DVADESET I SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU

Danas je dvadeset i sedma nedjelja kroz godinu. Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka;  8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

 

Misli uz današnje evanđelje(Mk 10,2-16.(2-12)

Kako živjeti bračnu ljubav. Odgovarajući na pitanje koje su mu postavili farizeji o tome je li dopušteno otpustiti ženu, Isus uzvisuje ideal braka i pokazuje kakve je namjere imao Bog kad ga je u početku uspostavio. Tvrdoglavi u svojim metodama tumačenja sv. Pisma i Zakona, farizeji traže način kako bi kompromitirali Isusa. Zbog toga su mu postavili pitanje za koje su bili sigurni da će ga zbuniti. Mojsije u svojem zakonu tolerira rastavu. Hoće li Isus osuditi Mojsija i tu uobičajenu praksu među Židovima? Nakon što je objasnio razloge zbog kojih je Mojsije morao pribjeći takvom kompromisu, Isus navješćuje da je potrebno braku vratiti izvorno dostojanstvo, te ga na taj način zaštititi od sebičnosti i zlouporabe. 

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

četvrtak,        11. listopada 2018. Sv. Ivan XXIII., papa

subota,           13. listopada 2018. BDM Kraljica mučenika

nedjelja,         14. listopada 2018. DVADESET I OSMA KROZ GODINU

            Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka;  8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati   i večernja u 18,30 sati.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.

Pjevačka proba zbora mladih – ponedjeljkom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.

            Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.

            Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.

            Biblijski sat – četvrtkom u 19,30 sati.

            Susret čitača – petkom u 19,30 sati.

            Marijina legija – utorkom iza večernje mise.

            Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise. 

            Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.

            Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.

            Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.

            Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati

            Susret mladih ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.

Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.

Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.    

 

 1. LISTOPADSKE POBOŽNOSTI

Nalazimo se u mjesecu listopadu koji je posvećen Mariji Kraljici Krunice, kada obavljamo i listopadske pobožnosti. U 18,00 sati molitva svete krunice a potom sveta misa sa kratkim nagovorom, i na kraju, molitva Gospi pred njezinim oltarom. U molitvu krunice uključujemo školsku djecu koja su dobila raspored svoga dolaska od svojih vjeroučitelja. Pozivamo sve vjernike na listopadske pobožnosti..

 

 1. MISA ZAZIVA DUHA SVETOGA UZ POČETAK AKADEMSKE GODINE

U nedjelju, 14. listopada 2018. u 11.30 sati je svečana Misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove akademske godine na osječkom Sveučilištu. Misu će predvoditi nadbiskup i metropolita mons. dr. Đuro Hranić. Pozivamo sve studente, profesore, djelatnike i nositelje akademski vlasti osječkog Sveučilišta na ovo slavlje.

 

 1. PREDSTAVLJANJE PRVOPRIČESNIKA I PODJELA MOLITVENIKA

U nedjelju, 14. listopada 2018. pod misom u 8,30 sati predstavit će nam se naši prvopričesnici. Molimo prvopričesnike i roditelje da svakako dođu na ovu svetu misu.

 

 1. SASTANAK S RODITELJIMA PRVOPRIČESNIKA

Najavljujemo sastanak roditelja naših prvopričesnika  koji će se održati u utorak, 16. listopada 2014. u 19,30 sati u dvorani iza konkatedrale. Molimo roditelje da neizostavno dođu.

 

 1. 7. TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Novi ciklus Tečaja priprave za brak započinje u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. u našoj dvorani iza konkatedrale i traje tri ponedjeljka i utorka po dva školska sata. Predavanja počinju u 19,00 sati. Prijava kod prvog susreta.     

           

 1. SUSRET MLADIH

Svakog ponedjeljka u 20,00 sati održava se susret mladih naše župne zajednice. Cilj susreta je razgovor mladih o vjeri i svim problemima koji stoje na njihovom životnom putu. Mladi traže odgovor na mnoga pitanja, u razgovoru sa svećenikom potražite odgovor. 

