Misa zahvalnica za plodove zemlje

U nedjelju, 15. listopada u osječkoj konkatedrali svetih apostola Petra i Pavla proslavljena je svečana misa zahvalnica za plodove zemlje kojom je predsjedao župni vikar Robert Almaši. Na poziv domaćeg župnika mons. Adama Bernatovića tridesetak župljana odjenulo se u narodne nošnje. Na svečano urešen oltar u prikaznoj procesiji prineseni su darovi zemlje, kruha, ulja, vode, vina, voća i povrća te cvijeća. „Okupljamo se oko Gospodina kako bismo mu zahvalili za njegova dobročinstva i priznali da je sve što imamo njegov dar.

Lijepo se poklapa današnji evanđeoski odlomak s našom prigodom – nedjeljom zahvalnicom. Gledajući ovaj urešeni oltar imamo dojam da Gospodin pripravlja gozbu i poziva nas za prostrtu trpezu. (...) Plemenit čovjek zna biti zahvalan za svako dobročinstvo. Posvijestimo si: sve se događa radi čovjeka koji je slava Božja, kruna stvaranja! Proljetno cvjetanje i bujanje, ljetno dozrijevanje i razni plodovi, jesensko ubiranje s njiva, vrtova i vinograda, zimsko počivanje zemlje, sve to se događa radi čovjeka“, rekao je Almaši u svojoj homiliji.
Skladno pjevanje dječjeg zbora, animiranje pokajničkog čina i prinosa darova je bilo pod koordinacijom s. Branke Čuture.
Tekst: Marica Wohlmuth
Fotografije: Antun Kovačić