ČETVRTA USKRSNA – NEDJELJA DOBROG PASTIRA

Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja 12. svibnja 2019.

Danas je četvrta uskrsna nedjelja, Nedjelja Dobrog Pastira, 56 svjetski molitveni dan za duhovna zvanja.

Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; u 8,30 sati; 10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30 sati.

 

Misli uz današnje evanđelje. (Iv. 10, 27 - 30)

U svjetlu uskrsnuća, Isusove riječi koje se odnose na njegovu ulogu Pastira zadobivaju novo značenje. Uskrsli Gospodin je doista onaj koji okuplja novo čovječanstvo, daje im puninu života i usmjeruje ih putem koji će ih dovesti do konačne proslave. Po Kristovu djelu prisutan je i Otac jer njih dva su zajedno.

Danas je i nedjelja Dobrog pastira koja se u Crkvi slavi kao nedjelja duhovnih zvanja. Zvanje znači dvoje: Božji poziv i čovjekov odaziv. Ne smijemo nikada zaboraviti temeljni Isusov poziv: „Molite Gospodara žetve da pošalje radnika u soju žetvu“.

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

ponedjeljak,   13. svibnja 2019. BDM Fatimska

utorak,           14. svibnja 2019. Sv. Matija ap.

četvrtak,         16. svibnja 2019. Sv. Ivan Nepomuk, prez.muč.

nedjelja,         19. svibnja 2019. PETA USKRSNA

Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka;  8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

 1. SUSRETI U ŽUPI

Redoviti tjedni susreti u župi: pjevača, čitača, ministranata, biblijski sat, mladi, studenti, Marijina legija i ostale skupine i udruge održavaju se prema ustaljenom rasporedu

 

 1. SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

Mjesec je svibanj kada održavamo i naše svibanjske pobožnosti. Svake večeri u 18,00 sati je molitva krunice, potom sv. misa s prigodnim razmišljanjem, te litanije i molitva Majci Božjoj. Pozivamo sve vjernike u što većem broju, posebno školsku djecu na sudjelovanje na svibanjskim pobožnostima kroz cijeli svibanj uz večernje svete mise.

 

 1. TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Novi ciklus tečaja priprave za brak započeo je u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 19,00 sati u našem Pastoralnom centru iza konkatedrale i traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme.

 

 1. HRVATSKA MOLI ZA ŽIVOT – MOLITVENA DEVETNICA

Po preporuci Hrvatske biskupske konferencije, svaka župa pozvana je od Blagovijesti 25. ožujka pa do Božića, 25. prosinca 2019. moliti devetnicu pod nazivom ,,Hrvatska moli za život”. Nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić poziva sve župnike da u svojim župnim zajednicama svakog 25. u mjesecu tijekom devet mjeseci mole za Život.

 

 1. USKRSNI KONCERT U KONKATEDRALI

Uskrsni koncert solista, orkestra i zbora HNK u Osijeku održat će se u nedjelju, 12. svibnja poslije večernje mise. Izvest će:

 1. J. S. Bach: JESUS BLEIBET MEINE FREUDE BWV 147 - Izvode: zbor i gudači

2.J. G. Rheinberger: STABAT MATER - Izvode: zbor i gudači

 1. F. Schubert: MISA br. 2 u G-duru, D 167 - Izvode: sopran, tenor, bariton zbor i gudači. Dirigent / Ante Sladoljev. Soprani solo: Gabrijela Škrabal, Jasna Komendanović. Baritoni solo: Krunoslav Tuma, Blaž Galojlić. Tenor solo: Filip Hozjak. Koncertni majstor / Igor Šimonji. Inspicijentica / Irena Budak. U koncertu sudjeluju solisti, zbor i gudači HNK u Osijeku.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom i nastavlja se ovog petka, 10. svibnja po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

Srijeda, 8. V., 22.V., 5.VI., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

Srijeda, 15. V., 29.V., 12.VI., 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

                                                                                                                                                                                                                                                                           

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   15. V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 16. V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     17. V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   22.V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 23.V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     24.V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. HOD ZA ŽIVOT

Ove godine se po prvi put Hod za život održava u Osijeku, 25. V.2019. Život svakoga od nas počeo je začećem - spajanjem muške i ženske spolne stanice nastaje novo, neponovljivo ljudsko biće s jedinstvenom DNA strukturom i kao zasebna jedinka raste u tijelu svoje majke. U trenutku začeća određeni su: spol djeteta, boja očiju, kose i kože, visina i građa tijela, smisao za glazbu, umjetnost, sport… Već 18. dan nakon začeća zabilježeni su otkucaji bebinog srca, a nerođeno dijete s 10 tjedana ima svoj jedinstveni otisak prsta.

