TREĆA USKRSNA – DAN PRVE PRIČESTI 5. svibnja 2019.

Danas je Prva Pričest u župi. Djeca trećih razreda naših škola pod misom u 9,00 sati primit će prvi puta Isusa u svoju dušu. Čestitamo i želimo da Isusa zavole i često ga primaju.

Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; u 9,00 sati svečana sveta misa Prve Pričesti; 11,30 i večernja u 18,30 sati.

 Misli uz današnje evanđelje. (Iv. 21, 1 - 14)

Evanđelje nam govorio čudesnom ribolovu koji je slika sveopće Crkve koja želi obuhvatiti svekoliko čovječanstvo. Peta prepoznaje svoga učitelja te se bez straha baca u more. Blagujući sa svojim učenicima na obali jezera, Isus im ponovno povjerava zadaću koju, na čelu s Petrom, moraju izvršiti a to je naviještanje Radosne vijesti.

Ovdje Isus od Petra traži uvijek veću ljubav: „Ljubiš li me više?“ To više nije mjera za razlikovanje od drugih, nego upoznavanje kako se nitko ne može pohvaliti da je već dovoljno ljubio.

 KALENDAR KROZ TJEDAN

ponedjeljak,   6. svibnja 2019. Sv. Dominik Savio

četvrtak,         9. svibnja 2019. Trodnevnica za sveć i red. zvanja

petak            10. svibnja 2019. Bl. Ivan Mertz

subota,          11. svibnja 2019. Zlatna Harfa u Ilači

nedjelja,       12. svibnja 2019. ČETVRTA USKRSNA – NEDJELJA DOBROG

PASTIRA. Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja.

Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka;  8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

ZAHVALA ZA OVOGODIŠNJE PRVOPRIČESNIKE

Veliku zahvalu i zasluge za ovogodišnje prvopričesnike zaslužuju njihovi roditelji koji su im podarili vjeru i pratili ih do ovoga dana njihove prve svete Pričesti. Pratite ih svojim molitvama i poticajima i dalje. Također hvala i njihovim školskim vjeroučiteljima koji su ih kroz tri godina školskog vjeronauka upoznavali s vjerom. Hvala njihovim školama, učiteljima i učiteljicama koji s im davali prva znanja. Posebno hvala onima koji su kroz ovu školsku godinu vodili naše prvopričesnike u župnoj katehezi i uložili puno truda a to su: Adam Bernatović, župnik, Robert Almaši, župni vikar, Zlatko Hnatešin, župni vikar, s. Branka Čutura; vjeroučiteljice: Marica Wolhmuth, Brigita Petrović i Dragica Nemet. Hvala vam.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Redoviti tjedni susreti u župi: pjevača, čitača, ministranata, biblijski sat, mladi, studenti, Marijina legija i ostale skupine i udruge održavaju se prema ustaljenom rasporedu

 

 1. DAN PRVE PRIČESTI

U nedjelju, 5. svibnja 2019. godine svi prvopričesnici moraju doći u našu veliku dvoranu u 8,30 sati gdje će obući bijelu haljinu koju će nakon mise vratiti na isto mjesto. Haljinu će im predati osobe koje će za to biti zadužene. Kad primite haljinu i kad je predate bit će ubilježeno. Nakon što primite haljinu i obučete ju, izaći ćete pred dvoranu i stati u red. Procesija kreće u 9,00 sati. Prvo križ i ministranti a nakon toga svećenik, prvopričesnici a za njima roditelji. Svečano ulazimo u crkvu gdje započinje misno slavlje prve svete Pričesti. Nakon mise bit će fotografiranje po školama. Uz svećenika i katehetu molimo njihove vjeroučitelje i učitelje da se također fotografiraju zajedno sa svojim razredom. Nakon fotografiranja odlazite u dvoranu gdje ćete predati prvopričesničku haljinu.

 

 1. SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

Mjesec je svibanj kada održavamo i naše svibanjske pobožnosti. Svake večeri u 18,00 sati je molitva krunice, potom sv. misa s prigodnim razmišljanjem, te litanije i molitva Majci Božjoj. Pozivamo sve vjernike u što većem broju, posebno školsku djecu na sudjelovanje na svibanjskim pobožnostima kroz cijeli svibanj uz večernje svete mise.

