Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Slavlje sakramenta potvrde u osječkoj konkatedrali

  Nakon trogodišnje priprave na župnoj katehezi, u nedjelju, 12. travnja nadbiskup Đuro Hranić podijelio je sakrament potvrde 117 kandidata za ovaj sakrament.
  Samom slavlju prethodila je trodnevna duhovna priprema na kojoj su krizmanici prvu večer, nakon molitve Večernje, zajedno sa župnikom mons. Adamom Bernatovićem promišljali o vjeri te načinima  konkretizacije življenja vjere u životu župne zajednice. Drugu večer, nakon molitve krunice mladi su predvođeni župnim vikarom vlč. Pavlom Mikulčićem razmatrali putove življenja svoje vjere na temelju 10 Božjih zapovijedi i sakramenata. Treću večer  kandidati su se pak susreli sa samim nadbiskupom. Nadbiskup je mladima poručio da nakon što prime sakrament potvrde, Crkva na njih ozbiljno računa te da bi svaki od njih, ovisno o svojim talentima, trebao zaigrati na različitim pozicijama u timu koji se zove katolička Crkva.

  Pročitaj više
 • Uskrs u konkatedrali

  Središnje euharistijsko slavlje u konkatedrali svetih Petra i Pavla, apostola predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons.dr. Marin Srakić u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Adamom Bernatovićem, župnim  vikarom Pavaom Mikulčićem, tajnikom nadbiskupijskog ordinarijata Mario Brkićem i đakonom Ilijom Doganom. Više u fotogaleriji:

  Pročitaj više
 • Održan koncert u čast Strossmayeru

  U četvrtak, na svetkovinu svetog Josipa, u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, a u organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ održan je svečani Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru, đakovačkom biskupu i prvom pokrovitelju Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“, povodom 200. obljetnice njegova rođenja i 110. obljetnice njegove smrti.
  Svečani koncert u dupkom ispunjenoj konkatedrali pozdravnim govorom otvorio je rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. Željko Turkalj, inače i predsjednik HPD „Lipa“ koji je zatim riječ prepustio profesoru emeritusu Stanislavu Marijanoviću kao dobrom poznavatelju lika i djela biskupa Strosmayera.

  Pročitaj više
 • Veliki petak u osječkoj Konkatedrali

  Na veliki petak, dan muke Gospodnje, u prijepodnevnim satima veliki se broj župljana župe svetih Petra i Pavla okupio na križnom putu kojega su animirali svećenici te župe promišljajući o Isusovom križnom putu na temelju razmišljanja pape Franje.
  U popodnevnim satima obrede Velikoga petka predvodio je nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, uz koncelebraciju župnika mons. Adama Bernatovića, vlč. Vlade Mikruta, vlč. Marija Brkića, vlč. Pavla MIkulčića te asistenciju đakona vlč. Ilije Dogana koji je ujedno i propovijedao. Nakon izvještaja Muke po Ivanu, koju su otpjevali članovi Mješovitoga konkatedralnoga zbora, vlč. Dogan je u svojoj homiliji pozvao da svoj pogled usmjerimo na drvo križa.

  Pročitaj više
 • Cvjetnica u osječkoj Konkatedrali

  Procesijom i svečanim misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Marin Srakić uz koncelebraciju domaćega župnika mons. Adama Bernatovića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Maria Brkića te asistenciju đakona vlč. Ilije Dogana, brojni su vjernici proslavili Cvjetnicu – Nedjelju muke Gospodnje u osječkoj Konkatedrali. Nakon blagoslova maslinovih grančica na platou ispred Konkatedrale, te svečanog ophoda i ulaska u crkvu, slavlje je nastavljeno pjevanjem Muke po Marku koju se predvodili članovi Mješovitoga konkatedralnoga zbora predvođeni dirigenticom s. Brankom Čuturom te orguljašem Daliborom Ratićem.

