalnica za proteklu 2012. godinu u 17,00 sati. Predvodi mons.  dr, Đuro Hranić nadbiskup.. Blagoslov danas:  Vij. V. Nazora, Nas. A. G. Matoša, H. Hotzendorfa(3):  Vij. Vl. Nazora od br. 1a do br. 7.(1); Vij. Vl. Nazora od br. 8 do br. 17. (1); Vij. Vl. Nazora od br. 18 do br. 21, Nas. A.G. Matoša, H. Hotzendorfa(1); Dubrovačka – dvojica svećenika, i to parnom stranom od početka(1); neparnom stranom od početka(1).

utorak, 1. siječnja 2019. Nova Godina - Marija Bogorodica - Svjetski dan mira. Svete mise su u 8,30; 10; 11,30 i 18,30 sati.


srijeda, 2. siječnja 2019. Sv. Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski b. i n. Blagoslov  danas:
I. Gundulića – trojica svećenika, i to: neparnom stranom od početka, tj. br. 3a.(1); parnom stranom od početka, tj. br. 2.(1); parnom stranom od br. 86 do kraja(1). Strossmayerova – trojica svećenika, i to: pranom stranom od br.2.(1);  parnom stranom od br.84 do kraja te neparnom stranom od kraja do br.93.(1); neparnom stranom od br. 1 do br. 93.(1).

 
četvrtak,  3. siječnja 2019. Presveto Ime Isusovo. Blagoslov danas: Ilirska – kreće parnom stranom a vraća se neparnom; Hebranga – jedan svećenik, kreće parnom stranom a vraća se neparnom; Vij. J. Kozarca - jedan svećenik kreće od broja 1; I. Kršnjavoga – jedan svećenik, i to: parnom stranom od početka, pa neparnom; A. Paradžika, Strma, Pampas, Slaz, Podravska(1);Vij. S. Vraza(1).


petak, 4. siječnja 2019. Prvi petak.  Blagoslov danas:  Ružina – dvojica svećenika, i to: parnom stranom od početka(1);nepranom stranom od početka(1);A.Reisnera – dvojica svećenika, i to parnom stranom od kraja tj. br.142naniže(1);neparnom stranom od kraja tj. br.179 naniže(1);Svete Ane – dvojica svećenika, i to parnom stranom od početka(1);neparnom stranom od početka(1).

 

subota,  5. siječnja 2019. Prva subota. Molitva za svećenička zvanja. BOGOJAVLJENSKI BLAGOSLOV VODE nakon mise u 7 sati. Blagoslovljenu vodu možete odnositi tokom cijelog dana u subotu  kao i na samo Bogojavljenje.Blagoslov danas:   . Gornjodravska obala – trojica svećenika, i to: od br. 79 do br. 87; od br. 88 do br.93;  od br. 94 do br. 100.  Našičko Naselje, S.S.Kranjčevića, Podvinje, Podgoračka(1);A. Kanižlića (neparnom stranom), Poljski put, Lička, T. Ujevića, Krajna, Našička(1);Prolaz J. Leovića. Sv. Leopolda Mandića(1).

 nedjelja, 6. siječnja 2019. BOGOJAVLJENJE

 Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati, župna u10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30 sati

 

 1. ZAHVALA

Zahvaljujemo svim uglednim ustanovama našega grada, svim školama, tvrtkama, poduzećima, pojedincima i dobročiniteljima na poslanim čestitkama za Božić i Novu Godinu! Ovom prilikom i na ovaj način svima zajedno zahvaljujemo na sjećanju i najboljim željama uz ove blagdane. Svima Hvala!

Hvala onima koji su uložili puno truda da Božića bude proslavljen što svečanije i dostojanstvenije: Svim onim suradnicima koji su radili na uređenju i kićenju crkve, postavljanju betlehema i borova. Onima koji su novčano doprinijeli da cvijeća bude što više. Zahvaljujemo obitelji Blažeković Ranogajec koji su darovali svijeće. Hvala svim vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama i djeci na Božićnim akademijama i priredbama, posebno onima sa dječje polnoćke. Svim zborovima s njihovim voditeljima koji su pjesmom uzveličali misna slavlja. Odbornicima, ministrantima, čitačima… svim vjernicima na dostojanstvenom sudjelovanju bez pucnjave i bilo kakvog ometanja. Ovo je jedan od najljepših i najmirnijih Božića.

 

 1. KONCERT U KONKATEDRALI

Približava se božićno vrijeme, a s njime i sjećanje na 7.1., uspješan nastup Tamburaškog orkestra općine Semeljci u konkatedrali, lijepo prihvaćen od strane župljana, stoga vas ovom prilikom želim obavijestiti da smo i u predstojeće Božićne blagdane na raspolaganju i da bismo rado opet bili vaši gosti, naravno, ukoliko Vi izrazite interes i dobru volju za daljnju suradnju! Nadam se da se javljam na vrijeme i ne želim biti bilo kakav teret, te vjerujem da sve može proteći spontano i opušteno, kao što je to bilo i u prethodnom našem gostovanju, napisao je voditelj Tamburaškog orkestra prof. Vlado Čatić.

            Koncert smo prihvatili te će se održati 6. siječnja 2019. iza večernje mise u 18,30 sati.

 

 1. TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Novi ciklus Tečaja priprave za brak započinje 28. siječnja 2019. u dvorani župe sv.

Petra i Pavla ap. (iza konkatedrale). Predavanja počinju u 19,00 sati.       

 

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 28. travnja      2019. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 5. svibnja 2019.   godine u 9,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom. Radi Božićnog vremena i blagoslova kuća prekida se župna kateheza i nastavlja se iza 15. siječnja 2019. godine.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom a nastavlja se sredinom prvog mjeseca 2019. godine.

