Župne obavijesti

DVADESET I DEVETA KROZ GODINU - MISIJSKA NEDJELJA
22. listopada 2017.

Danas je dvadeset i deveta nedjelja kroz godinu - Misijska nedjelja. Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 sati kod sv. Roka; 8,30 sati; 10,00 sati; 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.
Kroz tjedan svete mise su u 7,00 i 18,30 sati, a subotom samo u 7,00 sati ujutro.

Čitanja: Iz 45,1.4-6; Ps 96,1.3-5.7-10; 1Sol 1, 1-5b; Mt 22,15-22.

Misli uz današnje evanđelje(Mt 22, 15-22)
U današnjem evanđelju farizeji i herodovci postavljaju pitanje Isusu: „Je li dopušteno dati porez caru ili nije?“ Isus postavlja protupitanje; „Čija je slika i natpis na novcu?“ Poznat nam je Isusov odgovor: „Podajte caru carevo, a Bogu Božje“. Čije obilježje nosi novac tomu i pripada. Drugi dio odgovora, podajte Bogu Božje, poprima sav svoj smisao: Ono što pripada Bogu jest sam čovjek stvoren na njegovu sliku i priliku. Sebe dajemo Bogu, ne zlato srebro, ni bilo koju vrstu molitve, ni lijepe pjesme…Sve je to dobro i može pomoći, ali ono što Bog želi od nas to je pravi istinski ljudski život koji treba živjeti pravednosti i ljubavi. To je porez koji treba platiti da bismo pripadali njegovu kraljevstvu.

1.KALENDAR KROZ TJEDAN
ponedjeljak,23. listopada 2017. Sv. Ivan Kapistranski, prez.
četvrtak, 26. listopada 2017. Sv. Dimitrije, đakon.
subota,28. listopada 2017. sv. Šimun i Juda Tadej, Apostoli
nedjelja,29. listopada 2017. TRIDESTA KROZ GODINU – Svete mise su: u 6,30 sati; kod sv. Roka u 7,30 sati; 8,30 sati, 10,00 sati; 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

2.SUSRETI U ŽUPI
Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.
Pjevačka proba zbora mladih – srijedom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.
Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.
Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.
Biblijski sat – četvrtkom u 19,30 sati.
Susret čitača – petkom u 19,30 sati.
Marijina legija – utorkom iza večernje mise.
Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise.
Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.
Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.
Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.
Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati
Susret mladih – ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.
Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.
Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.

3.DAROVI ZA MISIJE
Danas se slavi misijska nedjelja. Uz našu molitvu i milostinja te nedjelje ide za misije. Kao i svake godine za misijsku nedjelju, mame prvopričesnika su ispekli kolače a misijska grupa izraditi razne predmete, i sve će se to prodavati na izlasku iz crkve. Cijena nije određena, nego se daje dobrovoljni prilog koji ide za misije.

4.ZAHVALA – MISA ZAHVALNICA
Prošle nedjelje smo imali misu zahvalnicu. Lijepo je bilo vidjeti okićenu i uređenu crkvu te djecu i odrasle koji su se obukli u narodne nošnje da bi prikazna procesija darova bila što svečanija. Hvala gospođi Marici, gospođi Sanji, s. Branki, dječjem zboru pod vodstvom gospođe Dubravke, osobama koje su se obukle u narodnu nošnju… Hvala svima.

5.LISTOPADSKE POBOŽNOSTI
Mjesec je listopad, posvećen Mariji Kraljici Krunice, kada započinju i listopadske pobožnosti. U 18,00 sati molitva svete krunice a potom sveta misa sa kratkim nagovorom, i na kraju, molitva Gospi pred njezinim oltarom. U molitvu krunice uključujemo školsku djecu koja su dobila raspored svoga dolaska od svojih vjeroučitelja. Pozivamo sve vjernike na listopadske pobožnosti.

6.PREDSTAVLJANJE PRVOPRIČESNIKA I PODJELA MOLITVENIKA
U nedjelju, 29. listopada 2017. pod misom u 8,30 sati predstavit će nam se naši prvopričesnici. Tom prigodom podijelit ćemo im molitvenike koje će morati donositi na svaku župnu katehezu. Molimo i roditelje da svakako dođu na ovu svetu misu.

8.NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA
Na 33 nedjelju kroz godinu, 19. studenoga predviđena je proslava Nedjelje bračnih jubileja u svim župnim zajednicama naše Nadbiskupije. Pozivamo sve bračne parove koji ove godine slave 25,50, i 60 godina bračno-obiteljskog života da se prijave kako bi jubilej i pred župnom zajednicom svečano proslavili. Da bi vam mogli uručiti i Nadbiskupovu čestitku prijavite se što prije. Također svoj jubilej mogu proslaviti i parovi koji obilježavaju 10, 20, 30, 40, godina braka.

9.NADBISKUPIJAKI DAN OBITELJI
Ured za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira i poziva sve obitelji i bračne parove na Nadbiskupijski dan obitelji a koji će se održati u subotu 28. listopada 2017. u Đakovu s počekom u 9 sati. Proslava dana obitelji imat će dva dijela. Prvi dio će se održati u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta a drugi dio u katedrali sv. Petra. Molimo obitelji, bračne parove da se jave u župni ured radi organizacije. Obitelji mogu povesti i djecu. Prijaviti se morate bez obzira idete li svojim autom ili autobusom.

10.DOGAĐANJA U VIKARIJATU
Institut za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” Organizira u vikarijatu predavanje dr. sc. Marijane Borić (HAZU), Suvremenost djela Fausta Vrančića – uz 400. obljetnicu smrti. Predavanje će se održati u Pastoralnom centru Vikarijata u Osijeku, u petak 27. listopada 2017. u 19, 30 sati i molim Vas da o ovom predavanju obavijestite svoje župljane.

11.ŽUPNA KATEHEZA
Uvođenjem školskog vjeronauka nije dokinuta župna kateheza(župni vjeronauk), koja je potreba jer uvodi vjeroučenike u vlastitu župnu zajednicu i župno bogoslužje. Glavna je svrha vjeronauka u školi sustavno i što cjelovitije upoznavanje vjere u svim njezinim vidovima, a župne kateheze što cjelovitije i što dublje uvođenje u osobno iskustvo vjere koje se uči, slavi i živi u konkretnoj župnoj zajednici – župi. Župna se kateheza održava za sve razrede i to po određenom rasporedu.

12.EUHARISTIJSKO KLANJANJE ZA MLADE
Pod geslom „Gospodine, umnoži nam vjeru!“ pozivamo sve mlade naše župne zajednice; starije ministrante, pjevače, srednjoškolce, studente, radničku mladež i sudionike SHKM-a na molitveno bdijenje pred Presvetim u ponedjeljak u 20,00 sati u konkatedrali. Molimo za duhovnu obnovu i na nakane naše župe, naših obitelji i našega naroda! Neka nam snaga Njegove prisutnosti dadne snagu da činimo velika djela! Imamo li vremena za Gospodina?

13.TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK
Novi ciklus Tečaja priprave za brak započinje, 6. studenoga 2017. u dvorani župe sv.
Petra i Pavla ap.(iza konkatedrale). Predavanja počinju u 19,00 sati.

14.KATEKUMENAT
Kao i svake godine, župe grada Osijeka organiziraju zajedničku pripravu odraslih na sakramente svetog krštenja, pričesti i krizme, tzv. Katekumenat, koji započinje 3. listopada 2017. godine u 19,00 sati u dvorani župe sv. Mihaela u Osijeku-Tvrđa, Križanićev trg 2. Za kandidate nije potreban nikakav pred-upis, nego na prvi susret, 3. listopada o.g. trebaju ponijeti olovku i neki od osobnih dokumenata i tada će se upisati.
Katekumenat mogu pohađati osobe koje su navršile 18 godina. Svi mlađi kandidati se pripremaju u svojim župama.

15.ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE
Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 22. rujna po slijedećem rasporedu:
- OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.
- OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati
- OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

16.ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM
Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom:
Srijeda, 20. IX., 4. X., 18. X ., 1. XI. i 15. XI. 2017.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola

Srijeda, 27.IX., 11. X ., 25. X.., 8. XI.. i 22. XI. 2017.
- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

17.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama.
- srijeda, 8 . XI. 2017. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića
- četvrtak, 9. XI. 2017. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović
- petak, 10. XI. 2017. OŠ Vl. Becića

18.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se jedanput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Prvi susret će se održati po slijedećem rasporedu:
- srijeda, 15. XI. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak, 16. XI. 2017. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak, 17. XI. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

19.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Prvi susret će se održati po slijedećem rasporedu:
- srijeda, 25.X. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak, 26.X. 2017. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak, 27.X. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