 

 1. TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Novi ciklus tečaja priprave za brak započinje u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 19,00 sati u našem Pastoralnom centru iza konkatedrale i traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Prijave prije prvog predavanja,

 

 1. HRVATSKA MOLI ZA ŽIVOT – MOLITVENA DEVETNICA

Po preporuci Hrvatske biskupske konferencije, svaka župa pozvana je od Blagovijesti 25. ožujka pa do Božića, 25. prosinca 2019. moliti devetnicu pod nazivom ,,Hrvatska moli za život”. Nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić poziva sve župnike da u svojim župnim zajednicama svakog 25. u mjesecu tijekom devet mjeseci mole za Život.

 

 1. KONCERT U KONKATEDRALI

Koncert vokalnih solista uz pratnju orgulja, organizira se u nedjelju 05. svibnja nakon svete mise koja je u 18,30 sati.

Izvođači su dr. Sandor Balatoni iz Pečuha (orgulje) i vokalni solisti Inez Dorgo, Jennifer Schulz, Diana Kiss. Na programu bi bila djela: J. S. Bacha, W. A. Mozarta, F. Mendelssohna, G..F. Handela, A. Vivaldija. Preporučamo.

 

 1. USKRSNI KONCERT U KONKATEDRALI

Uskrsni koncert solista, orkestra i zbora HNK u Osijeku održat će se u nedjelju, 12. svibnja poslije večernje mise. Izvest će:

 1. J. S. Bach: JESUS BLEIBET MEINE FREUDE BWV 147 - Izvode: zbor i gudači

2.J. G. Rheinberger: STABAT MATER - Izvode: zbor i gudači

 1. F. Schubert: MISA br. 2 u G-duru, D 167 - Izvode: sopran, tenor, bariton zbor i gudači. Dirigent / Ante Sladoljev. Soprani solo: Gabrijela Škrabal, Jasna Komendanović. Baritoni solo: Krunoslav Tuma, Blaž Galojlić. Tenor solo: Filip Hozjak. Koncertni majstor / Igor Šimonji. Inspicijentica / Irena Budak. U koncertu sudjeluju solisti, zbor i gudači HNK u Osijeku.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom i nastavlja se ovog petka, 10. svibnja po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

Srijeda, 8. V., 22.V., 5.VI., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

Srijeda, 15. V., 29.V., 12.VI., 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

12.       ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,          8.V. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,        9.V. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,          10.V. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   15. V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 16. V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     17. V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   22.V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 23.V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     24.V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. HOD ZA ŽIVOT

Ove godine se po prvi put Hod za život održava u Osijeku, 25. V.2019. Život svakoga od nas počeo je začećem - spajanjem muške i ženske spolne stanice nastaje novo, neponovljivo ljudsko biće s jedinstvenom DNA strukturom i kao zasebna jedinka raste u tijelu svoje majke. U trenutku začeća određeni su: spol djeteta, boja očiju, kose i kože, visina i građa tijela, smisao za glazbu, umjetnost, sport… Već 18. dan nakon začeća zabilježeni su otkucaji bebinog srca, a nerođeno dijete s 10 tjedana ima svoj jedinstveni otisak prsta.

Hodom za život ćemo ove godine poslati poruku da su nerođena djeca najranjivija i najnezaštićenija manjina u Hrvatskoj kojoj je ugroženo temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom - pravo na život!

Odvojite vrijeme i hodajte za one čija zaštita ovisi o svima nama. Više o Hodu za život u svom gradu možete doznati na www.hodzazivot.hr ili na Facebook stranicama Hoda za život Osijek, Zadar, Split, Zagreb i Rijeka.

U Osijeku je okupljanje za Hod za život u subotu, 18.5. u 10 sati na Zrinjevcu. Hodat ćemo Slavičekovom ulicom do Ulice Hrvatske Republike, Županijskom do Trga Ante Starčeviča gdje će se održati prigodni program.