  Pročitaj više
 • Vazmeno bdijenje

  Vazmeno bdijenje u osječkoj je konkatedrali započelo blagoslovom vatre ispred crkve. Blagoslov vatre podsjeća na gorući grm iz kojega je Bog govorio izraelskom vođi Mojsiju i otkrio svoje ime: "Ja sam koji jesam". Od te vatre nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić upalio je uskrsnu svijeću koja označava uskrslog Krista, a zatim je uslijedila procesija i pozdrav uskrsnoj svijeći koju je ispjevao župni vikar Pavao Mikulčić.

  Pročitaj više
 • Procesija

  U nedjelju, 19. travnja 2015. godine svi prvopričesnici moraju doći u našu veliku dvoranu u 8,30 sati gdje će obući bijelu haljinu koju će nakon mise vratiti na isto mjesto. Haljinu će im predati osobe koje će za to biti zadužene. Kad primite haljinu i kad je predate bit će ubilježeno. Nakon što primite haljinu i obučete ju, izaći ćete pred dvoranu i stati u red. Procesija kreće u 9 sati. Prvo križ i ministranti, a nakon toga svećenik, prvopričesnici a za njima roditelji. Svečano ulazimo u crkvu gdje započinje misno slavlje prve svete Pričesti. Nakon mise bit će fotografiranje po školama. Uz svećenika i katehetu molimo njihove vjeroučitelje i učitelje da se također fotografiraju zajedno sa svojim razredom. Nakon fotografiranja odlazite u dvoranu gdje ćete predati prvopričesničku haljinu.

  Pročitaj više
 • Misa večere Gospodnje na Veliki četvrtak

  Misu večere Gospodnje u osječkoj Konkatedrali predvodio je na Veliki četvrtak, 02. travnja, đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić uz koncelebraciju župnika mons. Adama Bernatovića, domaćeg sina ove župe i zlatnog svećeničkog jubilarca vlč. Vladu Mikruta, vlč. Maria Brkića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata te vlč. Pavla Mikulčića, župnog vikara.
  Na današnji blagdan uz koji je vezana uspostava Euharistije te sakramenta svetog reda nadbiskup Srakić u svojoj je homiliji odlučio zastati te poseban naglasak staviti upravo na svećeništvu i na svećenicima.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Generalna proba za prvu svetu pričest

Datum objave: .

U subotu, 18. travnja 2015., u 10,30 sati bit će generalna proba za prvopričesnike. Prvopričesnici će doći pred dvoranu gdje ćemo se svrstati u dva reda i svečana ući u crkvu. Tada ćemo probno proći cijelu misu u kojoj će sudjelovati i prvopričesnici.

Današnji raspored aktivnosti prvopričesnika

Datum objave: .

Prva sveta ispovijed za prvopričesnike u 9 ili u 15 sati. Ako su djeca do podne u školi ispovijed im je po podne u 15 sati, a ako su po podne u školi ispovijed im je u 9 sati. Molimo roditelje da pomognu djeci oko ispita savjesti. Ako treba neka si napišu grijehe da im bude lakše. Vi im kažite u čemu oni nisu dobri. Neka Vas zamole za oproštenje.
Završetak trodnevnice – tema: sakrament svete Pričesti-moja prva pričest. Roditelji će na ovoj misi darovati djeci krunicu, znak ustrajne molitve, čistoće duše i stavljanje svojega djeteta pod zaštitu Majke Božje. Početak u 18,30 sati.

Drugi dan trodnevnice prvopričesnika

Datum objave: .

Drugi dan trodnevnice. Tema drugoga dana: sakrament svete ispovijedi-moja prva ispovijed. Roditelji će pružiti mir svojoj djeci i pred Bogom im oprostiti njihove nestašluke-grijehe. Početak u 18,30 sati.

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-021
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas22
Jučer154
Ovaj mjesec643
Ukupno1433413

Trenutno online

2
posjetitelja

Subota, 18 Travanj 2015 06:50