Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati;
  Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko „katedrale“ koju predvodi mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Marku; 11,30 i večernja u 18,30 sati.
  Prije svake mise bit će blagoslov grančica.

  Pročitaj više
 • Uskrsne ispovijedi

  Uskrsne ispovijedi

  USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE
  Uskrsna ispovijed djece u petak, 16. ožujka 2018. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,00 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15.00 sati.

  USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
  Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - „Večeras smo ovdje kako bismo zahvalili Gospodinu za sva dobra koja imamo kao građani koji zajedno žive. Zahvaljujemo za ovaj grad i za sva njegova dobročinstva, za sve ljude koji žive u ovome gradu, za svu njihovu dobru volju i njihova nastojanja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započinjući misno slavlje u osječkoj konkaterdrali Sv. Petra i Pavla povodom proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca.
  Uz nadbiskupa, koncelebrirao je i prigodnu homiliju uputio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, a u suslavlju su bili i osječki dekani, mons. Adam Bernatović i preč. Ivan Jurić te ostali svećenici i dvojica đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Misno slavlje završeno je na trgu ispred konkatedrale gdje je mons. Hranić blagoslovio adventski vijenac, a potom je gradonačelnik Ivan Vrkić upalio prvu adventsku svijeću.

  Pročitaj više
 • Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Arhiva tekstova

Svetkovina Bogojavljenja u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) - „Današnja svetkovina dan je Isusova objavljenja svim narodima, a ljude, sve narode i kulture na zemlji koji traže Boga predstavljaju mudraci, koji su došli u Betlehem s Istoka u želji da nađu i da se poklone novorođenome kralju“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodeći svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali o svetkovini Bogojavljenja, 6. siječnja. U koncelebraciji je bio umirovljeni svećenik Vladimir Mirkut, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Dario Hrga, domaći župnik Adam Bernatović i župni vikar Robert Almaši. Bogojavljensko Evanđelje, a zatim i svetkovinu Uskrsa navijestio je đakon Ivan Kunčević. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.

Stavljajući pred prisutne vjernike pitanje koje prati cijelu ljudsku povijest – Gdje je Bog?! mons. Hranić u svojoj je homiliji rekao kako je traganje za Bo¬gom bila i ostaje jedna od trajnih ljudskih trajnih oznaka. Nema naroda, kulture koja nije počela s nekim odgovorom i na pitanje odnosa prema Bogu. To je toliko po¬vezano s ljudskom naravi, da je gotovo nezamisliv čovjek koji u svome životu ne bi osjetio potrebu - tražiti Boga. „Današnji blagdan poručuje da se Bog objavio čovjeku, koji ga oduvijek traži. Ne samo jednom, židovskom narodu, nego svim narodima, cijelom čovječanstvu. Bog je izišao ususret čovjeku. Zvijezda što su je ugledala trojica mudraca ima simbolično značenje. Ona je simbol Božje objave i Božji odgovor na ljudsko traženje. Pojavljuje se nad mjestom rođenja Sina Božjega i istodobno ta ista zvijezda vodi bogotražitelje do rođenog Sina Božjega. Ona govori: idite, potražite i naći ćete Onoga za kojim čeznete. Susrest ćete ga! I istodobno govori: on je ovdje u ovome Djetetu“, rekao je nadbiskup Đuro.

Pitajući ponovno Gdje je Bog?! pojasnio je: „Bog nam se objavio u svome Sinu Isusu Kristu, koji je trajno među nama u nedjeljnoj euharistiji i koji ulazi u naš život te se sjedinjuje s nama po sakramentima i po svakoj svetoj pričesti. Bogojavljenje je duhovna težnja koja predstavlja poticaj poslanju Crkve: pomoći ljudima da upoznaju Isusa, njegovo evanđelje, da svaki čovjek uzmogne otkriti na njegovu ljudskom licu Božje lice i da bude prosvijetljen njegovim otajstvom ljubavi. Bogojavljenje označava otvorenost Crkve svim ljudima, njezin poziv da naviješta evanđelje svim narodima. Ali Bogojavljenje nam također kazuje na koji način Crkva ostvaruje to poslanje: razmišljajući o Kristovu svjetlu i naviještajući njegovu riječ. Mi kršćani smo pozvani ostvariti onu ulogu što ju je zvijezda imala za mudrace. Moramo svijetliti kao sinovi svjetla, da sve privučemo ljepoti otajstva Isusa Krista i Kraljevstva Božjega kojega nam je on navijestio. Svima onima koji traže Boga, pozvani smo ponuditi Božju riječ, zahvaljujući kojoj se u Isusu prepoznaje Boga istinitog i Život vječni.“

Mons. Hranić potom se osvrnuo na stav da se Isusa može naći izvan Crkve te rekao: „Različite ideologije prihvaćaju Isusa samo kao čovjeka, tvrde da ga mogu naći i bez Crkve. No, to je iluzija i zabluda. Kao što se ne može naći glava bez tijela, tako se ne može naći Krista izvan njegove zajednice, bez njegove riječi i njegovih sakramenata koji su prisutni i djeluju upravo u njegovoj Crkvi“. No, rekao je i da se „tražeći Isusa u Crkvi i nama ipak može dogoditi žalosna činjenica koja se dogodila i mudracima. U Jeruzalemu su znali gdje se rodio Krist i rekli su: Idite i raspitajte se, ali oni, tj. svećenici, nisu se pokrenuli i nisu pošli tražiti Mesiju. I oni koji danas u Crkvi govore o Isusu mogu nas svojim životom sablazniti jer djelima ne potvrđuju ono što ustima govore. No, unatoč tome samo u Crkvi možemo saznati pravu Istinu.“

Završavajući homiliju đakovačko-osječki nadbiskup istaknuo je kako su mudraci, nakon što su susreli Krista, pošli u svoju zemlju drugim putem: „Ta izmjena puta može označiti obraćenje na koje su pozvani oni koji susreću Krista i koji mu se klanjaju na misi i sjedinjujući se s njim u euharistiji. Klanjati se Isusu vodi prema hrabrom izboru, prema donošenju ponekad i junačkih odluka. Onima koji slijede Isusa mjerilo nije kako se ponaša većina, nego vjernost Njemu i Njegovoj riječi. Slabosti drugih ne smiju biti opravdanje za naše slabosti, nego treba gledati u Krista i ići njegovim putem i onda kada je to zahtjevno.“

Potičući vjernike da budu vjesnici Božje ljubavi za svakoga čovjeka, nadbiskup Đuro svim je prisutnim vjernicima i svim građanima grada Osijeka poželio blagoslovljenu novu godinu. M. Kuveždanin

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas364
Jučer503
Ovaj mjesec8342
Ukupno4724134

Trenutno online

3
posjetitelja

Nedjelja, 18 Ožujak 2018 14:28