DAN PRVE SVETE PRIČESTI U KONKATEDRALI

U nedjelju, 7. svibnja 2017. ulazna procesija kroz našu konkatedralu označila je da je ta nedjelja veliki dan za našu župnu zajednicu. Prema oltaru putilo se 98– ero ovogodišnjih prvopričesnika zajedno sa svojim roditeljima i svećenicima. Na misnom slavlju u 9,00h koju je predvodio domaći župnik mons. Adam Bernatović prvopričesnici su po prvi puta primili Isusa, prisutnog u otajstvu Kruha, u svoju dušu i tijelo. Slavlje su u potpunosti animirali prvopričesnici i njihovi roditelji uz vodstvo s. Branke, svećenika, kateheta i vjeroučiteljica. Prigodnu propovijed izrekao je pastoralni suradnik naše župe vlč. Matej Glavica. Sve nas je na lijep i pristupačan način pozvao na slušaje glasa Dobrog Pastira Isusa. U trenutku podjeljivanja Svete Pričesti naši prvopričesnici su pristupili župniku i po prvi puta primili Tijelo Isusovo.

Na koncu misnog slavlja žuonik Adam je uputio riječ zahvale. Veliku zahvalu i zasluge za ovogodišnje prvopričesnike zaslužuju njihovi roditelji koji su im podarili vjeru i pratili ih do ovoga dana njihove prve svete Pričesti. Župnik je potaknuo roditelje da ih i dalje prate svojim molitvama i poticajima. Također riječ zahvale upućena je i njihovim školskim vjeroučiteljima koji su ih kroz tri godina školskog vjeronauka upoznavali s vjerom, njihovim školama, učiteljima i učiteljicama koji su im davali prva znanja. Uz riječč zahvale i prigodni dar naših prvopričesnika župnik je posebno zahvalio onima koji su kroz ovu školsku godinu vodili naše prvopričesnike u župnoj katehezi i uložili puno truda, a to su: Matej Glavica, pastoralni suradnik, s. Branka Čutura; Ivana Azenić, vjeroučiteljica, Dragica Nemet, katehistica i Stjepan Matezović, župni vikar. Hvala i župniku Adamu Bernatoviću koji koordinira i svojom odgovornošću i iskustvom prati cjelokupnu pripremu naših prvopričesnika i organizaciju slavlja Prve Pričesti.
Uistinu bogato i svečano slavlje Prve pričesti bilo je vrhunac i najvažniji čin na koji se naša župna zajednica, uz redovitu katehezu,  neposredno prije ovog slavlja pripremala kroz trodnevnu pripravu.  Trodnevnica je započela u srijedu i trajala do petka pod večernjim svetim misama. U srijedu smo zajedno s prvopričesnicima, njihovim roditeljima i ostalim župljanima razmišljali i sjećali se svojega krštenja. Osim propovijedi na temu krštenja, od strane župnika Adama, roditelji su pristupali oltaru zajedno sa svojom djecom i blagoslovljenom vodom i znakom križa na čelu blagoslivljali svoju djecu. Drugoga dana trodnevne priprave razmišljali smo o sakramentu ispovijedi i osim propovijedi na spomenutu temu izrečenu od pastoralnog suradnika vlč. Mateja Glavice djeca su molila svoje roditelje za oprost i međusobno si pružali mir i oproštenje. Trećega dana priprave prvopričesnici su po prvi puta primili sakrament Pomirenja odnosno ispovjedili se i tako su bili spremni za razmišljanje o Svetoj Pričesti što je bila tema trećega dana naše priprave. Svetu misu trećega dana priprave predvodio je kapelan vlč. Stjepan Matezović. Poslije misnog blagoslova roditelji su pristupali oltaru i svojoj djeci predavali blagoslovljene krunice kao znak i sjećanje na Prvu Pričest. Jednako tako ovim činom željelo se posvijestiti roditeljima i djeci koliko je važna svakodnevna osobna molitva, ali još i više obiteljska, zajednička. Zaključak priprave bio je u subotu prijepodne generalnom probom za nedjeljno slavlje. Neka ovaj dan trajno ostane u sjećanju i iskustvu vjere našim najmanjima.