Hodom za život ćemo ove godine poslati poruku da su nerođena djeca najranjivija i najnezaštićenija manjina u Hrvatskoj kojoj je ugroženo temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom - pravo na život!

Odvojite vrijeme i hodajte za one čija zaštita ovisi o svima nama. Više o Hodu za život u svom gradu možete doznati na www.hodzazivot.hr ili na Facebook stranicama Hoda za život Osijek, Zadar, Split, Zagreb i Rijeka.

U Osijeku je okupljanje za Hod za život u subotu, 18.5. u 10 sati na Zrinjevcu. Hodat ćemo Slavičekovom ulicom do Ulice Hrvatske Republike, Županijskom do Trga Ante Starčeviča gdje će se održati prigodni program.

 

 1. XIII. SUSRET MLADIH ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Na inicijativu Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije ovogodišnji Nadbiskupijski susret mladih bit će 25. svibnja 2019. godine u Vinkovcima, u prostorima Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca (Antuna Akšamovića 31), pod geslom Ne boj se, samo vjeruj! (Mk 5,36). Susret je cjelodnevni, okupljanje je od 9.00 sati u sportskoj dvorani škole, a završava koncertom u centru grada. Program donosimo u nastavku. Program XIII. Nadbiskupijskog susreta mladih u Vinkovcima: 9.00–10.00 sati – okupljanje sudionika; 10.00 sati – pjesma i molitva; 10.15 sati – predavanje (fra Mario Knezović); 11.30–12.30. sati – skupno animiranje; 15.00 sati–Dijalog s Pastirom; 16.30 sati–sv. Misa (prije svete mise prilika za ispovijed); 18.00 sati–koncert duhovne glazbe. Prijave u župnom uredu do 13. svibnja. Ručak iz torbe. Ukupan broj mladih koji dolaze iz vaših župa možete prijaviti Uredu za mlade na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 031/253-932.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

           

Kršteni: 12. V.2019. Mihael Živčić, sin Vjenceslava Živčića i Kristine r. Kraljević.

 

Vjenčani: 10.V.2019. Ante Bekavac iz Josipovca i Petra Sebešič iz Osijeka. 11.V.2019. Željko Filipović iz Iloka i Mia Karaj iz Osijeka.  

  

 Crkveno ukopani: 10.V.2019. Anđa Špehar r. Bilandžić(1936.); Ljubica Marković r.           Rolak(1931.).

 

SVETE MISE  od 12. V. do 19.V. 2019. godine

 

nedjelja,                     12. svibnja 2019. ČETVRTA USKRSNA – NEDJELJA DOBROG

PASTIRA. Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja.

+ iz ob. Petrović - 6,30 sati   

+ Pavao Kraft i pok. iz ob. Kuric -7,30 kod Roka

+ Matija(ž), Mate i Marinko Sesar - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Josip i Marija Čop - 11,30 sati

                                    + iz ob. Majić - 18,30 sati

 

ponedjeljak,               13. svibnja 2019. BDM Fatimska

                                    + Nikola i Matija(ž) Tomas – 7,00 sati

                                    + Ivanka Vučković - 18.30 sati

                                    + Zlatko, Marija i Krunoslav Vargić - 18,30 sati

 

utorak,                       14. svibnja 2019. Sv. Matija ap.

                                    + Damir Petričević - 7,00 sati

                                    + Ružica i Josip Štrekelj - 18,30 sati

                                    + Kata, Živko i Branko Kuna -18,30 sati

 

srijeda,                       15. svibnja 2019.

                                    +Jadranka Ćurak - 7,00 sati

                                    + iz ob. Šimek i Movrin - 18,30 sati

                                    + Anto Birčić - 18,30 sati

 

četvrtak,                     16. svibnja 2019. Sv. Ivan Nepomuk, prez.muč.

                                    + Robert Vagner - 7,00 sati

                                    + Vladimir, Dražen i Vjekoslav Šindilj - 18,30 sati

                                    + Marija i Veseljko Vujčić - 18,30 sati

 

petak,                         17. svibnja 2019.  

                                    + Dragica i Andrija Blažević i pok. iz ob. Blažević - 7,00 sati

+ Slavko Rahman - 18,30 sati

+ Tomislav Balažić - 18,30 sati

                                   

subota,                       18. svibnja 2019.  

+ Blanka Rogalo - 7,00 sati

+ iz ob. Mikić – 7,00 sati

 

nedjelja,                     19. svibnja 2019. PETA USKRSNA

+ Ružica i Petar Stanić - 6,30 sati     

+ Petar i Katarina Berač -7,30 kod Roka

+ iz ob. Sokolović i Popić - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Ana Čapo  - 11,30 sati

                                    + iz ob. Kolić, Matić i Mazarekić - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                             Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik