ISUS KRIST KRALJ SVEGA STVORENJA 22. studenoga 2020.

 

Danas je Svetkovina Isusa Krista Kralja svega stvorenoga.. Svete mise su: u 6,30 sati; kod sv. Roka u 7,30 sati; 8,30 sati; 10,00 sati; 11,30 sati i večernja u 18,30 sati. Danas je i sv. Cecilija, dj. i muč. zaštitnica pjevača. Zahvaljujemo i čestitamo našim pjevačima njihovu zaštitnicu! 

Kroz tjedan svete mise su u 7,00 i 18,30 sati, a subotom samo u 7,00 sati ujutro. 

Misli uz današnje evanđelje(Mt 25. 31-46)

Današnje je evanđelje uistinu sudbonosni navještaj. Dokle god živimo na ovome svijetu, imamo sretnu mogućnost: stati s desne Isusove strane i čuti: “Dođite blagoslovljeni Oca mojega!“ Ili se naći s njegove lijeve strane i čuti osudu o vječnoj proigranosti samih sebe: “Odlazite od mene prokleti!“ A da su jedne i druge riječi evanđeoske, kazuje činjenica što smo i prije Isusova suda sami o sebi izrekli sud svojim životom i vladanjem. Isusov sud samo potvrđuje, što već jesmo – izgubljeni i propali ljudi! Sud o nama jednak je našem sudu o drugima! Ako smo prema svojoj braći i sestrama pristupačni, pravedni, susretljivi… i Bog će biti takav prema nama. Ako smo prema njima nepravedni, nemilosrdni, bez srca… sami sebe stavljamo pred oštricu pravde! Prije svoje riječi o nama, Bog sluša riječi našega života.

1. KALENDAR KROZ TJEDAN

ponedjeljak, 23. studenoga 2020. Sv. Klement I. papa i muč.

utorak, 24. studenoga 2020. Sv. Andrija Dung-Lac, prez. i dr. muč.

srijeda, 25. studenoga 2020. Sv. Katarina dj. i muč.

subota, 28. studenoga 2020. Sv. Jakov Markijski, prez.

nedjelja, 29. studenoga 2020. PRVA DOŠAŠĆA

Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka;  8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati. 

2. SUSRETI U ŽUPI

Pjevačka proba svih zborova se otkazuju do daljnjega radi pogoršane epidemiološke situacije.

Biblijski sat – utorkom u 19,30 sati.

Susret čitača – petkom u 19,30 sati.

Marijina legija – utorkom iza večernje mise.

Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise. 

Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.

Dječja misijska skupina – subotom u 9,30 sati. Vodi Mirna Matanovac.

Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.

Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.

Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati

Susret mladih ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.

Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.

Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.   

3. DOŠAŠĆE

Kroz Došašće iščekujemo Kristovo rođenje. Zato je razumljivo da je za slavlje Božića potrebno više od kupnje božićnoga drvca, darova i pečenja kolača. Za Božji dolazak potrebno je pripremiti se iznutra, a ne samo izvana. Jer ako nam je duša prazna, uzalud su svi darovi. Došašće je povlašteno vrijeme kada čovjek na poseban način treba uspostaviti svoj odnos s Bogom, kao izvorom svoga života. U tome smislu osobito odzvanjaju riječi proroka Izaije koji poziva na obraćenje i poravnanje staza, popunjavanje udolina i ispravljanje krivina jer dolazi Gospodin. Došašće je vrijeme kada svaki kršćanin mora razmisliti što su u njegovu životu krivine koje mora ispraviti i udoline koje mora popuniti. Došašće sadrži i duh pokore, ali je ono prije svega vrijeme radosnog iščekivanja i pouzdanja, te vrijeme promjene. Promjene nabolje. Jer koliko spremno dočekamo dan njegova rođenja kao čovjeka, toliko ćemo ga moći prihvatiti kao Boga. Trebamo već na početku Došašća odrediti neko svoje odricanje kako bismo mogli dati svoj dar za potrebite za Nedjelju Caritasa.

4. POČETAK NOVE LITURGIJSKE GODINE

U nedjelju, 29.studenoga započinje nova liturgijska godina vremenom Došašća ili adventa, ciklus godine B. Crkvena se godina sastoji od božićnog i uskrsnog vremena te 34 nedjelje kroz godinu. Božićno vrijeme ima svoju pripravu koju zovemo Došašće, kao što uskrsno ima korizmu. Došašće je dakle priprema za Isusov dolazak koje je poznato po svojim jutarnjim misama koje zovemo zornice. One započinju nakon prve nedjelje došašća, dakle 30. studenoga, ujutro u 6,45 sati. Ove godine naš moto koji će nas voditi kroz došašće je "S KRALJEVIMA DO ISUSA".

Pripremajući se za došašće, vrijeme iščekivanja Kristova rođenja, želimo "S KRALJEVIMA DOĆI DO ISUSA". Kao što su oni ponijeli Isusu zlato, tamjan i smirnu, to želimo ponijeti i mi, te mu se pokloniti.

Prvi tjedan došašća nosimo ZLATO: Što je moje zlato? 1. Obitelj. 2. Vjera. 3. Zdravlje. 4. Škola 5. Prijatelji. 6. Domovina.

Drugi tjedan nosimo TAMJAN: Kako častimo(kadimo) Boga?: 1. Molitva. 2. Sveto Pismo 3. Sveta misa. 4. Ispovijed. 5. Djela milosrđa. 6. Post.

Treći tjedan nosimo SMIRNA: Komu je ona potrebna? 1. Bolesnima. 2. Osamljenima. 3. Siromašnima. 4. Usamljenima. 5. Ucviljenima. 6. Medicinarima.

Četvrti tjedan KOD ISUSA: U Betlehemskoj štalici: 1. Zvijezda. 2. Isusa. 3. Klanjam se. 4. Darivam.                                                                                                                                                             

5. PROSLAVA SVETE CECILIJA

Sveta Cecilija je zaštitnica crkvene glazbe i pjevača. Njezin blagdan slavimo u nedjelju, 22. studenoga 2020. Naša župa ima pet zborova i zato želimo dostojno proslaviti njihovu zaštitnicu, kroz molitvu i pjesmu i zajedničko druženje. Želimo zahvaliti svim članovima zborova i njihovim voditeljima za sve vrijeme i sav trud kojeg su uložili da bi liturgija u našoj crkvi bila što svečanija. Zajedničko druženje povodom proslave svete Cecilje odgađa se za bolja vremena.

6. ULAZ ZA OSOBE S POTEŠKOĆAMA U KONKATEDRALU

Početkom rujna sklopili smo Ugovor za izvedbu projekta kojim će se riješiti pristupačnost osobama s poteškoćama u kretanju u konkatedralu sv. Petra i Pavla, apostola.  Radovi su u tijeku a bit će izvedeni u ovoj godini.

7. SASTANAK ŽPV I ŽEV

U utorak, 24. studenog 2020. godine u 19,30 sati održat će se zajednički sastanak župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeća. Molimo članove Vijeća da svakako dođu na ovaj sastanak.

8. SASTANAK VJEROUČITELJA I KATEHETA

U srijedu, 25. studenog 2020. godine u 19,30 sati održat će se zajednički sastanak vjeroučitelja koji predaju vjeronauk u školama na području naše župe i katehetama koji predaju župnu katehezu svim razredima. Pozivamo vas da neizostavno dođete na ovaj susret na kojemu ćemo razgovarati o nastupajućem vremenu Došašća i Božića. Sastanak će se održati u prostorijama Pastoralnog centra.

