Svetkovina Svih svetih u Osijeku

OSIJEK (TU) - U povečerje Svih svetih, a uoči spomendana Svih vjernih mrtvih ili Dušnoga dana, 1. studenoga 2017., misno slavlje u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić. Na svetkovinu Svih svetih slavimo sve one koji se ubrajaju u niz blaženstava koja je Isus proglasio na gori, rekao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje te je pojasnio: „To su imena onih znanih i neznanih koji su izgrađivali Kraljevstvo Božje na zemlji svojom riječju i svojim djelom. Radosni smo što možemo slaviti njihov dan, promatrajući kako su prolazili kroz nevolje kao i mi. Ali, završetak nisu nevolje, završetak je krilo Očevo.“ Potaknuo je potom prisutne: „Dok sklapamo ruke - molimo Gospodina da po zagovoru Svi svetih ustrajemo na svom životnom putu, ali molimo i za one koji su došli na završnicu, koji trebaju još nešto popraviti da bi mogli bistra oka i čista srca Boga gledati.“

U svojoj homiliji nadbiskup Marin vjernicima je približio ulogu svetaca naglašavajući da su oni „pomoć i oslonac u našoj slabosti“. „Pomisao na svece budi u nama pouzdanje u moć milosti uza svu našu ljudsku slabost i nasuprot svim opasnostima kojima smo u borbama izloženi. Posebice zato što nam nije nepoznato da su i vrlo veliki sveci imali takva duševno-tjelesna svojstva koja su ih lako mogla skrenuti na posve drugačije putove, a ne na put svetosti“, rekao je i naveo primjer sv. Terezije od Djeteta Isusa, sv. Franje Saleškog, sv. Maksimilijana Kolbea, kao i sv. Augustina - pri čijem je obraćenju veliki utjecaj imala i misao na svece. Osvrnuo se na obezvrjeđivanje uloge svetaca pod utjecajem protestantskog zapada, a zatim je riječima sv. Franje Saleškog pojasnio: „Život svetaca nije ništa drugo nego Evanđelje, predstavljeno djelima. Između pisanog Evanđelja i života svetaca ne vidim druge razlike osim one koja postoji između napisanih nota i iste glazbe koju izvodi umjetnik.”

Sveci „oplemenjuju i duhovno obogaćuju crkveno bogoslužje“, rekao je mons. Srakić, pojasnio je snagu zagovora svetaca, a zatim prisutne potaknuo na njihovo nasljedovanje, rekavši: „Pravo slijediti svece uvijek znači slijediti Krista, jer je svaka svetost, pa i svetost onih koje Crkva zbog njihove herojske kreposti uzdiže na oltar, samo je blijedi odraz Kristove svetosti.“ Nasljedovati svece ne znači oponašati mehanički, ropski, doslovno, tako da kopiramo njihova djela. Nipošto ne smijemo njihova djela, njihove postupke i načine vanjskog ponašanja jednostavno uzeti za svoj “model” prema kojem bismo oblikovali svoj život, jer živimo u posve drugačijim prilikama i s posve drugačijim sposobnostima. Treba nasljedovati Krista prema svojoj sposobnosti, svome staležu i zvanju, pojasnio je.

Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. U konclebraciji su bili: župnik mons. Adam Bernatović, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Dario Hrga, a posluživao je đakon Ivan Kunčević.

M. Kuveždanin