Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

  Pročitaj više
 • CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati;
  Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko „katedrale“ koju predvodi mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Marku; 11,30 i večernja u 18,30 sati.
  Prije svake mise bit će blagoslov grančica.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - „Večeras smo ovdje kako bismo zahvalili Gospodinu za sva dobra koja imamo kao građani koji zajedno žive. Zahvaljujemo za ovaj grad i za sva njegova dobročinstva, za sve ljude koji žive u ovome gradu, za svu njihovu dobru volju i njihova nastojanja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započinjući misno slavlje u osječkoj konkaterdrali Sv. Petra i Pavla povodom proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca.
  Uz nadbiskupa, koncelebrirao je i prigodnu homiliju uputio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, a u suslavlju su bili i osječki dekani, mons. Adam Bernatović i preč. Ivan Jurić te ostali svećenici i dvojica đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Misno slavlje završeno je na trgu ispred konkatedrale gdje je mons. Hranić blagoslovio adventski vijenac, a potom je gradonačelnik Ivan Vrkić upalio prvu adventsku svijeću.

  Pročitaj više
 • Uskrsne ispovijedi

  Uskrsne ispovijedi

  USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE
  Uskrsna ispovijed djece u petak, 16. ožujka 2018. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,00 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15.00 sati.

  USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
  Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Arhiva tekstova

Uskrs u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) - »Krist nam je svojim uskrsnućem donio slobodu, izveo nas na čistinu istine, osigurao nam željeni mir, pobjedu i radost. Zato je Uskrs blagdan slobode, istine, mira, pobjede i veselja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, predvodeći 16. travnja misno slavlje u svetkovini Uskrsa u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

Sve uskrsne čestitke mogle bi se staviti pod jedan zajednički nazivnik – mir, sve što u životu tražimo, za čime težimo, sve se svodi na miru koji proživljavamo u našoj nutrini, rekao je nadbiskup Srakić uvodeći u misno slavlje, koje je započeo obredom škopljenja, rekavši: „Ta voda koju smo noćas blagoslovili simbol je naše smrti i života, smrti grijehu i života u Kristu Gospodinu. U nju smo uronjeni, iz nje smo izišli kao djeca Božja.“

Naglašavajući da nam je Krist svojom mukom, probodenim srcem, a nadasve uskrsnućem donio slobodu, nadbiskup Marin je naglasio: „Kršćaninovo oslobođenje nije nipošto plod neke apstraktne i bezvremenske znanosti: ono je plod povijesnog događaja, pobjedonosne Isusove muke i smrti i osobnog dodira: prihvaćanja Krista u krštenju. Slobodni smo u tom smislu što smo u Kristu dobili mogućnost da od sada živimo u prisutnosti Oca, a ne da budemo sputavani sponama grijeha, zakona i smrti.“

Tijekom svoje homilije nadbiskup je govorio o Uskrsu kao blagdanu istine, mira, pobjede, veselja i radosti. „Krist ostaje besmrtni pobjednik u Uskrsu i poslije Uskrsa“, naglasio je i nastavio molitvom: „Kralju - pobjedniče, daj i nama te svoje uskrsne pobjedničke svijesti! Mi smo svi danas zaplašeni, kao ono na prvi dan Uskrsa tvoji apostoli. Da, dovikni, veliki i silni, i našem zaplašenom kršćanskom svijetu: »Ne bojte se, ja sam!« i »Mir vama!«. De, i nama svima ulij u srce smionu nadu, u kojoj tvoja Crkva danas kliče i slavi pobjedu u nebrojenim Alelujama! Kaži nam da si ti i za nas, i za kršćane dvadesetprvog stoljeća, uskrsnuo i pobijedio! Da ti »uskrsnuvši više ne umireš«! I da ništa ne umire, što se tebi prikloni i što je na tebi sagrađeno. Uđi k nama, makar da su naša vrata zatvorena! Ti ih otvori snagom i utjehom svoga Uskrsnuća!”

Svim prisutnim vjernicima, koncelebrantima – domaćem župniku, mons. Adamu Bernatoviću, župnom vikaru Stjepanu Matezoviću, pastoranom suradniku vlč. Mateju Glavici, biskupskom vikaru za pastoral grada Osijeka, mons. dr. Vladimiru Dugaliću, tajniku Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Dariju Hrgi i umirovljenom svećeniku Vladimiru Mikrutu, redovnicama, djeci, mladima, roditeljima, radnicima svih zanimanja, bolesnima, kao i svima koji su misno slavlje pratili putem Slavonske televizije, mons. Srakić je čestitao Uskrs slobode i mira, pobjede i radosti. Misno slavlje, kao i cijelo Vazmeno trodnevlje, liturgijskim je pjevanjem obogatio Mješoviti konkatedralni zbor uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića, a pod vodstvom s. Branke Čutura. Domaći župnik Bernatović nadbiskupu Marinu uputio je uskrsnu čestitku uime cijele konkatedralne župne zajednice.

M. Kuveždanin

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas416
Jučer503
Ovaj mjesec8394
Ukupno4724186

Trenutno online

1
posjetitelja

Nedjelja, 18 Ožujak 2018 16:33