 

 1. XIII. SUSRET MLADIH ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Na inicijativu Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije ovogodišnji Nadbiskupijski susret mladih bit će 25. svibnja 2019. godine u Vinkovcima, u prostorima Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca (Antuna Akšamovića 31), pod geslom Ne boj se, samo vjeruj! (Mk 5,36). Susret je cjelodnevni, okupljanje je od 9.00 sati u sportskoj dvorani škole, a završava koncertom u centru grada. Program donosimo u nastavku. Program XIII. Nadbiskupijskog susreta mladih u Vinkovcima: 9.00–10.00 sati – okupljanje sudionika; 10.00 sati – pjesma i molitva; 10.15 sati – predavanje (fra Mario Knezović); 11.30–12.30. sati – skupno animiranje; 15.00 sati–Dijalog s Pastirom; 16.30 sati–sv. Misa (prije svete mise prilika za ispovijed); 18.00 sati–koncert duhovne glazbe. Prijave u župnom uredu do 13. svibnja. Ručak iz torbe. Ukupan broj mladih koji dolaze iz vaših župa možete prijaviti Uredu za mlade na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 031/253-932.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

           

Kršteni: 4. V.2019. Borna Tatić Drašković, sin Alena Draškovića i Ljiljane Tatić.

5.V.2019. Una Vidović, kći Dražena Vidovića i Sunćice Novak Vidović; Luka Barić, sin Vedrana Barića i Lidije r. Rašić.

 

Vjenčani: 3.V.2019.Borna Brezica iz Erduta i Marija Malenica iz Osijeka; 4.V.2019.Dalibor Majer i Anja Petraičević, oboje iz Osijeka; Ivan Grbeša iz Čepina i Magdalena Kajić iz Matula; Tomislav Amidžić i Vanesa Vranješ, oboje iz Osijeka.

  

Crkveno ukopani: 29.IV.2019. Blanka Biro r. Pival(1949.); 30.IV.2019. Marija Subašić r. Kunčić(1930.); Berislav Rastija(1963.). 2.V.2019. Ana Ivanković r. Jugović(1962.).

 

 SVETE MISE  od 5. V. do 12.V. 2019. godine

 

nedjelja,                     5. svibnja 2019. TREĆA USKRSNA DAN PRVE PRIČESTI

                                    + Petar i Ružioca Stanić - 6,30 sati   

+ Katarina, Ivica i Martin Inhof - 7,30 kod Roka

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 9,00 sati

+ Manda i Anto Tušla i pok. iz ob. Trconić - 11,30 sati

                                    + Ante Jurić - 18,30 sati

 

ponedjeljak,               6. svibnja 2019.

                                    + Drago Mikić – 7,00 sati

                                    + Ante Matić - 18.30 sati

                                    + iz ob. Bokulić i Tenžera - 18,30 sati

 

utorak,                       7. svibnja 2019.

                                    + Zdenko Blum - 7,00 sati

                                    + Ana i Ivan Kostelić i Bara Mihanić - 18,30 sati

                                    + Zdenka, Damir i Nikola Pavičić -18,30 sati

 

srijeda,                       8. svibnja 2019.

                                    + Ruža i Ivan Stojić - 7,00 sati

                                    + Antun Franjić - 18,30 sati

                                    + iz ob. Pavletić - 18,30 sati

 

četvrtak,                     9. svibnja 2019.

                                    + Ana i Josip Prepunić - 7,00 sati

                                    + Milan, Anka i Jozo Buzađić - 18,30 sati

                                    + Joka i Rudolf Kralik - 18,30 sati

 

petak,                         10. svibnja 2019.  

                                    + iz ob. Milanović i Ivanović - 7,00 sati

+ Olga Jurinović - 18,30 sati

+ Josip Blažević - 18,30 sati

                                   

subota,                       11. svibnja 2019.  

+ Helena Erić - 7,00 sati

+ Marija Barišić - 7,00 sati

+ iz ob. Barišić i Merda – 7,00 sati

 

nedjelja,         12. svibnja 2019. ČETVRTA USKRSNA – NEDJELJA DOBROG

PASTIRA. Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja.

+ iz ob. Petrović - 6,30 sati   

+ Pavao Kraft i pok. iz ob. Kuric -7,30 kod Roka

+ Matija(ž), Mate i Marinko Sesar - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Josip i Marija Čop - 11,30 sati

                                    + iz ob. Majić - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                             Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik

 

 

PRVOPRIČESNICI

Župa sv. Petra i Pavla, ap. – Osijek I

 1. svibnja 2019. – 133 prvopričesnika

2018./2019.