 

 1. BIBLIJSKA ZAJEDNICA

Jedan od velikih znakova djelovanja Duha Svetoga u Crkvi je i sve predanije slušanje Božje riječi. Sveto pismo postaje knjiga svakoga vjernika u koju se ulazi zajedničkim čitanjem i produbljivanjem. Drugi vatikanski sabor posebno potiče da se učestalim čitanjem Pisma izuči najuzvišenije znanje – Isus Krist. Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista. Kroz riječi Svetoga pisma Bog govori samo jednu Riječ: svoju jedinorođenu Riječ, kojom potpuno izriče sebe samoga. Ovim želimo pozvati sve vjernike, i mlade i starije: Dođimo na Biblijski sat koji se u našoj župi održava svakoga četvrtka u 19,30 sati u dvorani iza katedrale.

 

 1. NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA

Na 33 nedjelju kroz godinu, 18. studenoga predviđena je proslava Nedjelje bračnih jubileja u svim župnim zajednicama naše Nadbiskupije. Pozivamo sve bračne parove koji ove godine slave 25,50, i 60 godina bračno-obiteljskog života da se prijave kako bi jubilej i pred župnom zajednicom svečano proslavili. Da bi vam mogli uručiti i Nadbiskupovu čestitku prijavite se što prije. Također svoj jubilej mogu proslaviti i parovi koji obilježavaju 10, 20, 30, 40, godina braka. 

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA

Uvođenjem školskog vjeronauka nije dokinuta župna kateheza(župni vjeronauk), koja je potreba jer uvodi vjeroučenike u vlastitu župnu zajednicu i župno bogoslužje. Glavna je svrha vjeronauka u školi sustavno i što cjelovitije upoznavanje vjere u svim njezinim vidovima, a župne kateheze što cjelovitije i što dublje uvođenje u osobno iskustvo vjere koje se uči, slavi i živi u konkretnoj župnoj zajednici – župi. Župna se kateheza održava za sve razrede i to po rasporedu koji ćemo objaviti u župnim obavijestima i izvjesiti na oglasnoj ploči. Kateheza započinje krajem rujna.

 

 1. KATEKUMENAT

Kao i svake godine, župe grada Osijeka organiziraju zajedničku pripravu odraslih na sakramente svetog krštenja, pričesti i krizme, tzv. Katekumenat, koji započinje 2. listopada 2018. godine u 19,00 sati u dvorani župe sv. Mihaela u Osijeku-Tvrđa, Križanićev trg 2. Za kandidate nije potreban nikakav pred-upis, nego na prvi susret, 2. listopada o.g. trebaju ponijeti olovku i neki od osobnih dokumenata i tada će se upisati.

Katekumenat mogu pohađati osobe koje su navršile 18 godina. Svi mlađi kandidati se pripremaju u svojim župama.

 

 1. OBILJEŽAVANJA 10. OBLJETNICE ĐAKOVAČKO-OSJEČKE POKRAJNE

Obilježavanje 10. obljetnice bit će u katedrali-bazilici u Đakovu u četvrtak, 11. listopada 2018., u 17,30 sati. Zahvalna i radosna srca spominjemo se dana kad  je papa Benedikt XVI. 18. lipnja 2008. godine u zajedništvo nove Metropolije povezao našu Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Požešku i Srijemsku biskupiju. Sve vas najsrdačnije pozivam, kaže nadbiskup, da hodočastite u Đakovo na zajedničko zahvalno euharistijsko slavlje u četvrtak 11. listopada s početkom u 17.30 sati. Polazak iz Osijeka u 16,00 sati. Hodočasničko slavlje ostvarit ćemo pod geslom U krilu Crkve sveopće. Prijave za autobus u župnom uredu još samo danas.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 28. rujna po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom:

           

            Srijeda, 17. X., 31. X.  i  14. XI., 28.XI. 2018.  

-          16 sati PRVI RAZREDI  – svih škola

-          17 sati PETI RAZREDI –  svih škola osim OŠ sv. Ane

-     17 sati SEDMI RAZREDI -  svih škola

 

Srijeda, 10. X ., 24. X.,  7. XI.,  i 21. XI. 2018.

-     16 sati DRUGI RAZREDI -  svih škola

 -    17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola

-     16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE

Župna kateheza za krizmenike, to znači za osmi, prvi i drugi srednje održavat će se u večernjim terminima. kao i prošle godine. Osmi i prvi srednje imat će katehezu jedanput a drugi srednje dva puta mjesečno.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u prvom tjednu u 19,30 sati i to po školama.

