DAN SAKRAMENTA SVETE POTVRDE U KONKATEDRALI

U nedjelju, 23. travnja 2017., na Drugu vazmenu nedjelju i nedjelju Božanskog milosrđa u konkatedralnoj župi sv. Petra i Pavla bilo je slavlje sakramenta Svete Potvrde. Na euharistijskom slavlju u 9,00h đakovačko – osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić podijelio je sakrament Svete Potvrde ovogodišnjim krizmanicama i krizmanicima, mladićima i djevojkama drugog razreda srednjih škola. Na početku misnog slavlja nadbiskupu je izrazio dobrodošlicu domaći župnik mons. Adam Bernatović, a u ime krizmanika riječ pozdrava uputio je i jedan od krizmanika. Započinjući misno slavlje, nadbiskup je zahvalio na riječima pozdrava i dobrodošlice i pozvao sve prisutne, a na poseban način krizmanike, njihove kumove i roditelje, na sabranost i svijest o snazi Božje ljubavi i milosrđa prisutnoj u životima svakoga tko mu se otvori.  Nadbiskup se u propovijedi na poseban način obratio krizmanicima gdje im je naglasio kako se nalaze u životnom razdoblju u kojemu od djece postaju zrele odrasle osobe sklone, poput Tome, staviti u pitanje sve naslijeđene autoritete od roditelja, profesora, Crkve. Rekao je kako su u fazi oblikovanja svoga vlastitog identitet kada prihvaćaju samo ono u što sami postaju uvjereni. U nastavku slavlja, zazivajući silu Duha Svetoga, polažući ruke na ovogodišnje krizmanike te mazanjem svetom krizmom nadbiskup je podijelio sakrament svete Potvrde. 

Na koncu misnog slavlja župnik Adam je uputio riječ zahvale: ponajprije roditeljima ovogodišnjih krizmanika koji su im podarili vjeru i pratili ih do ovoga dana njihove vjerske punoljetnosti, zrelosti, zatim i njihovim školskim vjeroučiteljima koji su ih kroz deset godina školskog vjeronauka upoznavali s vjerom, a posebnu zahvalu uz prigodan poklon župnik je uputio onima koji su kroz ovu školsku godinu vodili naše krizmenike u župnoj katehezi i uložili puno truda a to su: vlč. Stjepan, župni vikar, vlč. Matej, pastoralni suradnik i Dino Pašalić, vjeroučitelj, a sve to pod koordinacijom i odgovornošću župnika Adama. Budući da je taj dan bio ujedno i imendan našega nadbisupa Đure, župnik je vrlo lijepim i prigodnim riječima, u ime župne zajednice, čestitao nadbiskupu imendan. Nakon čestitke predstavnici župe su darovali prigodni poklon kao dar cijele župne zajednice.  Slavlju svete krizme prethodila je trodnevna duhovna priprava unutar misnog slavlja i prigodnih, tematskih propovijedi, kao i generalne probe i svete ispovijedi za ovogodišnje krizmanike, njihove roditelje i koumove.

Uz nadbiskupa, župnika, kapelana i pastoralnog suradnika koncelebrirali su preč. Vladimir Mikrut, svećenik u miru i vlč. Dario Hrga, tajnik Nadbiskupskog Ordinarijata. Ovo župno slavlje uzveličao je i župni, konkatedralni mješoviti zbor svojim pjevanjem pod vodstvom s. Branke te aktivno sudjelovanje prisutnih vjernika.