Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • VELIKI TJEDAN

  VELIKI TJEDAN

  VELIKI PONEDJELJAK - Svete mise po redovitom rasporedu. Prilika za svetu ispovijed od 9 do 11 sati i od 15,30 do 19,00 sati.
  VELIKI UTORAK - Dječji križni put. Prilika za svetu ispovijed kao i na Veliki ponedjeljak.
  VELIKA SRIJEDA - Svete mise ujutro u 7 i navečer u 18,30 sati. Prilika za ispovijed kao i prva dva dana, od 9 do 11 i od 15,30 do 19 sati. Ovo je posljednji dan u kojem će biti mogućnost za sv. ispovijed. U dane velikog četvrtka, petka i subote u konkatedrali neće biti prilike za svetu ispovijed.
  VELIKI ČETVRTAK - Prije podne u 9,00 sati je misa posvete ulja u katedrali u Đakovu. Navečer u 18,30 sati u našoj župnoj crkvi svečano ćemo proslaviti Misu večere Gospodnje, koju predvodi nadbiskup Marin, pod kojom se peru noge krizmenicima. Poslije mise euharistijsko klanjanje, u kojem se pridružujemo Isusu u Getsemanskom vrtu.
  VELIKI PETAK - Prije podne u 9,00 sati je pobožnost Križnog puta – predmole svećenici, a navečer u 18,30 sati OBREDI VELIKOG PETKA.
  VELIKA SUBOTA - Vazmeno bdijenje započinje u 20,00 sati, predvodi ga mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup i metropilit. Ponesimo svijeće!
  NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA – USKRS - Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati; svečana u 10 sati koju predvodi nadbiskup Marin; 11,30 i večernja u 18,30 sati. Pod misom u 6,30 sati bit će uskrsni blagoslov jela.

  Pročitaj više
 • CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati;
  Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko „katedrale“ koju predvodi mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Marku; 11,30 i večernja u 18,30 sati.
  Prije svake mise bit će blagoslov grančica.

  Pročitaj više
 • Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - „Večeras smo ovdje kako bismo zahvalili Gospodinu za sva dobra koja imamo kao građani koji zajedno žive. Zahvaljujemo za ovaj grad i za sva njegova dobročinstva, za sve ljude koji žive u ovome gradu, za svu njihovu dobru volju i njihova nastojanja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započinjući misno slavlje u osječkoj konkaterdrali Sv. Petra i Pavla povodom proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca.
  Uz nadbiskupa, koncelebrirao je i prigodnu homiliju uputio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, a u suslavlju su bili i osječki dekani, mons. Adam Bernatović i preč. Ivan Jurić te ostali svećenici i dvojica đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Misno slavlje završeno je na trgu ispred konkatedrale gdje je mons. Hranić blagoslovio adventski vijenac, a potom je gradonačelnik Ivan Vrkić upalio prvu adventsku svijeću.

  Pročitaj više
 • Uskrsne ispovijedi

  Uskrsne ispovijedi

  USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
  Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Arhiva tekstova

Misno slavlje zaziva Duha Svetoga za početak nove 2017./2018. akademske godine

U nedjelju, 15. listopada 2017. godine svečano koncelebrirano misno slavlje zaziva Duha Svetoga za početak nove 2017./2018. akademske godine Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u osječkoj konkatedrali predslavio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić.
Uz domaćeg župnika mons. Adama Bernatovića suslavili su dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Ivica Raguž, prodekan doc. dr. sc. Grgo Grbešić, studentski kapelan u Osijeku p. Arkadiusz Krasicki CSSp te p. Hrvoje Mravak DI. Na euharistijskom slavlju uz brojne studente u velikom broju su sudjelovali članovi akademske zajednice Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku na čelu s novim rektorom prof. dr. sc. Vladom Gubercem.

Tumačeći evanđeoski odlomak, prispodobu o svadbi kraljeva sina u svojoj propovijedi nadbiskup Hranić okupljene studente potaknuo je kako „prispodoba može dobro poslužiti kao zrcalo u kojemu i svatko od nas može postati Isusovim sugovornikom: Pozvan sam u život i na svečanost koju priprema Nebeski Otac. Sve je pripremio, a ja trebam samo uložiti trud da se na svadbi pojavim spreman. Ovdje nije riječ samo o nedjeljnoj misi, o molitvenom i sakramentalnom životu, nego i o mom odnosu prema studiju, prema predavanjima, vježbama, ispitima, znanstveno-istraživačkom radu i prema mogućnostima koje su mi ponuđene. (...) Započela je nova akademska godina. Kao što na kraljevoj gozbi u današnjoj prispodobi svečanost ne čine jela i prostor, nego uzvanici, tako i kvalitetno sveučilište ne čine prvenstveno niti isključivo zgrade i uvjeti za studij, nego kvalitetno sveučilište stvaramo mi, članovi akademske zajednice, svojim predanim i zauzetim radom te odgovornim odnosom prema mogućnostima koje nam se nude“, zaključio je nadbiskup.

Ovim euharistijskim slavljem istodobno je završila volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ koja se od 12. do 14. listopada odvijala po prvi puta i u gradu Osijeku. Ove godine osnovana je podružnica Studentskog katoličkog centra sa sjedištem u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku te je ona – uz podršku Nadbiskupijskog ureda za pastoral mladih i osječkih župa – bila pokretač te akcije. Mladi sudionici ove akcije u dobi između 16 i 28 godina, pod vodstvom p. Hrvoja Mravka i uz koordinaciju Sanje Počuča, stavili su na raspolaganje sebe, svoje vrijeme i sposobnosti za različite konkretne volonterske akcije. Dok akcija nije započela nisu znali što će se konkretno od njih očekivati. No, znali su da ih čeka fizički rad, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje i uređivanje domova, parkova i okoliša, vrtića, prikupljanje sredstva za siromašne, posjeti različitim skupinama ljudi, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom te druge aktivnosti. „Hvala svima vama mladima koji ste se svojim doprinosom i volonterskim radom uključili u akciju. Hvala i ocima isusovcima te drugim osječkim svećenicima koji su podržali akciju“, rekao je nadbiskup pozdravljajući i zahvaljujući na volonterskoj akciji „72 sata bez kompromisa“. Na kraju euharistijskog slavlja koordinatorica akcije Sanja Počuča predala je nadbiskupu Đuri volontersku majicu u znak zahvale za svesrdno podržavanje projekta.
Euharistijsko slavlje animirao je župni studentski zbor pod vodstvom Krunoslave i Zlatka Lukača. Članovi senata Sveučilišta zadržali su se na prigodnom domjenku sa svećenicima i Nadbiskupom u župnom dvoru.
Tekst: Robert Almaši
Fotografije: Marica Wohlmuth

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas178
Jučer616
Ovaj mjesec11538
Ukupno4727330

Trenutno online

4
posjetitelja

Subota, 24 Ožujak 2018 09:23