  - srijeda,    7 . XI. 2018. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

              - četvrtak,  8. XI. 2018. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

              - petak,      9. XI. 2018. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   10. X. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 11. X. 2018.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     12. X. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   17.X. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 18.X. 2018.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     19.X. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Michel koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Michela je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI – VJENČANI – UMRLI

 

Kršteni: 7.X.2018. Juraj Vukmir, sin Marka Vukmira i Mateje r. Sertić; David Bocka, sin Ervina Bocke i Jelene Dujmović Bocka; Katja Rotim, kći Ivana Rotima i Antonie r. Rašić; Ellie Rešetar, kći Tomislava Rešetara i Dolores r. Ptiček; Leona Bilić, kći Hrvoja Bilića i Marije r. Abičić.

 

Crkveno vjenčani: 5.X.2018. Dario Prskalo i Vedrana Kamenić, oboje iz Osijeka. Filip Sajler i Ines Perić, oboje iz Osijeka.  6.X.2018. Alen Veselinović iz Širokog Polja i Maja Bilandžija iz Osijeka. 7.X.2018. Dario Radan iz Darde i Renata Bijelić iz Osijeka,

 

Crkveno ukopani: 1.X.2018. Blaženka Bogdanić r. Tomljanović(1949.); 2.X.2018. Marija Galić r. Malijurek(1930); Katarina Vukadinović r. Rajković(1955.). 3.X.2018. Stanislav Bulat(1951.).4.X.2018.Tomislav Pavlić(1939.).5.X.2018. Ivica Raljević(1950.).

 

 

SVETE MISE  od 7. do 14.X. 2018. godine

 

nedjelja,                     7. listopada 2018. DVADESET I SEDMA KROZ GODINU

                                   + Matilda Prosvirin - 6,30 sati

                                   + Zorislav i Anđelka Metzing - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Ivica Mihelić i pok. iz ob. Mihelić – 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Marija i Nevenka Ergotić – 11,30 sati

                                   + Krešimir i Marija Huselić - 18,30 sati

 

ponedjeljak,              8. listopada 2018.

                                   + Marija Proklin – 7,00 sati

                                   + Tomislav Jukić i pok. iz ob. Jukić i Babić – 18,30 sati

+ Mate Zeljko - 18,30 sati

                                  

utorak,                       9. listopada 2018.  

                                    nestali Ivica Lovrić – 7,00 sati                                 

+ Heda i Beno Vidaković i Ivan Faboš - 18,30 sati

+ Barbara Šimunović – 18,30 sati

 

srijeda,                       10. listopada 2018.

                  + Štefica Martić - 7,00 sati

                                   + Ana Bellian - 18,30 sati

                                   + Ivan Marković i pok. iz ob. Marković – 18,30 sati

 

četvrtak,                     11. listopada 2018.

                                   na nakanu BDM– 7,00 sati

                                   + Nada i Vencel Lasić - 18,30 sati

                                   + Pejo Vučković - 18,30 sati

 

petak,                         12. listopada 2018.

                                    + Zlatan i Stipe Radić i pok. ob. Sjauš – 7,00 sati

+ Janja i Damir Vukasović - 18,30 sati

+ Ana i Petar Marić – 18,30 sati

 

subota,                       13. listopada 2018.                           

+ Roza Matković - 7,00 sati

                                   + iz ob. Meliš, Ružojčić i Vrljak - 7,00 sati

                                  

nedjelja,                     14. listopada 2018. DVADESET I OSMA KROZ GODINU

                                   + Andrija i Marija Brenđan - 6,30 sati

                                   + Golub Anka i Milan Tišma - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Mirko Bingula, svećenik – 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Davor Frigan i pok. iz ob. Bibić – 11,30 sati

                                   + Zlatko Bogdan i pok. iz ob. Bogdan i Rumić - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                            Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik

 

 

           

           

 

 

 

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas43
Jučer121
Ovaj mjesec3464
Ukupno4862380

Trenutno online

2
posjetitelja

Srijeda, 21 Kolovoz 2019