U DOŠAŠĆU, pozivamo djecu na jutarnje mise ZORNICE, te na BOŽIĆNU ISPOVIJED.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,  6.II. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,7.II. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,     8.II. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   13. II. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 14. II. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     15. II. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   23.I. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 24.I. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     25.I. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

Kalendare za 2018. godinu možete kupiti u župnom uredu i u kiosku konkatedrale.  Kalendar od jednog lista jedna kuna i od dvanaest listova deset kuna. Nemojte uzimati kalendare od preprodavača, pogotovo ako kažu da novac ide za crkvu ili da ih bilo koja župa šalje. Pitajte koja ih župa šalje, nazovite ju pa ćete vidjeti da to nije istina. Svaka župa prodaje kalendare u župnom uredu ili svojoj crkvi.

 SVETE MISE  od 30.XII. 2018. do 6.I. 2019. godine

 nedjelja,                     30. prosinca 2018. BLAGDAN SVETE OBITELJI – Dan Iseljenika

                                   + Milka i Mato Zorić - 6,30 sati

                                   + iz ob. Mikulandra i Barjaktarević -7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Ivan Tkalčić i pok. iz ob. Karas - 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                   + iz ob. Mikulandra i Parčetić -11,30 sati

                                   + iz ob. Seidl i Šumanović - 18,30 sati

 

ponedjeljak,              31. prosinca 2018. Silvestrovo, Stara godina.

                                   + Petar i Ana Marušić  – 7,00 sati

                                   + Zahvalnica  – 17,00 sati

 

utorak,                       1. siječnja 2019. Nova godina, Sv. Marija Bogorodica

                                  + Franjo Rakitić i pšok. Iz ob. Dubrović  - 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                   + Franjo Ćaćulović  -11,30 sati

                                   + Mato i Sebo Palić - 18,30 sati

 

srijeda,                       2. siječnja 2019. Sv. Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski b. i n.

                                    + Draga Kolev, prva misa - 7,00 sati

                                    + Marko i Marija Kajtazi  - 18,30 sati

                                   + Ante Mijić – 18,30 sati

 

četvrtak,                     3. siječnja 2019. Presveto Ime Isusovo.

                                   na nakanu – 7,00 sati

                                   + Davor Karan i Marija Jurković – 18,30 sati

                                   + Dragan Joskić - 18,30 sati

 

petak,                         4. siječnja 2019. Prvi petak

                                   + Gordana i Žarko Pokupić – 7,00 sati

                                   + Anđelina Đerki - 18,30 sati

                                   + Slavko Mikulić i Ivana(ž) Galić - 18,30 sati

                                  

subota,                       5. siječnja 2019. Prva subota. Molitva za svećenička zvanja.

                                   + Iva Sesar - 7,00 sati

                                   + iz ob. Petrak i Vrcelj - 7,00 sati

                                  

nedjelja,                     6. siječnja 2019. BOGOJAVLJENJE                                

                                   + Božidar, Stjepan i Danica Bertović  - 6,30 sati

                                   + Ivan, Franjo, Agata i Marija Glasnović -7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Antun, Liza i Jozo Antunović  - 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Ivan. Ruža, Frano i Pero Barišić  - 11,30 sati

                                   + Ivan, Pavica i Petar Barišić - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                            Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik

 
 

DOGAĐANJA KROZ 2018 GODINU

Koncert u konkatedrali

Približava se božićno vrijeme, a s njime i sjećanje na 8.1., uspješan nastup Tamburaškog orkestra općine Semeljci u konkatedrali, lijepo prihvaćen od strane župljana, stoga vas ovom prilikom želim obavijestiti da smo i u predstojeće Božićne blagdane na raspolaganju i da bismo rado opet bili vaši gosti, naravno, ukoliko Vi izrazite interes i dobru volju za daljnju suradnju! Nadam se da se javljam na vrijeme i ne želim biti bilo kakav teret, te vjerujem da sve može proteći spontano i opušteno, kao što je to bilo i u prethodnom našem gostovanju, napisao je voditelj Tamburaškog orkestra prof. Vlado Čatić.

Koncert smo prihvatili te će se održati 7. siječnja 2018. iza večernje mise u 18,30 sati.

 

Događanja u vikarijatu

Ovim Vas putem pozivam na događanja koja organizira Institut za novu evangelizaciju i molim da o istima obavijestite svoje župljane, vjeroučitelje i redovnike:

 -dr.sc. s. Silvana Fužinato, Biblijski ponedjeljak, 8. siječnja 2018. u 19. 30 sati

-mr.sc. Igor Jakobfi, Socijalni četvrtak, 11. siječnja 2018. u 19.30 sati

-vlč. Krešimir Bulat, biblijsko-molitvena večer, 15. siječnja 2018. u 19.30 sati

Sve tribine i predavanja održavaju se u prostorijama Pastoralnog centra Vikarijata u Osijeku (Strossmayerova 58).

 

Obnova orgulja

U dogovoru s nadbiskupom mons. dr. Đurom Hranićem, potpisali smo Ugovor o obnovI orgulja u konkatedrali zajedno s katedralnim orguljama u Đakovu. Obnovu orgulja izvodi gospodin Anton Škrabl, restaurator orgulja, harmonija i ostalih instrumenata iz Rogaške Slatine. Obnova konkatedralnih orgulja će stajati oko 3.000.000,00 kn. Molimo sve vjernike i ljude dobre volje, pridružite se obnovi orgulja prema svojim mogućnostima. Prošloga tjedna orgulje su rastavljene i odvezene u radionicu Antona Škrabla u Rogašku Slatinu. Odvezen je jedan šleper dijelova orgulja koje su sretno stigle na mjesto obnove u Rogašku Slatinu. Nadamo se da će za Uskrs 2019 godine ponovo zasvirati u našoj konkatedrali. Pomozimo da se to i ostvari. 

 

Veliko nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu u Zagreb i Krašić

Pođimo mu u pohod. U 2018. godini navršava se 120. obljetnica Blaženikova rođenja u Krašiću (1898.) i 20. obljetnica njegova proglašenja blaženim u Mariji Bistrici (1998.). Lijepa je to i povlaštena prigoda da mu kao nadbiskupijska zajednica Božjega naroda „pođemo u pohode“. Za tu smo prigodu u našem nadbiskupijskom kalendaru, kao i u svećeničkim dekanatskim koronama protekle jesni, već najavili održavanje zajedničkoga hodočašća bl. Alojziju u Zagreb i Krašić. Ovim pismom sve vas, draga braćo i sestre, mlađe i starije, najsrdačnije pozivam da se priključite našem velikom nadbiskupijskom hodočašću bl. Alojziju Stepincu u subotu 3. ožujka 2018. godine. Središnji zajednički dio našega hodočašća bit će pohod i molitva na njegovu grobu te svečano misno slavlje u zagrebačkoj katedrali s početkom u 11 sati. Nastojat ćemo, također, u poslijepodnevnim satima u hodočašće uključiti i Krašić, mjesto Blaženikova rođenja i smrti. Sudionici hodočašća.

