Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • DAN SAKRAMENTA SVETE POTVRDE U KONKATEDRALI

  DAN SAKRAMENTA SVETE POTVRDE U KONKATEDRALI

  U nedjelju, 23. travnja 2017., na Drugu vazmenu nedjelju i nedjelju Božanskog milosrđa u konkatedralnoj župi sv. Petra i Pavla bilo je slavlje sakramenta Svete Potvrde. Na euharistijskom slavlju u 9,00h đakovačko – osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić podijelio je sakrament Svete Potvrde ovogodišnjim krizmanicama i krizmanicima, mladićima i djevojkama drugog razreda srednjih škola. Na početku misnog slavlja nadbiskupu je izrazio dobrodošlicu domaći župnik mons. Adam Bernatović, a u ime krizmanika riječ pozdrava uputio je i jedan od krizmanika. Započinjući misno slavlje, nadbiskup je zahvalio na riječima pozdrava i dobrodošlice i pozvao sve prisutne, a na poseban način krizmanike, njihove kumove i roditelje, na sabranost i svijest o snazi Božje ljubavi i milosrđa prisutnoj u životima svakoga tko mu se otvori.  Nadbiskup se u propovijedi na poseban način obratio krizmanicima gdje im je naglasio kako se nalaze u životnom razdoblju u kojemu od djece postaju zrele odrasle osobe sklone, poput Tome, staviti u pitanje sve naslijeđene autoritete od roditelja, profesora, Crkve. Rekao je kako su u fazi oblikovanja svoga vlastitog identitet kada prihvaćaju samo ono u što sami postaju uvjereni. U nastavku slavlja, zazivajući silu Duha Svetoga, polažući ruke na ovogodišnje krizmanike te mazanjem svetom krizmom nadbiskup je podijelio sakrament svete Potvrde. 

  Pročitaj više
 • Uskrs u osječkoj konkatedrali

  Uskrs u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - »Krist nam je svojim uskrsnućem donio slobodu, izveo nas na čistinu istine, osigurao nam željeni mir, pobjedu i radost. Zato je Uskrs blagdan slobode, istine, mira, pobjede i veselja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, predvodeći 16. travnja misno slavlje u svetkovini Uskrsa u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

  Sve uskrsne čestitke mogle bi se staviti pod jedan zajednički nazivnik – mir, sve što u životu tražimo, za čime težimo, sve se svodi na miru koji proživljavamo u našoj nutrini, rekao je nadbiskup Srakić uvodeći u misno slavlje, koje je započeo obredom škopljenja, rekavši: „Ta voda koju smo noćas blagoslovili simbol je naše smrti i života, smrti grijehu i života u Kristu Gospodinu. U nju smo uronjeni, iz nje smo izišli kao djeca Božja.“

  Pročitaj više
 • Cvjetnica u osječkoj konkatedrali

  Cvjetnica u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup u miru, Marin Srakić blagoslovio je na Cvjetnicu - Nedjelju Muke Gospodnje 9. travnja maslinove grančice ispred osječke konkatedrale Sv. Petra i Pavla, sudjelovao u procesiji te predvodio misno slavlje, tijekom kojega je Mješoviti konkatedralni zbor pjevao Muku po Mateju. U koncelebraciji je bio kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Robert Jugović, domaći župnik, mons. Adam Bernatović, svećenik u miru, vlč. Vladimir Mikrut i župni vikar Stjepan Matezović.

  Pročitaj više
 • Misa večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  Misa večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - „Večeras pozornost usmjeravamo prema euharistiji koja je izvor i smisao ne samo svećeničkog reda nego svih poziva. Sabrani ovdje pred Gospodinom želimo moliti da svaki čovjek otkrije kako je »dar za novi svijet«, da otkrije svoj osobni poziv te odgovorivši velikodušno dade doprinos za obnovu svijeta“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić predvodeći 13. travnja u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla Misu večere Gospodnje, s obredom pranja nogu i prijenosom Oltarskog Sakramenta.

  Pročitaj više
 • Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

  Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Blagoslovom ognja te ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće započeli su u subotu, 15. travnja 2017. svečani obredi Vazmenog bdijenja u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, a tijekom kojih je 33 katekumena osječke regije primilo sakramente kršćanske inicijacije. Župni vikar Stjepan Matezović ispjevao je Exultet – hvalospjev uskrsnoj svijeći, uslijedila je Služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona, a Mješoviti konkatedralni zbor zapjevao je pjesmu Slave.

  Pročitaj više
 • DAN PRVE SVETE PRIČESTI U KONKATEDRALI

  DAN PRVE SVETE PRIČESTI U KONKATEDRALI

  U nedjelju, 7. svibnja 2017. ulazna procesija kroz našu konkatedralu označila je da je ta nedjelja veliki dan za našu župnu zajednicu. Prema oltaru putilo se 98– ero ovogodišnjih prvopričesnika zajedno sa svojim roditeljima i svećenicima. Na misnom slavlju u 9,00h koju je predvodio domaći župnik mons. Adam Bernatović prvopričesnici su po prvi puta primili Isusa, prisutnog u otajstvu Kruha, u svoju dušu i tijelo. Slavlje su u potpunosti animirali prvopričesnici i njihovi roditelji uz vodstvo s. Branke, svećenika, kateheta i vjeroučiteljica. Prigodnu propovijed izrekao je pastoralni suradnik naše župe vlč. Matej Glavica. Sve nas je na lijep i pristupačan način pozvao na slušaje glasa Dobrog Pastira Isusa. U trenutku podjeljivanja Svete Pričesti naši prvopričesnici su pristupili župniku i po prvi puta primili Tijelo Isusovo.

