PRESVETO TROJSTVO – 16. lipnja 2019.

Danas je svetkovina Presvetog Trojstva. Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 sati kod Roka; 8,30; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

 Misli uz današnje evanđelje. (Iv. 16,12-15)

Jedino Duh Sveti može pomoći da shvatimo, barem donekle, otajstvo ljubavi Presvetoga Trojstva, može nas pomalo uvoditi u to otajstvo i pomoći nam da živimo u njegovu ozračju.

Na kraju svojega zemaljskog života, ne bez tuge, Isus je morao zaključiti da apostoli vrlo malo shvaćaju njegovo naučavanje, čak nisu mogli shvatiti otajstvo njegove osobe. Tek kad budu primili Duha Svetoga, oni će polako ulaziti u to otajstvo Ljubavi. Duh Sveti će ih voditi sve dublje u spoznaju Istine koja od Boga dolazi.

Niti mi, današnji kršćani, ne možemo ući u to otajstvo bez pomoći Duha Svetoga. Budimo zato pažljivi, poslušni i poučljivi onome čime nas Duh nadahnjuje, pa ćemo sve više ulaziti u tajnu Presvetog Trojstva koja će nas ispuniti istinskom srećom.

 KALENDAR KROZ TJEDAN

 

četvrtak,         20. lipnja 2019.  TIJELOVO – SVETKOVINA PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE, zapovijedana svetkovina. Svete mise su po nedjeljnom rasporedu: 6,30; 7,30 kod sv. Roka; 8,30; župna u 10,00; 11,30 i večernja sveta misa s Tijelovskom procesijom oko «katedrale» s četiri postaje, u 18,30 sati koju predvodi nadbiskup. Budući da je zapovijedani blagdan dužni smo sudjelovati na svetoj misi. Pozivamo sve vjernike, mlade, djecu, posebno ovogodišnje prvopričesnike da ponesu košarice s laticama i tako sudjeluju u tijelovskoj procesiji.

Sjenice prave: 1. Mladi župe – voditelj Marijan Iža; 2. Skupljači milostinje i Pazitelji katedrale – voditelj; Renato Vojedilov 3. Veliki zbor – voditeljica Marija Krpan; 4. Molitvene skupine – voditeljica Mirjana Eržić. Drveni kostur sjenica sklapaju Marijan Iža i Renato Vojedilov.  Potrebne grane kojima će se pokriti sjenice donose, gospodin, Marijan Iža, Renato Vojedilov i Antun Kovačić. Nebo nose četiri čovjeka; Hrvoje Barabaš, Denis Karnaš, Petar Žuljević i Antun Kovačić.

 

petak,             21. lipnja 2019. Sv. Alojzije Gonzaga, red.

 

nedjelja,         23. lipnja 2019.  DVANAESTA KROZ GODINU

Svete mise su: u 6,30 sati; 8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Redoviti tjedni susreti u župi: pjevači, čitači, ministranti, biblijski sat, mladi, studenti, misijska skupina, Marijina legija i ostale skupine i udruge održavaju se prema ustaljenom rasporedu.

 

 1. TIJELOVO

Slavimo Dan Euharistije, dan najdragocjenije tajne naše svete vjere. Euharistija je najveće i najsnažnije što Crkva ima, izvor i vrhunac svega kršćanskog života, jedino pravo bogatstvo Crkve, naše zajedničko dobro i Isusov testamentarni dar. Sve najveće darove svojega božanskog srca ostavio je Bog da nam ih pruža za vrijeme svoje muke: onda kad ga čovječanstvo izda, preda, osudi, izruga, izmuči i usmrti.

Na početku muke darovao nam je sakramenat ljubavi, svetu Euharistiju. Ona je znak i hrana jedinstva svete Crkve.