9. SASTANAK RODITELJA PRVOPRIČESNIKA

U četvrtak, 26. studenog 2020. godine u 19,00 sati održat će se sastanak roditelja prvopričesnika. Molimo roditelje da svakako dođu na ovaj sastanak, kako bi naše prvopričesnike, na njihovu putu prema primanju sakramenta pričesti, što bolje uveli u vrijeme Došašća i Božića koje je pred nama. Sastanak će se održati u konkatedrali.

10. SASTANAK RODITELJA KRIZMENIKA

U petak, 27. studenoga 2020. godine u 19,00 sati održat će se sastanak roditelja krizmenika drugi srednje. Molimo roditelje da svakako dođu na ovaj sastanak, kako bi naše krizmenike, mlade koji idu u drugi razred srednje škole, na njihovu putu prema primanju sakramenta potvrde-krizme, što bolje uveli u vrijeme Došašća i Božića koje je pred nama. Sastanak će se održati u konkatedrali.

11. RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

Od 1. rujna 2020. godine župni ured radi ujutro od 10 do 12, a poslije podne od 16 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati. Za hitne slučajeve na raspolaganju smo uvijek.

12. ŽUPNA KATEHEZA

Uvođenjem školskog vjeronauka nije dokinuta župna kateheza(župni vjeronauk), koja je potreba jer uvodi vjeroučenike u vlastitu župnu zajednicu i župno bogoslužje. Glavna je svrha vjeronauka u školi sustavno i što cjelovitije upoznavanje vjere u svim njezinim vidovima, a župne kateheze što cjelovitije i što dublje uvođenje u osobno iskustvo vjere koje se uči, slavi i živi u konkretnoj župnoj zajednici – župi. Župna se kateheza održava za sve razrede i to po  određenom rasporedu.

13. SUSRET MLADIH

Svakog ponedjeljka u 20,00 sati održava se susret mladih naše župne zajednice. Cilj susreta je razgovor mladih o vjeri i svim problemima koji stoje na njihovom životnom putu. Mladi traže odgovor na mnoga pitanja, u razgovoru sa svećenikom potražite odgovor. 

14. KATEKUMENAT

Kao i svake godine, župe grada Osijeka organiziraju zajedničku pripravu odraslih na sakramente svetog krštenja, pričesti i krizme, tzv. Katekumenat, koji započinje 13. listopada 2020. godine u 19,00 sati u dvorani župe sv. Mihaela u Osijeku-Tvrđa, Križanićev trg 2. Za kandidate nije potreban nikakav pred-upis, nego na prvi susret, 13. listopada o.g. trebaju ponijeti olovku i neki od osobnih dokumenata i tada će se upisati.

Katekumenat mogu pohađati osobe koje su navršile 18 godina. Svi mlađi kandidati se pripremaju u svojim župama.

15. PREPORUKE I UPUTE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

U svim zatvorenim prostorijama gdje se okupljaju ljudi potrebno je nositi maske pa tako i u crkvama za vrijeme mise ili raznih molitvenih okupljanja. Kao i do sada, pri ulazu u crkvu dezinficirati ćemo ruke, staviti masku i držati razmak ako nismo članovi iste obitelji. To vrijedi i za dolazak u župne kancelarije kao i u Pastoralni centar.

16. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ Vl. Becića, u 9,00 ili 15,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 15,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

S djecom na katehezu mogu doći i roditelji.

17. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom:

Srijeda, 18. XI. 2020.

- 9 sati  PETI I SEDMI – OŠ Sv. Ane

-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

Srijeda,  25. XI.. 2020.

-  9. sati ŠESTI RAZREDI – OŠ Sv. Ane

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

18. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama.

             - srijeda,   6. I. 2021. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

            - četvrtak,  7. I. 2021. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

            - petak,      8. I. 2021. OŠ Vl. Becića

19. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat    će se jedanput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira     u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Prvi susret će se održati po slijedećem rasporedu:

                        - srijeda,   13. I. 2021. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

                        - četvrtak, 14. I. 2021.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

                        - petak,     15. I. 2021. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

20. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Prvi susret će se održati po slijedećem rasporedu:

                        - srijeda,   25.XI. 2020. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

                        - četvrtak, 26.XI. 2020.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

                        - petak,     27.XI. 2020. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

21. TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

Novi ciklus tečaja priprave za brak održat će se 1. veljače 2021. u 19 sati. Ako se vrijeme poboljša svakako će se tečaj održati a ako bude kakvih problema na vrijeme ćemo vas obavijestiti.

22. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Ignacije Belak, isusovac koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 091 4600434.

23. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.  

24. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

25. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve.   Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.   

26. TISAK

Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

Kalendare za 2021. godinu možete kupiti u župnom uredu i u kiosku konkatedrale.  Kalendar od jednog lista jedna kuna i od dvanaest listova deset kuna. Nemojte uzimati kalendare od preprodavača, pogotovo ako kažu da novac ide za crkvu ili da ih bilo koja župa šalje. Pitajte koja ih župa šalje, nazovite ju pa ćete vidjeti da to nije istina. Svaka župa prodaje kalendare u župnom uredu ili svojoj crkvi.

27. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI

Kršteni: 22. XI. 2020. Karlo Dominković sin Petra Dominkovića i Maje r. Galista.

Crkveno pokopani: 23. 11. 2020. Ivan Novaković(1956.). 24. 11. 2020. Miroslav Živković (1947.).

SVETE MISE  od 22.  do 29. XI. 2020. godine 

nedjelja, 22. studenoga 2020. ISUS KRIST KRAKJ SVEGA STVORENJA 

                                    + Petar i Ružica Stanić - 6,30 sati

                                    + Jozo, Mara i Josip Eržić - 7,30 sati kod sv. Roka

                                    + iz ob. Sokolović i Popić – 8,30 sati

                                       PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + iz ob. Sklizović – 11,30 sati

                                    + Marija Vargić i pok. iz ob. Vargić - 18,30 sati 

ponedjeljak, 23. studenoga 2020. Sv. Klement I. papa i muč.             

                                    + iz ob. Jakić – 7.00 sati

                                    + Blažena Lederer - 18,30 sati

                                    + Manda Ravlić i Jelica Prekodravac – 18,30 sati 

utorak,24. studenoga 2020.  Sv. Andrija Dung-Lac, prez. i dr. muč.

                                    + iz ob. Matešić - 7,00 sati                                       

                                    + Tomo i Branko(m) Petričević - 18,30 sati

                                    + Marko Karin  – 18,30 sati 

srijeda, 25. studenoga 2020. Sv. Katarina dj. i muč.

                                    + Milan i Katica Štimac – 7,00 sati

                                    + Kata i Stjepan Stipanović - 18,30 sati

                                    + Dragica Arambašić - 18,30 sati 

četvrtak, 26. studenoga 2020.

                                    + - 7,00 sati

                                    + Željko Bačelić - 18,30 sati

                                    + Đuro Zečević – 18,30 sati           

petak, 27. studenoga 2020.

                                    + Vlatko Perić – 7,00 sati

                                    + Marija i Franjo Minarik - 18,30 sati

                                    + Ljerka Reš-Koritić - 18,30 sati 

subota, 28. studenoga 2020. Jakov Markijski, prez.

                                    + - 7,00 sati

                                    + - 7,00 sati                                   

nedjelja, 29. studenoga 2020. PRVA DOŠAŠĆA

                                    + Franjo Čačulović - 6,30 sati

                                    + Ivan Novaković, prva misa - 7,30 sati kod sv. Roka

                                    + Dario i Vladimir Hećimović – 8,30 sati

                                        PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Marija Barišić – 11,30 sati

                                    + Neda i Ivan Brnić - 18,30 sati 

Ante Lučić, župni vikar                                                             Blaž Jokić, župni vikar 

                                         mons. Adam Bernatović, župnik