Cijena je vjerojatno 100 kn. Još nismo tražili autobuse. O samom hodočašću bit ćete informirani svake nedjelje. Prijave u župnom uredu od sada do 22. II.2018. godine.

  

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana održat će se od 18. do 25. siječnja 2018. pod geslom: "Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči" u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije, obilježit će se u bogoslužnim prostorima Crkava i crkvenih zajednica u gradu Osijeku:

četvrtak, 18. siječnja u 17:30 sati – Katolička Crkva, Župa sv. Ćirila i Metoda, Martina Divalta 71

subota, 20. siječnja u 17 sati – Evangelička Crkva, Lorenza Jägera 7 (Gornji grad)

nedjelja, 21. siječnja u 17 sati – kapucinska crkva sv. Jakova – središnje ekumensko molitveno slavlje, Kapucinska 41

ponedjeljak, 22. siječnja u 17 sati – Reformirana crkva, Š. Petefija 76 (Retfala)

utorak, 23. siječnja u 17 sati – Srpska Pravoslavna Crkva, J. J. Zmaja 25 (Donji grad)

srijeda, 24. siječnja u 19 sati – Katolička laička zajednica »MiR«, Vodenička 23 (Donji grad)

četvrtak, 25. siječnja u 17 sati – Baptistička crkva, Podravska 21 (Gornji grad)..

 

Umro Viko Kovačić

U subotu, 17. siječnja 2018. godine u 77 godini života preminuo je dugogodišnji aktivni član i suradnik naše župe, gospodin prof. Vinko Kovačić. Sprovodni obredi na groblju svete Ane bili su 22. siječnja a misa zadušnica u konkatedrali iza ukopa. Bio je član ŽP i ŽE Vijeća kroz više mandata te član čitača, skupljača milostinje, bliz suradnik svih župnika i župnih vikara, uvijek na raspolaganju za svaku potrebu Crkve. Gospodinu Vinku hvala i molit ćemo za pokoj njegove duše. 

Zahvala obitelji Kovačić: U trenucima ovozemaljske boli zbog gubitak našeg supruga, oca, djeda i pradjeda Vinka Kovačića želimo izraziti kršćansku zahvalnost svima vama koji ste u vjeri bili uz nas da, kao jedno okupljeni oko Krista, posvjedočimo nadu u život vječni. Posebnu zahvalnost izričemo generalnom vikaru mons. Ivanu Ćuriću, župniku mons. Adamu Bernatoviću, župnom zboru na čelu s časnom Brankom Čuturom, svim svećenicima Đakovačko-osječke nadbiskupije kao i svim župnim suradnicima koji su pomogli u dostojanstvenom ispraćaju dragog nam pokojnika. Zahvalni u Gospodinu. Obitelj Kovačić.

 

Seminar za bračne parove

U organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije u subotu, 17. ožujka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu (P. Preradovića 17) održava se cjelodnevni seminar za bračne parove. Tema: Stres i brak – načini suočavanja sa stresom u braku. Voditelji: prof. Željka Frković, pedagog i psihoterapeut i Vedrana Blašković, teolog i psihoterapeut. Prijave barem pet dana ranije na broj 031/253-917; 031/253-916 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Nadbiskupijski križni put za mlade

Trinaesti nadbiskupijski križni put za mlade organizira se 17. ožujka 2018. pod geslom ''Evo Jaganjca Božjeg''. Križni put krenut će iz mjesta Vinogradci, filijala župe Valpovo, do Donjeg Miholjca. Okupljanje je navedenog dana u 7,30 ispred crkve u Vinogradcima. O tijeku križnog puta bit ćete upoznati na susretu mladi ponedjeljkom. Prijave do 11. ožujka na susretu mladi.


Korizma

Korizma je osobiti period u životu Crkve u kojemu se u hodu prema Uskrsu na poseban način vjernici potiču na slušanje Riječi Božje i na istinitiji život po  evanđelju. Zbog toga je vrijeme korizme prožeto različitim ponudama duhovnog života, pokore i obraćenja. Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će predvoditi pojedine skupine. Petak, 23. II. predmole Župne katehete a u nedjelju, 25.II. Vjeroučitelji; Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. Euharistijsko klanjanje: četvrtkom. Korizmena propovijed: petkom nakon križnog puta. Sveta ispovijed: svaki dan prije mise. Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za potrebite. Djela milosrđa: skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa. Molitva u mojoj obitelji.             

 

Predstava Prikazanje Sv. Lovrinca(Lovre)

U sklopu manifestacije Korizmeni susreti u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca u konkatedrali će se održati predstava Prikazanje sv. Lovrinca mučenika u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta u nedjelju 4. ožujka 2018. poslije  večernje svete mise. Pozivamo vas, dođite na ovu predstavu koju će nam izvesti Hvarsko pučko kazalište.

Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika’, stilizacija tradicionalnog martirija Sv. Lovre koju je dramaturški adaptirao i redateljski potpisao Marin Carić, a već 47 godina izvode članovi Hvarskoga pučkog kazališta, jedna je od dviju najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava (prva su, naravno, legendarne “Stilske vježbe”).I zasigurno jedna od najnagrađivanijih amaterskih predstava. Hvaranin Carić ‘Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika’ je postavio još kao brucoš, u želji da dokaže kako dobro kazalište može i mora biti blisko i razumljivo svima, počevši od njegovih sugrađana. A koliko je uspio u svojoj nakani, dokazuje činjenica da je upravo u lipnju Prikazanje…. odigrano jubilarni 250. put.

 

Kongres bogoslova

Kongres bogoslova održava s u Đakovu od petka, 27. travnja do nedjelje 29. travnja 2018.Vas molimo da vaša župa primi kao goste zajednicu bogoslova Kolegija Družbe Isusove, oko 24 bogoslova. Raspored tih dana je sljedeći:

Petak, 27. 4. - u večernjim satima je dolazak gostiju u župu, gdje ih se rasporedi kod domaćina (po obiteljima) na večeru i spavanje

Subota, 28. 4.- doručak kod obitelji-domaćina i okupljanje u bogosloviji; u Đakovu program traje otprilike do 22 sata kad je opet povratak u župu (do 23 sata) kod obitelji-domaćina na spavanje (večera će biti u hotelu Blaža!)

Nedjelja, 29. 4. - doručak kod obitelji-domaćina; sjemenišni odgojitelji predvode prijepodnevne mise u župi, a bogoslovi pjevaju, ministriraju, svjedoče o duhovnom pozivu... (to se dogovore sjemenišni odgojitelji sa župnikom); ručak može biti zajednički u organizaciji župe ili opet kod obitelji-domaćina; nakon ručka gosti odlaze kući, u Zagreb.

Molimo župljane koji bi htjeli primiti bogoslove u navedene dane da se jave u župni ured.

 

Dekanatski susret bračnih parova

Dekanatski susret bračnih parova održat će se 22. ožujka 2018. s početkom u 19,30 sati u Vikarijatu, Osijek. Pozivamo bračne parove da se odazovu na ovu korizmenu duhovnu obnovu.

 

Zahvala za ovogodišnje krizmenike - 122

Veliku zahvalu i zasluge za ovogodišnje krizmenike zaslužuju njihovi roditelji koji su im podarili vjeru i pratili ih do ovoga dana njihove vjerske punoljetnosti, zrelosti. Pratite ih svojim molitvama i poticajima i dalje. Također hvala i njihovim školskim vjeroučiteljima koji su ih kroz deset godina školskog vjeronauka upoznavali s vjerom. Posebno hvala onima koji su kroz ovu školsku godinu vodili naše krizmenike u župnoj katehezi i uložili puno truda a to su: vlč. Robert Almaši, župni vikar, vjeroučiteljica Marijana Došen i vjeroučitelj Dino Pašalić. Hvala vam.

 

Trodnevna duhovna priprava za prvopričesnike

Trodnevna priprema za prvopričesnike bit će u srijedu, četvrtak i petak ovoga tjedna u 18,30 sati. Prvopričesnici trebaju doći pola sata prije mise. Pozivamo roditelje da svakako budu sudionici trodnevne duhovne pripreme jer će i sami  u njoj sudjelovati. Prvi dan će svetom vodom načiniti znak križa na čelu svog djeteta u znak sjećanja na njegovo krštenje. Drugi dan će dijete zatražiti oprost od svojih roditelja a treći dan će roditelji predati krunicu i uspomenu na prvu Pričest kao znak moljenja i primanja Isusa u svetoj pričesti.

 

Pismo roditeljima prvopričesnika

I ove smo godine podijelili prvopričesnicima pisma koja smo uputili njihovim roditeljima. Svrha pisma je upoznati roditelje s cijelim programom pripreme za prvu svetu Pričest, jer župne kateheze nema, tako da prvopričesnike zajedno okupljene nećemo vidjeti sve do prvoga dana trodnevnice, 11. travnja, osim na misama.    

 

Zahvala za ovogodišnje prvopričesnike - 113

Veliku zahvalu i zasluge za ovogodišnje prvopričesnike zaslužuju njihovi roditelji koji su im podarili vjeru i pratili ih do ovoga dana njihove prve svete Pričesti. Pratite ih svojim molitvama i poticajima i dalje. Također hvala i njihovim školskim vjeroučiteljima koji su ih kroz tri godina školskog vjeronauka upoznavali s vjerom. Hvala njihovim školama, učiteljima i učiteljicama koji s im davali prva znanja. Posebno hvala onima koji su kroz ovu školsku godinu vodili naše prvopričesnike u župnoj katehezi i uložili puno truda a to su: Adam Bernatović, župnik, Robert Almaši, župni vikar, s. Branka Čutura; vjeroučiteljice: Marica Wolhmuth i Dragica Nemet. Hvala vam.

 

Dan Pjevačkog Društva „Zrinski“

Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo Zrinski 29. travnja obilježava Dan društva. Svoj dan, 122. obljetnicu žele obilježiti svečanom misom u našoj konkatedrali i to u nedjelju, 29. travnja 2018. u 18,30 sati koju će oni pjevati. Čestitamo.

 

Svibanjske pobožnosti

Pred nama je mjesec svibanj kada održavamo i naše svibanjske pobožnosti. Svake večeri u 18,00 sati je molitva krunice, potom sv. misa s prigodnim razmišljanjem, te litanije i molitva Majci Božjoj. Pozivamo sve vjernike u što većem broju, posebno školsku djecu na sudjelovanje na svibanjskim pobožnostima kroz cijeli svibanj uz večernje svete mise.

 

Đakon na pastoralnoj praksi u župi

Odredbom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu broj: 1160/2017. od 22. listopada 2017. u našoj župu na pastoralni praktikum boravio je velečasni Ivan Kunčević, đakon, dipl. teolog. U našoj je župi boravio  od 24. listopada 2017. do 7. svibnja 2018. U tom periodu redovito je pohađao Specijalistički studij na KBF-u u Đakovu i kroz to vrijeme boravio je u Bogoslovnom sjemeništu. Njegov boravak među nama je u svrhu pastoralne prakse prije svećeničkog ređenja i mlade mise.

Njegov boravak među nama bio je u svrhu pastoralne prakse prije svećeničkog ređenja i mlade mise.

Danas, 6. svibnja 2018. godine završio je njegov boravak u našoj župi i odlazi u Đakovo na užu pripravu za svećeničko ređenje koje će biti na Petrovo.

Mladu misu prikazat će 29. VII. 2018 u 10,30 sati u svojoj župi Privlaka.

Hvala na uzornoj suradnji i za doprinos, kojeg je kroz vrijeme svog boravka dao ovoj župnoj zajednici. Želimo mu puno blagoslova i uspjeha u životu i radu, tamo gdje ga pošalje nadbiskup.

 

Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“.

Unatoč tome što smo se svi mi, i vi svećenici i mi vjernici laici u proteklih pola godine zalagali i dali sve od sebe da u Hrvatskoj ne bude usvojena Istanbulska konvencija, Hrvatski sabor ju je ratificirao. Pokazalo se da je mnogim zastupnicima važnije mišljenje predsjednika stranke od mišljenja naroda koji ih je izabrao. Srećom, živimo u demokratskom društvu, a demokracija poznaje lijek protiv takvog ignoriranja volje naroda – taj je lijek referendum.
Stoga smo kao građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ osnovana u listopadu 2017. i sastavljena od tridesetak udruga kršćanskog profila i braniteljskih udruga koje su inicirale prosvjede u Zagrebu i Splitu, pokrenuli referendumsku inicijativu o otkazivanju Istanbulske konvencije. Sama Konvencija u čl. 80 regulira način otkazivanja, te će referendumsko pitanje biti kratko i jednostavno: „Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju?“. Prikupljanje potpisa organizirat ćemo od nedjelje 13. do nedjelje 27. svibnja. U našim akcijama nailazimo na veliku podršku. Nakon što smo 10. travnja objavili pitanje i pozvali volontere, u manje od tjedan dana javilo nam se preko šest tisuća ljudi koji žele skupljati potpise.Usrdno se nadamo da ćemo dobiti i Vašu osobnu podršku kako bismo uspjeli u otkazivanju Istanbulske konvencije i zaustavljanju širenja rodne ideologije u Hrvatskoj.
Molimo Vas stoga da:- na kraju svih svetih misa u nedjelje 13, 20. i 27. svibnja pozovete vjernike da potpišu Zahtjev za pokretanje referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije.
- pomognete u povezivanju naših koordinatora s nekoliko laika iz Vaše župe kako bi oni zajedno lakše organizirali prikupljanje potpisa nakon svetih misa.

 

Misa zahvalnica uz kraj školske godine

U nedjelju, 10. lipnja 2018. održat će se misa zahvalnica u 8,30 sati, uz kraj školske godine koja se bliži kraju. Na ovu misu pozivamo sve učenike, učitelje, vjeroučitelje i eve ravnatelje osnovnih škola na području naše župe.

 

Misa zahvalnica uz kraj akademske godine

U nedjelju, 10. lipnja 2018. u 11,30 sati, održat će se misa zahvalnica uz kraj akademske godine. Na misu su pozvani svi studenti, roditelji, profesori… Želimo zahvaliti Gospodinu za proteklu akademsku godinu.

 

Zlatna harfa

Zlatna harfa Osječkog zapadnog dekanata održala se 30. svibnja u župi sv. Luke, ev. u Josipovcu. Tema u Godini posvećenog života bila je "Radujte se"! Sudjelovale su sve župe dekanata.

 

Pismo biskupa naše metropolije

O desetoj obljetnici utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, njezini biskupi su uputili pismo čiji će se tekst pročitati na ovogodišnju svetkovinu Duhova, tj. u nedjelju 20. svibnja 2018., na početku svih misa s narodom u svim župama i rektorskim crkvama u čitavoj metropoliji. Središnja proslava obljetnice u našoj nadbiskupiji  bit će 1. listopada u Đakovu, na svetkovinu Obljetnice posvete katedrale.

 

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Susret će se održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. godine. Središnji dio susreta je u nedjelju , 16. rujna s euharistijskim slavljem u 10 sati. Domaćin susreta je Splitsko-makarska nadbiskupija. Za nas je omogućeno prenoćište u smještaj po obiteljima. Zbog toga je važno prijaviti se na vrijeme. Bilo bi dobro da idu cijele obitelji. Prijave i dogovor u župnom uredu. Prijave do 5. srpnja.

 

Marijanski zavjet za domovinu

Pokrenula je katolička mladež zajedno s braniteljima, zajedno okupljeni u Bratovštini Marijanski zavjet za Domovinu. Cilj je da molitvom i hodom očuvaju temeljne vrijednosti naše Domovine, te da zajedničkim hodom različite generacije upoznaju i promiču moralnu, kulturnu, prirodnu i povijesnu baštinu svoga naroda. U ovako objedinjenom zavjetnom hodočašću, izriče se zahvalnost i moli za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našega naroda.

Ovogodišnja hodočasnička ruta prema planu polazi iz Osijeka 9. lipnja misom i konkatedrali u 9 sati ujutro te prijeđenih više od 1700 km i 75 dana  završava 22 kolovoza 2018 u Dubrovniku. Prolazimo: 9.6.2018. (Sub) Osijek – Aljmaš  24 km;  10.6.2018. (Ned) Aljmaš – Vukovar 27 km; 11.6.2018. (Pon) Vukovar – Vinkovci 23.9 km; 12.6.2018. (Uto) Vinkovci – Vođinci 13.4 km; 13.6.2018. (Sri) Vođinci – Đakovo 19.9 km; 14.6.2018. (Čet) Đakovo – Svilaj 27 km;  15.6.2018. (Pet) Svilaj - Slavonski Brod 25.6  km… nastavlja se.

 1. Obljetnica dolaska sestara sv. Križa

Milosrdne sestre sv. Križa slave 150. obljetnicu dolaska u Đakovo. Došle su 1868. godine na nagovor biskupa Strosmayera. I u našoj su župi boravile oko 50 godina a djeluju i danas po s. Branki Čutura. Za sve duhovne plodove tijekom 150 godina djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa Hrvatske provincije žele zahvaliti i svoju radost podijeliti sa svima nama, 9. lipnja 2018. godine u Đakovu svečanom akademijom u 10,30 sati te svetom misom u 12,00 sati koju će predvoditi nadbiskup i metropolit dr. Đuro Hranić u Samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova.