Isusove pretvorbene riječi nad kruhom i vinom, Crkva pamti i ljubomorno čuva već dva tisućljeća. One su joj dragocjenost već dva tisućljeća. Svaki dan ih izgovara kroz usta svećenika i tako ponazočuje u prostor i vrijeme najveću dragocjenost i zbilju naše vjere.

Prostrt pred tom zbiljom i tajnom vjere, iznijet ćemo iz naše Crkve Euharistijskog Isusa i pokazati tko je naš Spasitelj kojem se i na taj način želimo zahvaliti.

 

 1. LJETNO RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

Od 1. srpnja 2019 godine započinjemo sa skraćenim ljetnim radnim vremenom župnog ureda. Kroz srpanj i kolovoz župni ured radi radnim danom od 16 do 18 sati, a subotom od 11 do 12 sati. Za hitne slučajeve na raspolaganju smo uvijek.

 

 1. SVETE MISE NEDJELJOM I RADNIM DANOM

Od 1. srpnja svete mise svakodnevno su u 18,30 a subotom u 7 sati ujutro. Isto tako nema svete mise kroz srpanj i kolovoz u 11,30 sati i u Rokovoj crkvi u 7,30 sati.

 

 1. TRODNEVNICA ZA PETROVO

Da bi se što bolje pripremili za blagdan zaštitnika župe, župne crkve i grada, imat ćemo trodnevnicu. Početak trodnevnice je u srijedu uz svetu misu u 18,30 sati, u četvrtak i petak uz večernju svetu misu.

 

 1. PROSLAVA PETROVA

Sveti Petar i Pavao, apostoli, zaštitnici župe, župne crkve i grada Osijeka.

Svete mise su: u 6,30 sati; u 8,30 sati; župna u 10,00 sati; u 11,30 sati i večernja sveta misa u 18,30 sati koju predvodi nadbiskup Đuro, uz sudjelovanje biskupa metropolije, svećenika grada Osijeka, gradonačelnika i njegovih suradnika. Dođimo na večernju misu proslaviti naše zaštitnike i moliti njihov zagovor za župu i grad.

 

 1. NATJEČAJ ZA DJEČAČKO I BOGOSLOVNO SJEMENIŠTE

Bliži se vrijeme upisa u srednje škole i na fakultete. Možda je Bog pokucao ili kuca na srca nekih mladića koji bi pošli putem svećeništva. Dječačko sjemenište u Zagrebu, za one koji su završili osmi razred, i veliko Bogoslovno sjemenište u Đakovu, za one koji su završili srednju školu, objavilo je natječaj za prijavu kandidata. Sve informacije možete dobiti u župnom uredu.

 

 1. NATJEČAJ ZA STUDIJ TEOLOGIJE

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu objavio je natječaj za upis studenata. Svi koji su završili srednju školu a žele studirati teologiju, mogu se javiti u župni ured gdje će dobiti potrebne informacije.

 

 1. BRAČNO I OBITELJSKO SAVJETOVALIŠTE

Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije  djeluje u Osijeku  u Vikarijatu, Strossmayerova 58, Tel: 031 253 916. Tijekom 2019 godine organizira mjesečna predavanja koja se odvijaju zadnje srijede i četvrtka u mjesecu, počevši od svibnja pa do listopada s početkom u 17,00 sati. Potičemo bračne parove na ove susrete koji započinju u srijedu, 29. svibnja u Vikarijatu. Teme svake posljednje srijede u mjesecu je ''Umijeće bračne ljubavi''. Teme: Mitovi i stereotipi u braku. Kako se kvalitetno posvađati. Uloga bračnog partnera u braku. Bračna (ne)stabilnost. Učinkovito nošenje sa stresom i frustracijom. Teme svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu je ''Škola uspješnog roditeljstva''. Teme: Djeca i razvod roditelja. Stilovi odgoja. Ostvarivanje discipline postavljanjem granica. Emocionalni i socijalni razvoj djece. Polazak djeteta u jaslice, vrtić ili školu – kako ga (lakše) prebroditi. Preporučamo.

 

 1. OBNOVA ORGULJA

Početkom sedmog mjeseca započet će postavljanje obnovljenih orgulja u našoj konkatedrali. Trenutno se obnavljaju oštećene freske iznad orgulja. Svi radovi će trajati do početka devetog mjeseca.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

           

Kršteni: 16. VI.2019. Petra Budrovac, kći Dine Budrovac i Sanje r. Hadžić;

Matijas Klarić, sin Ankice Klarić; Nina Puljko, kći Vjekoslava Puljka i Marije Matković r. Matković.

 

Crkveno vjenčani: 14.VI.2019. Antonio Mihaljević iz Osijeka i Dolores Beraja i Tenje. 15.VI.2019. Marino Mičetić i Marina Dragila oboje iz Škrljeva; Vladimir Ćosić iz Caga i Marijana Krišto iz Osijeka; Luka Gucić i Maja Milas, oboje iz Osijeka; Tomislav Bošnjak iz Osijeka i Monika Jukić iz Višnjevca.

 

Crkveno ukopani: 8.VI.2019. Zlatko Metzger(1954.).10.VI. 2019. Nives Kolarić Borbaš r. Kolarić(1973.). 13.VI.2019. Ivan Horvat(1941.). 14.VI.2019. Stanislav Marijanović(1935.).

 

SVETE MISE  od 16. do 23.VI. 2019. godine

 

nedjelja,                     16. lipnja 2019. PRESVET TROJSTVO

+ Mara Tokić - 6,30 sati       

+ Jela Sudarević - 7,30 kod Roka

+ iz ob. Kostelac i pok. Zora Eleš - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Ivan i Slobodanka Gudelj - 11,30 sati

                                    + Luka, Mara, Marko i Božo Markotić i pok. iz ob. Markotić- 18,30 sati

 

ponedjeljak,               17. lipnja 2019.

                        + Staža Eljuga i Ana Kopljar – 7,00 sati

                                    + Zora Matković i pok. s. Tereza Galić - 18.30 sati

                                    + Blaženko Ljubešić i pok. iz ob. Ljubešić - 18,30 sati

 

utorak,                       18. lipnja 2019.

                                    + Andrija Soldo i pok. iz ob. Kranjac - 7,00 sati

                                    + Dario i Danijel Franjić - 18,30 sati

                                    + Đurđica Perić - 18,30 sati

 

srijeda,                       19. lipnja 2019.

                                    + Danijel Franjić - 7,00 sati

                                    + Đuro i Janja Martinović - 18,30 sati

                                    + Ivan Kovač i pok. iz ob. Kovač- 18,30 sati

 

četvrtak,                     20. lipnja 2019. TIJELOVO

+ Ana Alujević - 6,30 sati     

+ iz ob. Jukić, Terzić i Šabić - 7,30 kod Roka

+ iz ob. Dumančić, Bek, Zrno i Perković - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Jerko Grubišić - 11,30 sati

                                    Na nakanu - 18,30 sati

 

petak,                         21. lipnja 2019. Alojzije Gonzaga, red.

                                    Na nakanu - 7,00 sati

+ Milan Lončar - 18,30 sati

+ Srećko Krajlah - 18,30 sati

                                   

subota,                       22. lipnja 2019.  

+ Zvonimir Pažin - 7,00 sati

+ iz ob. Živković i Sesar – 7,00 sati

 

nedjelja,                     23. lipnja 2019. DVANAESTA KROZ GODINU

+ iz ob. Sombot, Oršaj i Bernvald - 6,30 sati           

+ Liza, Pjetar i Franjo Kolgjeraj - 7,30 kod Roka

+ Marija i Stjepan Patila - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ iz ob. Stanić, Turkalj i Ević - 11,30 sati

                                    + Biserka Maštrović i pok. iz ob. Palinkaš - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                             Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik