NEDJELJE KROZ KOLOVOZ - 2019. OSAMNAESTA - DEVETNAESTA – DVADESETA – DVADESET I PRVA – DVADESET I DRUGA KROZ GODINU

 VAŽNIJI BLAGDANI KROZ KOLOVOZ

 

            GOSPA OD ANĐELA – « PORCIUNKULA» - 2. kolovoza;

            Pola sata hoda jugozapadno od Asiza nalazi se mala crkvica posvećena Gospi od            anđela. Sveti Franjo Asiški obnovio je crkvicu svojim rukama. Crkvica se zove još       Porciunkula, što znači mali dio, dijelak što ga je Franjo pridržao za upotrebu na zemlji.       Tu je crkvicu Franjo posebno ljubio jer je u njoj upoznao Božji poziv i počeo novi     život. Crkvica je kolijevka Franjevačkog reda. U toj crkvici Franjo je zatvorio oči g.             1216. Velika bazilika koja se diže iznad crkvice sagrađena je 1569-1678 g.

 

            Vjernicima je Porciunkula poznata osobito po oprostu koji je sv. Franjo od Isusa             izmolio. Dana 2. kolovoza molio je u crkvici, ukaže mu se Isusu i Marija okruženi          mnoštvom anđela. Isus upita Franju kakvu milost želi za spas ljudi. Franjo zamoli          Gospodina da udijeli potpuni oprost svakome tko se skrušeno ispovijedi i posjeti ovu       crkvicu. Gospodin mu udijeli traženu milost a papa Honorije III. potvrdi oprost.             Kasnije se povlastica oprosta proširila na sve crkve.

 

            Na dan 2. kolovoza, u župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani     «Porciunkula». Propisana djela za dobivanje ovog oprosta su: pohod crkvi u kojoj            treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, dodavši ovome ispovijed i pričest, te molitvu na      nakanu sv. Oca. Ovaj se oprost može dobiti samo jedanput.

 

            PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO – 6. kolovoza;

            Jednom zgodom Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, povede ih na visoku goru u      osamu. Tu se pomoli. I dok se molio, preobrazio se. Zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I ukazaše se Mojsije i Ilija te razgovarahu s Isusom   (usp. Mt.17. 1-3).

            Svojim preobraženjem Isus je htio prije svoje muke učvrstiti vjeru apostola da je on        Spasitelj, pokazati im slavu u koju će ući poslije uskrsnuća te otkriti koja je budućnost       njegove Crkve.

 

            VELIKA GOSPA  -  UZNESENJE BDM  -  15. kolovoza;

            «Bezgrešna Djevica, sačuvana čista od svake ljage istočnoga grijeha, ispunivši tijek        zemaljskog života, s dušom i tijelom bila je uznesena u nebesku slavu, i od Gospodina           uzvišena kao Kraljica svih stvari, da bude potpunije u skladu sa svojim Sinom,            Gospodarom gospodara i pobjednikom nad grijehom i smrću», kaže II. vatikanski          sabor u LG 59.

 

            Uznesenje Djevice početak je i slika budućeg savršenstva Crkve, putokaz sigurne nade   i utjehe Božjem putničkom narodu.

            Svetkovina Velike Gospe slavi se u svim našim župama. Svete mise u župi su u 7,00      sati; 8,30; 10,00 i 18, 30 sati.

            Raspored svetih misa u Aljmaškom svetištu: 7 sati, 9 sati, svečana u 10,30           poslijepodne u 17 i 19 sati. Prilika za svetu ispovijed cijeli dan.

 

            Za one koji žele hodočastiti pješice zajednički polazak je na blagdan Velike Gospe u 4   sata ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja). Župljani koji će hodočastiti           pješice trebaju se prijaviti u župni ured da im osiguramo mjesto u autobusu za njihov povratak.

 

            SVETI ROK  -  16. kolovoza;

            Rodio se g. 1295 u Montpellieru u Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi su se          pređi borili za oslobođenje Svete zemlje. Prije svoje dvadesete godine ostaje bez             roditelja, prodaje sva svoja dobra i novac podijeli siromasima i kao siromašni   hodočasnik krene prema Rimu. Postao je hodočasnik Isusa Krista, zastajući u       pojedinim mjestima dvoreći najteže bolesnike a neke od njih i ozdravlja. Dvoreći             bolesnike i sam postaje bolesnik, razbolio se od kuge, tako da ga svi protjeruju iz            svojih mjesta. Sklanja se u šumu i ondje se hrani biljem, uzdajući se u Božju       Providnost. Tako je nastala legenda da mu jedan pas svakog dana donosio komad         kruha. Uspio se vratiti u svoju domovinu ali toliko izobličen od bolesti da su ga jedva             prepoznali. Preminuo je 16. kolovoza 1327. godine.

 

            Sveti Rok je štovan kao zaštitnik protiv kuge, što je pridonijelo njegovu štovanju i          slavi. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodni katastrofama.

 

I u našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela svetog Roka i to 1684. godine, u kojoj se svake nedjelje služi sveta misa u 7,30 sati, osim kroz mjesec srpanj i kolovoz. Na sam blagdan, svete mise u crkvi sv. Roka su: 8, 10 i 18,00 sati.

         

            MUČENIŠTVO SV. IVANA KRSTITELJA  -  29. kolovoza;

            Veliki prorok, preteča našeg Gospodina kojeg je krstio i pokazao na rijeci Jordanu          danas, radi svjedočanstva za istinu daje svoj život. Herod, nevjerni kralj, «vjeran»     svojoj zakletvi koju dao Herodijadinoj kćeri, daje odrubiti glavu Ivanu Krstitelju.

            Danas na blagdan mučeništva Ivana Krstitelja je crkveni god u Brijestu.

 

  1. LJETNI RASPORED SV. MISA (srpanj i kolovoz)

            Mjesec srpanj i kolovoz su dva mjeseca praznika naše djece kada i odrasli uzimaju         svoje godišnje odmore  i veći je broj vjernika odsutan iz grada. I mi svećenici trebamo    otići na svoje godišnje odmore, i zbog toga u mjesecu srpnju i kolovozu imamo ljetni           raspored svetih misa.

Radnim danom svete mise su u konkatedrali navečer u 18,30 sati, a ujutro u 8 sati bit će samo ukoliko ima sprovodna sveta misa. Subotom je misa u 7 sati ujutro.

            Nedjeljom i blagdanom svete mise će biti; u 7.00 sati, 8,30 sati; u 10,00 sati i večernja u 18,30 sati. Svete mise kod sv. Roka u 7,30 sati te u konkatedrali u 11,30            sati preko ljeta neće biti. Ovakav raspored uključivo do posljednje nedjelje u kolovozu.  

  

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas39
Jučer121
Ovaj mjesec3460
Ukupno4862376

Trenutno online

3
posjetitelja

Srijeda, 21 Kolovoz 2019