 

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Susret će se održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. godine. Središnji dio susreta

je u nedjelju , 16. rujna s euharistijskim slavljem u 10 sati. Domaćin susreta je Splitsko-makarska nadbiskupija. Za nas je omogućeno prenoćište u smještaj po obiteljima. Zbog toga je važno prijaviti se na vrijeme. Bilo bi dobro da idu cijele obitelji. Prijave i dogovor u župnom uredu. Prijave do 5. srpnja.

 

Proslava Tijelova – Zahvala

Svečano smo proslavili svetkovinu Tijelova. Posebno smo zahvalni za večernju svetu misu koja je bila svečana, nakon koje smo imali tijelovsku procesiju. Veliki broj vjernika je sudjelovao kako na misi tako i u procesiji. Hvala onima koji su se angažirali da sve protekne tako lijepo, od okićene i uređene crkve, pjevanja. asistencije, aktivnih sudionika u procesiji a posebno onima koji su uložili dosta truda da urede četiri sjenice oko naše crkve. Ne možemo nabrajati sve sudionike poimence, svima hvala!

 

Studentski kapelan

Dekretom biskupskog ordinarijata u Đakovu, broj 1138/2006., od 1. rujna 2006. godine imenovan je sveučilišni kapelan pater Arkadiusz (Arek) Krasicki, član Družbe Duha Svetoga koji se nastanio u Osijeku, Kapelska 39. Uz ostale pastoralne aktivnosti želimo ove godine ponuditi studentima i jedan tjedni molitveni susret koji će se održavati svakoga četvrtka u 21,00 sat, a započinje ovoga četvrtka, 12. listopada 2006. Na molitveni susret mogu doći i ostali vjernici.

To je bio početak a ovaj mjesec završava njegov boravak među nama. Patru Areku zahvaljujemo za sve što je kroz ovi 12 godina učinio za studente našega grada i želimo mu puno uspjeha  u novoj radnoj sredini.

 

Ministranti na moru

Dvadesetak ministranta naše župe odlazi na more u Zaton od 19. do 26. lipnja 2018. godine. Odlazak je u utorak, 19. lipnja u jutarnjim satima, oko 5 sati autobusom ispred župnog ureda. Svaki sudionik sa sobom treba ponijeti 2 plahte, jastučnicu i ručnike te ono najpotrebnije za higijenu. U četvrtak, 14. lipnja navečer u 19,00 sati kratak sastanak sa onima koji idu na more. Na susret su pozvani roditelj/i.

 

Župnik na bolovanju

Župnik mons. Adam Bernatović je zbog zdravstvenih tegoba prošle nedjelje hospitaliziran u KBC-u Osijek i podvrgnut hitnoj operaciji. Dobro se oporavlja, rehabilitacija će potrajati izvjesno vrijeme. U svetim misama i osobnim molitvama uključimo ga u svoje nakane. Želimo mu brz oporavak i povratak svojoj pastirskoj službi! 

 

Proslava blagdana svete Ane na gornjogradskom groblju

Spomendan Svete Ane slavi se od davnina vrlo svečano na gornjogradskom groblju Svete Ane gdje se nalazi i kapelica posvećena ovoj svetici, sagrađena 1769. godine. Tradicija ovog slavlja nastavila se do danas jer gotovo da i nema Osječanina kojemu na ovome groblju nije pokopan netko od njegovih rođaka ili prijatelja. Svete mise na blagdan Svetih Joakima i Ane, u četvrtak, 26. srpnja, na gornjogradskom groblju bit će u 8,00 sati, pjevana u 10,00 sati i popodne u 16,00 sati. Prije svake svete mise bit će mogućnost za svetu ispovijed. Dođimo moliti Svetu Anu za naše majke, za potrebe obitelji i za pokojnike koji počivaju u sjeni crkve Svete Ane.

 

Hodočašće Gospi Aljmaškoj

I ove godine organiziramo tradicionalno hodočašće našega grada na svetkovinu Velike Gospe u Aljmaš. Autobus kreće s parkirališta na Gornjodravskoj obali u 7,30 ili 8,00 sati. Svi oni koji žele hodočastiti mogu se prijaviti u župni ured. Cijena je 25 kn. Prijavimo se na vrijeme, do srijede, 10. kolovoza. Za one koji žele hodočastiti u Aljmaš pješice, zajednički je polazak u 4,00 sati ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja).

Raspored hodočašća:

Uoči Velike Gospe, 14. kolovoza – 18,00 sati pobožnost Križnoga puta na Kalvariji; 19,00 sati sv. Misa; 20,00 sati ura klečanja; 21,00 sat procesija sa svijećama do kapelice 'na Lipi' – prigodna marijanska pobožnost.

Velika Gospa, 15. kolovoza – svete mise: 6, 8, 10, 12, 16, 18 sati. Svečanu svetu misu u 10,00 sati predvodi nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. 

 

Proslava Sv. Roka

U srijedu, 16. kolovoza, slavimo sv. Roka zaštitnika protiv bolesti kuge. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodnim katastrofama. U našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela sv. Roka davne 1684. godine. I ove ga godine želimo svečano proslaviti. Svete mise u našoj kapeli biti će u 8,00, 10,00 i 18,00 sati. 

 

Još jedan župni vikar u našoj župi

Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu od 2. srpnja 2018. broj: 786/2018.,   župa sv. Petra i Pavla Apostola u Osijeku dobila je još jednog župnog vikara uz dosadašnjeg vlč. Roberta a to je vlč. Zlatko Hnatešin, ovogodišnji mladomisnik iz župe Odvorci. Službu započinje 4. kolovoza ove godine. Vlč. Zlatku želimo dobrodošlicu u našu župu koja je sada i njegova.

 

Prikupljanje pomoći za stradale u požarima u Grčkoj

Na mrežnim stranicama Hrvatskog Caritasa nalaze se upute kako se uključiti u akciju za pomoć stradalima u Grčkoj: uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 257, svrha uplate GRČKA; vjernici mogu novac dati i u svojim župama za tu svrhu; telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen; ili online donacijom.