20.OBNOVA ORGULJA
U dogovoru s nadbiskupom mons. dr. Đurom Hranićem, potpisali smo Ugovor o obnovI orgulja u konkatedrali zajedno s katedralnim orguljama u Đakovu. Obnovu orgulja izvodi gospodin Anton Škrabl, restaurator orgulja, harmonija i ostalih instrumenata iz Rogaške Slatine. Obnova konkatedralnih orgulja će stajati oko 3.000.000,00 kn. Molimo sve vjernike i ljude dobre volje, pridružite se obnovi orgulja prema svojim mogućnostima. Prošloga tjedna orgulje su rastavljene i odvezene u radionicu Antona Škrabla u Rogašku Slatinu. Odvezen je jedan šleper dijelova orgulja koje su sretno stigle na mjesto obnove u Rogašku Slatinu. Nadamo se da će za Uskrs 2019 godine ponovo zasvirati u našoj konkatedrali. Pomozimo da se to i ostvari.

21. SVEĆENIK U BOLNICI
Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Michel koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Michela je: 091 4600434.

22. PAZITELJI KONKATEDRALE
Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

23. DONESITE OBITELJSKI KARTON
Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

24. ZAHVALA
Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.

25. TISAK
Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.
Kalendare za 2018. godinu možete kupiti u župnom uredu i u kiosku konkatedrale. Kalendar od jednog lista jedna kuna i od dvanaest listova deset kuna. Nemojte uzimati kalendare od preprodavača, pogotovo ako kažu da novac ide za crkvu ili da ih bilo koja župa šalje. Pitajte koja ih župa šalje, nazovite ju pa ćete vidjeti da to nije istina. Svaka župa prodaje kalendare u župnom uredu ili svojoj crkvi.

26.KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

Kršteni: 22.X.2017. Ana Šimunić, kći Davora Šimunića i Maje Katavić Šimunić; Helena Rešetar, kći Tihomira Rešetara i Slobodanke r. Oljača; Tristan Podgoršćčak, sin Marka Podoščarka i Kristine Vlaović Podoščark; Jakov Fotez, sin Davora Foteza i Dunje r. Kovačić; Mia Ivanković, kći Igora Ivankovića i Ivane r. Nekić; Roko Jurišić, sin Josipa Jurišića i Ivane r. Hibik.

Crkveno vjenčani:
20. X.2017. Robert Štrumfol i Sara Kovačević, oboje iz Osijeka, 21.X.2017. Goran Živković i Maja Zagorac, oboje iz Osijeka.

Crkveno ukopani: 19.X.2017. Katica Predrijevac r. Babić(1933.).

SVETE MISE od 22. do 29.X. 2017. godine

nedjelja,22. listopada 2017. DVADESET I DEVETA KROZ GODINU- MISIJSKA NEDJELJA
+ Krešimir, Anka i Tihomir Antunović - 6,30 sati
+ Ilonka Bognar - 7,30 sati kod sv. Roka
+ Marija Horvat i pok. iz ob. Horvat – 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Ana Čapo – 11,30 sati
+ Dragan i Ilija Marendić - 18,30 sati

ponedjeljak,23. listopada 2017. Sv. Ivan Kapistranski, prez.
+ Miroslav Ciraki – 7,00 sati
+ Marija Čiček - 18,30 sati

utorak,24. listopada 2017.
+ Rudolf Križanec – 7,00 sati
+ Ante Mušanić - 18,30 sati

srijeda,25. listopada 2017.
+ Štefica Martić, prva misa – 7,00 sati
+ Petar Grundler - 18,30 sati

četvrtak,26. listopada 2017. Sv. Dimitrije, đakon.
Na nakanu – 7,00 sati
+ Ante i Lucija Milas - 18,30 sati

petak,27. listopada 2017.
na nakanu – 7,00 sati
+ iz ob. Vojedilov i Gucić - 18,30 sati

subota,28. listopada 2017. Sv. Šimun i Juda Tadej, Apostoli
+ Agica Martinović - 7,00 sati
+ Anica Arsenović - 7,00 sati

nedjelja,29. listopada 2017. TRIDESETA KROZ GODINU
+ Vladimir Franjetić - 6,30 sati
+ Đuro Šovagović, prva misa - 7,30 sati kod sv. Roka
+ Bosiljka Andrejević – 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Ivan Marković i pok. iz ob. Marković – 11,30 sati
+ Ivka i Ivan Eržić - 18,30 sati

Robert Almaši, župni vikar
mons. Adam Bernatović, župnik

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas88
Jučer141
Ovaj mjesec3388
Ukupno4862304

Trenutno online

3
posjetitelja

Utorak, 20 Kolovoz 2019