Uskrs u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) - »Krist nam je svojim uskrsnućem donio slobodu, izveo nas na čistinu istine, osigurao nam željeni mir, pobjedu i radost. Zato je Uskrs blagdan slobode, istine, mira, pobjede i veselja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, predvodeći 16. travnja misno slavlje u svetkovini Uskrsa u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

Sve uskrsne čestitke mogle bi se staviti pod jedan zajednički nazivnik – mir, sve što u životu tražimo, za čime težimo, sve se svodi na miru koji proživljavamo u našoj nutrini, rekao je nadbiskup Srakić uvodeći u misno slavlje, koje je započeo obredom škopljenja, rekavši: „Ta voda koju smo noćas blagoslovili simbol je naše smrti i života, smrti grijehu i života u Kristu Gospodinu. U nju smo uronjeni, iz nje smo izišli kao djeca Božja.“

Naglašavajući da nam je Krist svojom mukom, probodenim srcem, a nadasve uskrsnućem donio slobodu, nadbiskup Marin je naglasio: „Kršćaninovo oslobođenje nije nipošto plod neke apstraktne i bezvremenske znanosti: ono je plod povijesnog događaja, pobjedonosne Isusove muke i smrti i osobnog dodira: prihvaćanja Krista u krštenju. Slobodni smo u tom smislu što smo u Kristu dobili mogućnost da od sada živimo u prisutnosti Oca, a ne da budemo sputavani sponama grijeha, zakona i smrti.“

Tijekom svoje homilije nadbiskup je govorio o Uskrsu kao blagdanu istine, mira, pobjede, veselja i radosti. „Krist ostaje besmrtni pobjednik u Uskrsu i poslije Uskrsa“, naglasio je i nastavio molitvom: „Kralju - pobjedniče, daj i nama te svoje uskrsne pobjedničke svijesti! Mi smo svi danas zaplašeni, kao ono na prvi dan Uskrsa tvoji apostoli. Da, dovikni, veliki i silni, i našem zaplašenom kršćanskom svijetu: »Ne bojte se, ja sam!« i »Mir vama!«. De, i nama svima ulij u srce smionu nadu, u kojoj tvoja Crkva danas kliče i slavi pobjedu u nebrojenim Alelujama! Kaži nam da si ti i za nas, i za kršćane dvadesetprvog stoljeća, uskrsnuo i pobijedio! Da ti »uskrsnuvši više ne umireš«! I da ništa ne umire, što se tebi prikloni i što je na tebi sagrađeno. Uđi k nama, makar da su naša vrata zatvorena! Ti ih otvori snagom i utjehom svoga Uskrsnuća!”

Svim prisutnim vjernicima, koncelebrantima – domaćem župniku, mons. Adamu Bernatoviću, župnom vikaru Stjepanu Matezoviću, pastoranom suradniku vlč. Mateju Glavici, biskupskom vikaru za pastoral grada Osijeka, mons. dr. Vladimiru Dugaliću, tajniku Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Dariju Hrgi i umirovljenom svećeniku Vladimiru Mikrutu, redovnicama, djeci, mladima, roditeljima, radnicima svih zanimanja, bolesnima, kao i svima koji su misno slavlje pratili putem Slavonske televizije, mons. Srakić je čestitao Uskrs slobode i mira, pobjede i radosti. Misno slavlje, kao i cijelo Vazmeno trodnevlje, liturgijskim je pjevanjem obogatio Mješoviti konkatedralni zbor uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića, a pod vodstvom s. Branke Čutura. Domaći župnik Bernatović nadbiskupu Marinu uputio je uskrsnu čestitku uime cijele konkatedralne župne zajednice.

M. Kuveždanin