 

Prijava djece za župnu katehezu

Sva školska djeca trebaju biti upisana na župnu katehezu koja će se održavati po rasporedu koji će biti objavljen. Poseban upis bit će za prvi, treći i osmi razred. Ostala školska djeca su se prijavila prošle godine i sada će nastaviti dolaziti na župnu katehezu. Ako se koje dijete nije prošle godine prijavilo, to može učiniti pojedinačno, dolaskom u župni ured uzeti prijavnicu i prijaviti se.

Prvi razred: prijava i upis djece u subotu, 22. rujna 2018. od 10 do 12 sati.

Treći razred: prijava i upis djece u subotu, 22. rujna 2018. od 10 do 12 sati.

Osmi razred: prijava i upis u petak, 21. rujna 2018. od 16 do 18 sati.

Djeca prvog, trećeg i osmog razreda dobiti će prijavnice u školi od svojih vjeroučitelja te ih zajedno s jednim roditeljem donijeti u župu. Također je potrebno donijeti potvrdu o krštenju djeteta ili uspomenu na krštenje iz koje se vidi da je dijete kršteno.

 

Katekumenat

Kao i svake godine, župe grada Osijeka organiziraju zajedničku pripravu odraslih na sakramente svetog krštenja, pričesti i krizme, tzv. Katekumenat, koji započinje 2. listopada 2018. godine u 19,00 sati u dvorani župe sv. Mihaela u Osijeku-Tvrđa, Križanićev trg 2. Za kandidate nije potreban nikakav pred-upis, nego na prvi susret, 4. listopada o.g. trebaju ponijeti olovku i neki od osobnih dokumenata i tada će se upisati.

Katekumenat mogu pohađati osobe koje su navršile 18 godina. Svi mlađi kandidati se pripremaju u svojim župama.

 

Misa Zaziva Duha Svetoga

Misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove školske i pastoralne godine biti će u nedjelju, 23. rujna 2018. godine u 8, 30 sati. Posebnim pozivom biti će obaviješteni ravnatelji škola, učitelji i vjeroučitelji. Potrebno je posebno obavijestiti i pozvati svu školsku djecu. Vjeroučitelji koliko to bude moguće, trebaju biti s vjeroučenicima. Toga dana ujedno slavimo Katehetsku nedjelju koja je u našoj župnoj zajednici već redovita praksa.

 

Obilježavanja 10. Obljetnice Đakovačko-Osječke Pokrajne

Obilježavanje 10. obljetnice bit će u katedrali-bazilici u Đakovu u četvrtak, 11. listopada 2018., u 17,30 sati. Zahvalna i radosna srca spominjemo se dana kad  je papa Benedikt XVI. 18. lipnja 2008. godine u zajedništvo nove Metropolije povezao našu Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Požešku i Srijemsku biskupiju. Sve vas najsrdačnije pozivam, kaže nadbiskup, da hodočastite u Đakovo na zajedničko zahvalno euharistijsko slavlje u četvrtak 11. listopada s početkom u 17.30 sati. Polazak iz Osijeka u 15,30 sati. Hodočasničko slavlje ostvarit ćemo pod geslom U krilu Crkve sveopće. Prijave za autobus u župnom uredu. Cijena 30 kn.

 

Misa zaziva Duha Svetoga uz početak Akademske godine

U nedjelju, 14. listopada 2018. u 11.30 sati je svečana Misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove akademske godine na osječkom Sveučilištu. Misu će predvoditi nadbiskup i metropolita mons. dr. Đuro Hranić. Pozivamo sve studente, profesore, djelatnike i nositelje akademski vlasti osječkog Sveučilišta na ovo slavlje.

 

Susret bračnih parova osječkog zapad. i istoč. dekanata 

Susret bračnih parova Osječkog zapadnog i istočnog dekanata bit će u subotu 17. studenog 2018. s početkom u 20.00 sati u prostorijama vikarijata Osijek,   Strossmayerova 58.

 

Nedjelja bračnih jubileja

Proslava „Nedjelje bračnih jubileja“ je danas, 11. studenoga 2018. pod misom u 10,00 sati. Svi parovi trebaju doći barem 10 min. prije mise i sjesti u prve redove stolica. Nakon propovijedi obnavljaju svoja obećanja koja će dobiti napisana. Zatim će       biti blagoslov prstena koji mogu ostati na ruci. Molitvu vjernika predmole slavljenici. Na kraju mise čestitka i blagoslov. 

U našoj župi bračne zavjete obnovit će:60 godina braka:  Baltazar Glasnović i Paulina r. Brkić, Osijek, Ilirska 39B  Vjenčani: 18.05.1958. 50 godina braka:  Željko Srnović i Marija r. Vidačić Osijek, Našička 17D, Vjenčani: 24.02.1968. 40 godina braka:Zvonimir Dević i Marija r. Anić, Osijek, Sv. Roka 39., Vjenčani 09.12.1978. Kazimir Lončarević i Greta  r. Müller, Osijek, Stepinčeva 7., Vjenčani 23.12.1978. Srećko Jelinić i Zvonimira r. Bartulović,Osijek, P.Pejačevića 40., Vjenčani 03.06.1978. 35 godina braka: Pero Bilić i Melita r. Benković, Osijek, Sv. Ane 78., Vjenčani 22.10.1983. Željko Stjepanović i Reza r. Mrazek, Osijek, P.Pejačevića 9.,Vjenčani 05.02.1983. 30 godina braka: Darko Eržić i Mirjana r. Buček, Osijek, Strossmayerova 99., Vjenčani: 21.V.1988. 25 godina braka:

Denis Karnaš i Ljiljana r. Marošević, Osijek, Prolaz L.Jegera 1.,Vjenčani: 27.03.1993.

Antun Ptičar i Spomenka r. Tomić, Osijek, Dubrovačka 21., Vjenčani 20.11.1993. 20 godina braka: Marijan Iža i Mirela r. Mateašić, Osijek, Županijska 27., Vjenčani: 17.10.1998. Renato Vojedilov i Doroteja r. Šimek, Osijek, Gunduličeva 21., Vjenčani:01.08.1998. 10 godina braka: Zlatko Matej i Gordana r. Dobrijević, Osijek, Sv. Ane 58., Vjenčani: 08.08.2008. Mario Matić i Dubravka r. Mikić, Osijek, A. Cesarca 10., Vjenčani: 14.06.2008.

