Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Održan koncert u čast Strossmayeru

  U četvrtak, na svetkovinu svetog Josipa, u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, a u organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ održan je svečani Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru, đakovačkom biskupu i prvom pokrovitelju Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“, povodom 200. obljetnice njegova rođenja i 110. obljetnice njegove smrti.
  Svečani koncert u dupkom ispunjenoj konkatedrali pozdravnim govorom otvorio je rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. Željko Turkalj, inače i predsjednik HPD „Lipa“ koji je zatim riječ prepustio profesoru emeritusu Stanislavu Marijanoviću kao dobrom poznavatelju lika i djela biskupa Strosmayera.

  Pročitaj više
 • Uskrs u konkatedrali

  Središnje euharistijsko slavlje u konkatedrali svetih Petra i Pavla, apostola predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons.dr. Marin Srakić u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Adamom Bernatovićem, župnim  vikarom Pavaom Mikulčićem, tajnikom nadbiskupijskog ordinarijata Mario Brkićem i đakonom Ilijom Doganom. Više u fotogaleriji:

  Pročitaj više
 • Veliki petak u osječkoj Konkatedrali

  Na veliki petak, dan muke Gospodnje, u prijepodnevnim satima veliki se broj župljana župe svetih Petra i Pavla okupio na križnom putu kojega su animirali svećenici te župe promišljajući o Isusovom križnom putu na temelju razmišljanja pape Franje.
  U popodnevnim satima obrede Velikoga petka predvodio je nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, uz koncelebraciju župnika mons. Adama Bernatovića, vlč. Vlade Mikruta, vlč. Marija Brkića, vlč. Pavla MIkulčića te asistenciju đakona vlč. Ilije Dogana koji je ujedno i propovijedao. Nakon izvještaja Muke po Ivanu, koju su otpjevali članovi Mješovitoga konkatedralnoga zbora, vlč. Dogan je u svojoj homiliji pozvao da svoj pogled usmjerimo na drvo križa.

  Pročitaj više
 • Tečaj priprave za brak

  Novi ciklus tečaja priprave za brak započinje u ponedjeljak, 4. svibnja 2015. u 19 sati u našem Pastoralnom centru iza konkatedrale i traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Prijave prije prvog predavanja.

  Pročitaj više
 • Prva Pričest 2015.

  Posebno svečano bilo je ove nedjelje u našoj župnoj zajednici kada je 110 naših „trećaša“  po prvi puta primilo Isusa pod prilikama euharistijskoga kruha u svoje srce.
  Samom slavlju Prve pričesti prethodila je duhovna priprema prvopričesnika i njihovih roditelja gdje se kroz tri večeri pripremalo za slavlje Prve pričesti  svetom misom s prigodnim razmatranjima. Svaki dan trodnevnice veliki se naglasak stavio na zajedništvo djece s njihovim roditeljima te su tako roditelji prvi dan trodnevnice svoju djecu znamenovali križićem i blagoslovljenom vodom po čelu, drugi dan su budući prvopričesnici otišli kod svojih roditelja zatražiti oprost za sve svoje nestašluke, dok su treći dan roditelji krunicama darivali svoju djecu.

  Pročitaj više
 • Vazmeno bdijenje

  Vazmeno bdijenje u osječkoj je konkatedrali započelo blagoslovom vatre ispred crkve. Blagoslov vatre podsjeća na gorući grm iz kojega je Bog govorio izraelskom vođi Mojsiju i otkrio svoje ime: "Ja sam koji jesam". Od te vatre nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić upalio je uskrsnu svijeću koja označava uskrslog Krista, a zatim je uslijedila procesija i pozdrav uskrsnoj svijeći koju je ispjevao župni vikar Pavao Mikulčić.

  Pročitaj više
 • Cvjetnica u osječkoj Konkatedrali

  Procesijom i svečanim misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Marin Srakić uz koncelebraciju domaćega župnika mons. Adama Bernatovića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Maria Brkića te asistenciju đakona vlč. Ilije Dogana, brojni su vjernici proslavili Cvjetnicu – Nedjelju muke Gospodnje u osječkoj Konkatedrali. Nakon blagoslova maslinovih grančica na platou ispred Konkatedrale, te svečanog ophoda i ulaska u crkvu, slavlje je nastavljeno pjevanjem Muke po Marku koju se predvodili članovi Mješovitoga konkatedralnoga zbora predvođeni dirigenticom s. Brankom Čuturom te orguljašem Daliborom Ratićem.

  Pročitaj više
 • Slavlje sakramenta potvrde u osječkoj konkatedrali

  Nakon trogodišnje priprave na župnoj katehezi, u nedjelju, 12. travnja nadbiskup Đuro Hranić podijelio je sakrament potvrde 117 kandidata za ovaj sakrament.
  Samom slavlju prethodila je trodnevna duhovna priprema na kojoj su krizmanici prvu večer, nakon molitve Večernje, zajedno sa župnikom mons. Adamom Bernatovićem promišljali o vjeri te načinima  konkretizacije življenja vjere u životu župne zajednice. Drugu večer, nakon molitve krunice mladi su predvođeni župnim vikarom vlč. Pavlom Mikulčićem razmatrali putove življenja svoje vjere na temelju 10 Božjih zapovijedi i sakramenata. Treću večer  kandidati su se pak susreli sa samim nadbiskupom. Nadbiskup je mladima poručio da nakon što prime sakrament potvrde, Crkva na njih ozbiljno računa te da bi svaki od njih, ovisno o svojim talentima, trebao zaigrati na različitim pozicijama u timu koji se zove katolička Crkva.

  Pročitaj više
 • Misa večere Gospodnje na Veliki četvrtak

  Misu večere Gospodnje u osječkoj Konkatedrali predvodio je na Veliki četvrtak, 02. travnja, đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić uz koncelebraciju župnika mons. Adama Bernatovića, domaćeg sina ove župe i zlatnog svećeničkog jubilarca vlč. Vladu Mikruta, vlč. Maria Brkića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata te vlč. Pavla Mikulčića, župnog vikara.
  Na današnji blagdan uz koji je vezana uspostava Euharistije te sakramenta svetog reda nadbiskup Srakić u svojoj je homiliji odlučio zastati te poseban naglasak staviti upravo na svećeništvu i na svećenicima.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Sastanak vjeroučitelja

Datum objave: .

Vjeroučitelji koji predaju školski vjeronauk u školama na području naše župe pozivamo na sastanak koji će se održati u ponedjeljak, 27. travnja 2014. godine. Početak je u 19,30 sati u dvorani za župne suradnike.

Nedjelja Dobroga Pastira

Datum objave: .

Četvrta je uskrsna nedjelja – nedjelja Dobroga Pastira, Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja. Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka;  8,30 sati; 10 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

Susret roditelja pjevačica od 4 do 8 razreda

Datum objave: .

Pozivamo roditelje djevojčica koje pjevaju u našim zborovima od četvrtog do osmog razreda na sastanak koji će se održati u subotu, 25. travnja u 10 sati. Želja nam je da naše male pjevačice zajedno s našim ministrantima idu na more u Zaton od 25.VIII. do 1.IX. Molimo roditelje da se odazovu na naš poziv.

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-021
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas8
Jučer248
Ovaj mjesec2203
Ukupno1434973

Trenutno online

5
posjetitelja

Ponedjeljak, 27 Travanj 2015 03:44