Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Svetkovina Svih Svetih u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Na svetkovinu Svih Svetih u osječkoj je konkatedrali sv. Petra i Pavla, apostola, večernju svetu misu predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons.dr. Đuro Hranić u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Adamom Bernatovićem i đakonom Ilijom Doganom.
  Govoreći o evanđeoskom čitanju, nadbiskup Hranić je istaknuo kako Isus kada govori o svetosti i o zakonu ulaska u Kraljevstvo Božje, ne polazi od 10 Božjih zapovijedi, niti kao kriterij za ulazak postavlja vjernost pouci i zapovjedima, nego izgovara Blaženstva:
  „ Uočio je da su siromasi duhom često bili ožalošćeni, gladni i žedni pravednosti, koji su unatoč tome ostali krotki i ponizni pred Bogom, vjerni njegovim zapovjedima, očekujući od njega sve. Na tragu Isusovih blaženstava i pisac Knjige Otkrivenja hrabri kršćanske vjernike u vremenu okrutnoga progonstva. Ne prepoznajemo li i ovih dana ostvarenje riječi i poruke o onima koji su ubijelili svoje haljine u krvi Jaganjčevoj i koji dolaze iz nevolje velike, te Isusove riječi „blago“ na svima onima koji su u svom životu, izazovima, krizama, progonima, kroz stradanja u Domovinskom ratu, bili prisiljeni gubiti svoje zdravlje i snage po poljima i u tvornicama, odlaziti na rad u inozemstvo, počinjati život ispočetka na srušenom ognjištu ili izvan Domovine, a ovih dana posjećujemo njihove grobove?

  Pročitaj više
 • Cantores Maruli nastupili u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - U organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca, 7. prosinca 2014. godine u osječkoj je konkatedrali sv. Petra i Pavla, održan glazbeno-narativni prikaz Krista, inspiriran djelom Ivana Meštrovića, pod nazivom „Meštrovićeva Pasija“, a u izvođenju muškog vokalnog kvarteta Cantores Maruli iz Splita.

  Pročitaj više
 • Raspored blagoslova 2014./2015. godina

  Blagoslov započinjemo 27. prosinca 2014. u 9 sati, uz izuzetak, otaca Isusovaca koji će blagosloviti ulice koje oni inače blagoslivljaju, i to 26. prosinca od 9 sati. Ministranti će dan prije blagoslova proći ulicom koju ćemo sutradan blagoslivljati, pitati obitelji da li žele blagoslov i to ubilježiti. Ako niste kod kuće recite susjedu, a i jedni druge obavijestimo kada se blagoslivlja vaša ulica ili kvart. I ove ćemo godine imati na ispomoći nekoliko svećenika. Svaka će obitelj dobiti naljepnicu prilikom blagoslova, Hvala Vam i za svaki dar kojim darujete svećenika. On ne smije biti razlogom da ne blagoslovite Vašu obitelj. Hvala i za dar ministrantima koji su zaista naši veliki suradnici.

  Download

  Pročitaj više
 • Došašće

  Pripremajući se za Došašće, vrijeme iščekivanja Kristova rođenja, želimo "POSVETITI  SVOJ ŽIVOT DO BOŽIĆA". Godina posvećenog života koju je najavio papa Franjo započinje na prvu nedjelju Došašća. Svi smo pozvani na svetost. U posvećenom životu Kristovi vjernici, žele izbližega slijediti Krista, predati se Bogu kojega ljube iznad svega, te tako, u Crkvi označivati i naviještati slavu budućega vijeka.

  Pročitaj više
 • Posvetimo život do Božića

  Pripremajući se za Došašće, vrijeme iščekivanja Kristova rođenja, želimo "POSVETITI  SVOJ ŽIVOT DO BOŽIĆA". Godina posvećenog života koju je najavio papa Franjo započinje na prvu nedjelju Došašća. Svi smo pozvani na svetost. U posvećenom životu Kristovi vjernici, žele izbližega slijediti Krista, predati se Bogu kojega ljube iznad svega, te tako, u Crkvi označivati i naviještati slavu budućega vijeka. Prvi tjedan Došašća posvetit ćemo svoj život MOLITVOM: 1. za sve svoje. 2. za učitelje. 3. za vođe 4. za bolesne. 5. jedni za druge. 6. za sebe. Drugi tjedan DJELOVANJEM: 1. pomoć u kuhinji. 2. vjeronauk. 3. razgovarati s bakom i didom. 4. pospremiti sobu. 5. pomoći mami. 6. posjetiti prijatelja. Treći tjedan: ZAJEDNIŠTVOM: 1. zajedno moliti. 2. zajedno ručati. 3. zajedno razgovarati. 4. biti s prijateljima. 5. zajedno učiti. 6. zajedno se igrati. Četvrti tjedan: OBEĆANJIMA: 1. bit ću dobar. 2. marljivo učiti. Svako dijete koje dođe na zornicu dobit će karton na koji će, za svaki dan dolaska, dobiti naljepnicu na kojoj će biti napisana misao tog dana. 

  Pročitaj više
 • Misa zahvalnica

  U nedjelju, 26. listopada, pod misom u 8,30 sati, u konkatedrali Župe svetih Petra i Pavla, apostola, služena je misa zahvalnica za sve darove koje smo primili od Gospodine. Misu zahvalnicu predvodio je župni vikar vlč. Pavao Mikulčić, a kao i svake godine, u narodnim nošnjama, prinošeni su darovi zemlje pred oltar. Time je ova župna zajednica željela zahvaliti Gospodinu za sve što je od njega primila.

  Više o ovom događaju u našoj fotogaleriji:

  Pročitaj više
 • Primanje u službu lektorata i akolitata

  OSIJEK (TU) - Osmorica bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa 16. studenoga u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla postavljena su u službu lektorata i akolitata. Mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, u službu akolita postavio je Patrika Križanca (Đakovo) i Emanuela Matesa (Skopje), a u službu lektora Dinka Glavaša (Osijek), Dinu Klema (Slavonski Brod), Ivana Kunčevića (Privlaka), Antu Lučića (Đakovo), Ninu Pericu (Osijek) te Josipa Varoščića (Slavonski Brod).

  U koncelebraciji su bili odgojitelji Bogoslovnog sjemeništa: rektor Ivo Andrić, vicerektor Antun Japundžić, duhovnik Bože Radoš te ekonom Mato Gašparović, kao i domaći župnik, mons. Adam Bernatović, a posluživao je đakon Ilija Dogan. Naglašavajući u svojoj homiliji odnos povjerenja Boga prema čovjeku, mons. Hranić posebno se obratio primateljima službi.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Božićna ispovijed u konkatedrali

Datum objave: .

U konkatedrali se može ispovijedati uz misu zornicu, prije i poslije mise zornice, uz večernju misu i nedjeljom uz sve mise. Od 19. prosinca mogućnost za ispovijed od 9 do 11 sati prije podne i od 15,30 do 19 sve do Badnjaka kada prije podne završava božićna ispovijed.

Okitimo borove u konkatedrali

Datum objave: .

U četvrtak, 18. prosinca nakon večernje svete mise (nešto iza 19 sati) okitit ćemo naše borove u konkatedrali sv. Petra i Pavla, apostola. Pozivamo sve naše župljane koji se žele uključiti u kićenje borova da dođu i daju svoj doprinos u ukrašavanju. Potrebna je samo dobra volja, prazne ruke i puno srce. Dođite!

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-021
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas221
Jučer872
Ovaj mjesec15650
Ukupno1309377

Petak, 19 Prosinac 2014 09:36