 

Taizé Osijek, prijave za Madrid

I ove godine Taizé Osijek organizira doček Nove godine u molitvi - Europski susret mladih u Madridu. Okvirni program:
25. 12. 2018. Polazak iz Osijeka oko 23 h. Kupimo putnike: Đakovo, Slavonski Brod i Zagreb
26. 12. 2018. Marseille oko 18 h. Noćenje.
27. 12. 2018. Polazak iz Marseillea oko 15 h.
28. 12. 2018. Dolazak u Madrid u jutarnjim satima.
01. 01. 2019. Polazak iz Madrida oko 18 h.
02. 01. 2019. Izlet u Avignonu od 8 do 10 h.
02. 01. 2019. Aix en Provence oko 11 h. Noćenje.
03. 01. 2019. Polazak iz Aix en Provence 13 h. Izlet u Nici od 17 do 20 h.
04. 01. 2019. Trst od 7 do 17 h.
Povratak u Osijek u noći s 4. na 5. 1. oko ponoći.

Cijena: 

1 430 kn + 55 € ako idemo autobusom od 80 mjesta
1 630 kn + 55 € ako idemo autobusom od 56 mjesta
(1 430 kn ili 1 630 kn - prijevoz, putno zdravstveno osiguranje i osiguranje prtljage, noćenje u hostelima + doručak. 55 eura - hrana i prijevoz po Madridu i okolici, troškovi organizacije od 28. 12. 2018. do 1. 1. 2019.) Prijave traju do 28. 11. 2018. Nakon prijave trebate donijeti 500 kn akontacije na taizéovsku molitvu srijedom, 20 h u Rezidenciju Družbe Isusove, Osijek, A. Stepinca 27. Ako biste otkazali prijavu trebate naći zamjenu jer nije moguć povrat novca. Ostatak novca trebate platiti do 19. 12. 2018. 55 eura dajte u Madridu, 28. 12., na registraciji grupe. Očekujemo vas na Taizé molitvama i veselimo se zajedničkom putovanju.

 

Proslava Svete Cecilija

Sveta Cecilija je zaštitnica crkvene glazbe i pjevača. Njezin blagdan slavimo u četvrtak, 22. studenoga 2018. Naša župa ima pet zborova i zato želimo dostojno proslaviti njihovu zaštitnicu, kroz molitvu i pjesmu i zajedničko druženje. Na blagdan zaštitnice pjevača sv. Cecilije u četvrtak, želimo zahvaliti svim članovima zborova i njihovim voditeljima za sve vrijeme i sav trud kojeg su uložili da bi liturgija u našoj crkvi bila što svečanija. Stoga ih pozivamo nakon mise na zajedničko druženje u prostorijama Pastoralnog centra u 19,00 sati

 

Do Božića bit ću velik – Rastem uz Isusa

Pripremajući se za došašće, vrijeme iščekivanja Isusova rođenja, želimo: DO BOŽIĆA BIT ĆU VELIK - RASTEM UZ ISUSA. Uz Isusa ćemo rasti: Prvi tjedan došašća: MOLITVOM! 1. za sebe. 2. za tatu. 3. za mamu. 4. brata i sestru. 5. za učitelje. 6. za svećenike. Drugi tjedan došašća: OPRAŠTANJEM! 1. uvredu. 2. tužakanje. 3. tuču. 4. nepravdu. 5. ne pomaganje. 6. izdaju. Treći tjedan došašća: DIJELJENJEM! 1. život. 2. dom. 3. učionicu. 4. hranu. 5. igru. 6. prijateljstvo. Četvrti tjedan došašća: POMAGANJEM! 1. potrebitima.                          

 

Hodočašće gospi osječkoj

Ovogodišnje hodočašće Gospi Osječkoj u franjevačku crkvu Sv. Križa u Tvrđi, naše župe bite će u petak, 30. studenoga o.g. Svakoga dana u 17,00 sati je prilika za sv. Ispovijed, u 17,30 sati je marijanska pobožnost, krunicu predmole naši vjernici a u 18,00 sati je sveta misa koju mi predvodimo uz  naše pjevače. Dođimo u što većem broju.

 

Misa za poginule branitelje na Rosinjači

U četvrtak, 5. prosinca 2018. u 8,00 sati služit će se u crkvi sv. Roka misa za poginule branitelje na Rosinjači 1991. godine. Nakon svete mise molitva kod spomenika poginulima na uglu Rokove i Hebrangove ulice.         

 

Koncert u konkatedrali

Zbor HNK Osijek organizira Božićni koncert u konkatedrali u nedjelju, 16. prosinca 2018 poslije večernje mise u 18,30 sati. Izvodit će adventske i božićne pjesme. Preporučamo svima. 

 

Adventski humanitarni koncert

Generalni konzulat Mađarske u Osijeku i župna crkva sv. Petra i Pavla Apostola  organiziraju Adventski humanitarni koncert 20. prosinca  u 19,30 sati u Župnoj crkvi sv. Petra i Pavla gdje će nastupiti Pečuška Filharmonija.

Cilj humanitarnog koncerta je i dalje da učenicima završnih razreda srednjih škola, te redovnim studentima mađarske nacionalnosti, sa znanjem mađarskog jezika, omogućimo stipendiju za daljnje školovanje u trajanju od godinu dana. U prethodnoj godini od prikupljenih sredstava omogućili smo daljnje školovanje za šest učenika mađarske nacionalnosti u Republici Hrvatskoj. Preporučamo!

 

Adventski susreti

U organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca i Kluba knjižare Nova u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. u 19 sati u knjižari Nova u Osijeku održati će se Adventski susret na kojemu će gostovati doc. dr. sc. s. Silvana Fužinato, sveučilišta profesorica Svetog Pisma, koja će govoriti na temu „Razgovori o došašću“.

 

Statistika župe

Krštenih 170. Crkveno vjenčani 93; Ukopani 175; Prvopričesnika 113; Krizmenika 122; Pohod bolesnika župa 127; Pričesti podijeljeno župa; 114 000.