 

OŠ I. FILIPOVIĆA – Kateheta: Brigita Petrović

 1. Borna Alapović
 2. Ema Andrić
 3. Matej Antunović
 4. David Dolančić
 5. Dino Džambić
 6. Nikša Galić
 7. Lucija Lacković
 8. Matej Laslo
 9. Lana Ljulj
 10. Jakov Marković
 11. Mare Mujan
 12. Patrik Nikolić
 13. Luka Novoselović
 14. Luka Posavec
 15. Paola Rudan
 16. Nina Vukašinović
 17. Ines Žarković

 

OŠ SV. ANE

 1. a – Kateheta: vlč. Zlatko Hnatešin, ž. vikar

 

 1. Marin Dunđer
 2. Mihaela Hajnal
 3. Karlo Janjić
 4. Lea Jelošek
 5. Klara Kotromanović
 6. Leona Lovrić
 7. Marsel Matej
 8. Korina Mikić
 9. Matko Mitrović
 10. Marin Muslim
 11. Lucija Petelin
 12. Filip Petrović
 13. Noa Rat
 14. Lana Sabolić
 15. Emma Tomić
 16. Mihael Topalić
 17. Valentina Valenteković

 

 1. b– Kateheta: Marica Wohlmuth

 

 1. Laura Ambruš
 2. Marin Bučanac
 3. Lana Budimski
 4. Paula Čavlović
 5. Iva Lišnić
 6. Luna Majić
 7. Lucija Matić
 8. Stjepan Mikić
 9. Rea Milošević
 10. Kiara Pavlović
 11. Klarisa Penava
 12. Mato Topić
 13. Lara Vidaković
 14. Nea Vidaković
 15. Sara Vuković
 16. Lana Balint
 17. Vanesa Ćosić
 18. Larisa Lončarević

 

 

OŠ A. MIHANOVIĆ – Kateheta: Dragica Nemet

 1. Petra Baćani
 2. Krsto Borota
 3. Frane Cvitković
 4. Karlo Ćućić
 5. Demian Duraković
 6. Ivano Ergotić
 7. Ante Filipović
 8. Lara Gudelj
 9. Borna Hmelina
 10. Lara Ižaković
 11. Patrik Jazbinšek
 12. Lena Kovačić
 13. Tara Kraštek
 14. Ivano Kučibradić
 15. Helena Lončar
 16. Lea Mrkonjić
 17. Nika Nikić
 18. Noa Pataki
 19. Luka Peran
 20. Matej Tomrecaj
 21. Sara Turkalj
 22. Tena Vidaković
 23. Mia Vidović
 24. Jan Zafred

 

 

OŠ F. KREŽME – Kateheta: s. Branka Čutura

 1. Marta Barišić
 2. Hana Borovac
 3. Fran Brzić
 4. Ivna Drenjančević
 5. Miran Jaić
 6. Josip Jakić
 7. Tin Jurišić
 8. Zorislav Kraus
 9. Doria Krmpotić
 10. Borna Ljubanović
 11. Tena Madunić
 12. Lada Maršić
 13. Marko Martinović
 14. Anja Matek
 15. Kaii Mioš
 16. Matej Mlinarević
 17. Nina Orešković
 18. Fran Sebastian Palac
 19. Ivan Piližota
 20. Lola Podmanicki
 21. Leon Prakatur
 22. Mihael Rođaković
 23. Juraj Rupčić Pecnik
 24. Rok Stober
 25. Noa Šoštarić
 26. Gabrijel Šrajer
 27. Marcela Šunjić
 28. Iva Šutalo
 29. Nikola Trošelj
 30. Toni Vujičić
 31. Ana Zelić
 32. Josip Zoretić
 33. Luka Žunac

 

 

 

 

OŠ V. BECIĆA – Kateheta: vlč. Robert Almaši, ž. vikar

 1. Marko Adamović
 2. Lukas Jakov Anđelić
 3. Dorian Beljić
 4. Luka Bošnjak
 5. Roko Erhardt
 6. Filipa Gudelj
 7. Juraj Gudelj
 8. Niko Horvat
 9. Matej Husnjak
 10. Ana Jukić
 11. Noa Kopljar
 12. Tara Kovačić
 13. Petra Kralik
 14. Katarina Kurtović
 15. Niko Kurtović
 16. Marina Magdić
 17. Mirjam Majdenić
 18. Fran Šabić
 19. Ivan Šoltić
 20. Mia Štefančić
 21. Luka Turkijević
 22. Sara Vezmarović
 23. Hana Višinger
 24. Leona Lepoša iz Tenja