  Pročitaj više
 • Obredi Muke Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  Obredi Muke Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Na Veliki petak, dan Muke Gospodnje, 14. travnja u prijepodnevnim satima veliki se broj župljana Župe sv. Petra i Pavla okupio u osječkoj konkatedrali na križnom putu kojega su animirali svećenici župe. U predvečerje, obrede Muke Gospodnje – službu riječi, klanjanje križu i svetu pričest - predvodio je župnik mons. Adam Bernatović, sudjelovao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić te svećenici: Stjepan Matezović, Matej Glavica, Dario Hrga i Vladimir Mikrut.
  Nakon Muke po Ivanu, koju su otpjevali članovi Mješovitoga konkatedralnog zbora, vlč. Glavica uputio je svoju homiliju te je, između ostaloga, rekao: „Obredi Velikoga petka oduševljavaju nas za vjerodostojno nasljedovanje Isusa Krista, a to ćemo i svjedočiti poklonom križu, poljupcem kojim ćemo ga počastiti. Ali mi ovdje danas učimo i o istinitom nasljedovanju Kristova kraljevstva jer bismo htjeli biti dijelom toga kraljevstva. Odlučili smo hoditi, a to je ponekad teško, jer koliko samo svojih snaga trošimo na ono što je zemaljsko. Često svojim silama istjerujemo svoju istinu kao konačnu, svoju pravdu kao jedinu ispravnu. Kako bi izgledao moj život kada bi isto toliko i još i više snage trošio da opraštam, pomažem, činim dobro, molim, ljubim Boga i bližnjega. Ne bih li tada ostvarivao Božje neprolazno kraljevstvo. Biti Isusovim učenikom nije prezahtjevno, ali traži od nas angažman, opredjeljenje i dosljednost.“

  Pročitaj više
 • SHKM 2017 – naši mladi na središnjem susretu u Vukovaru

  SHKM 2017 – naši mladi na središnjem susretu u Vukovaru

  Stotini mladih domaćina u osječkoj konkatedralnoj župi na prvome danu SHKM-a 29. travnja pridružilo se 380 mladih hodočasnika iz Župe Muke Isusove iz Zagreba (Vukomerec), skupina mladih iz Centra za odgoj i obrazovanje iz Zagreba (Dubrava) s pastoralnim suradnikom vlč. Anđelom Malyjem, mladi Župe sv. Ivana, ap. iz Mostara sa župnikom don Mladenom Šutalom te velika skupina mladih iz Grudskog dekanata u BiH, iz župa Ružići, Drinovci, Gorica - Sovići i Tihaljina. Zajedno s mladima u župu je došao biti dionikom programa i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Župne obavijesti

ŠESTA USKRSNA NEDJELJA - 21. svibnja 2017.

Danas je šesta uskrsna nedjelja – godišnje klanjanje u našoj župi. Svete mise su: u 6,30 sati; u 8,30 sati; u 10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30 sati.

Euharistijsko klanjanje.
Prva i prvotna svrha čuvanja euharistije izvan mise jest davanje popudbine, druge su pak svrhe dijeljenje pričesti i klanjanje Gospodinu našemu Isusu Kristu, nazočnom u sakramentu. Čuvanje euharistije za bolesnike dovelo je do pohvalnog običaja da se ovoj nebeskoj hrani koja se čuva u hramovima iskazuje klanjanje. Nikome nije dopušteno sumnjati «da su svi Kristovi vjernici, prema običaju koji je vladao u Katoličkoj crkvi, ovom presvetom sakramentu s poštovanjem iskazuje poklonstveno štovanje koje dugujemo pravome Bogu. I nije manje vrijedno klanjanje zato što ga je Krist ustanovio za primanje» - kaže Uputa o štovanju euharistijskog misterija.
Izlaganje presvete euharistije poziva vjernika da spozna čudesnu Kristovu prisutnost u euharistiji, da se s njime sjedini. Vrhunac sjedinjenja je u sakramentalnoj pričesti.
Naše redovito godišnje klanjanje je danas po rasporedu koji je naveden. Dođimo da kroz molitvu, pjesmu, čitanja, razmišljanja, šutnju… budemo uz Isusa.

Raspored klanjanja koje imamo na oglasnoj ploči je slijedeći:
-nakon sv. mise u 11,30 sati do 13,00 sati – mladi
-13,00 – 14,00 – članovi Marijine legije i drugih katoličkih pokreta; Pazitelji «katedrale».
-14,00 – 15,00 – članovi Trećeg reda sv. Franje i Marijine Sestre.
-15,00 – 15,30 – školska djeca od 1. do 4. razreda; Dječji zbor i Misijska skupina.
-15,30 – 16,00 – školska djeca od 5. do 8. razreda; Ministranti.
-6,00 – 16,30 – Biblijska skupina i skupljači milostinje.
-16,30 – 17,00 – Čitači i pučki zbor.
-17,00 – 18,00 – žene i muževi; ŽPV i ŽEV; Veliki katedralni zbor.
-18,00 – euharistijska pobožnosti i blagoslov s Presvetim.
-18,15 – Krunica.
-18,30 - Sveta misa.

1.KALENDAR KROZ TJEDAN
ponedjeljak,22. svibnja 2017. Trodnevlje prosnih dana. Nekada je bio običaj da se na tri dana prije Spasova (Uzašašća Gospodinova), koji su se nazivali Dani moljenja, Male prošnje ili Prosni dani, održavaju ophodi uz sadržajno bogate molitve.
četvrtak,25. svibnja 2017. SPASOVO – UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO - Svete mise su u 7,00; 10,00 i 18,30 sati.
petak,26. svibnja 2017. Sv. Filip Neri, prez.
nedjelja, 28. svibnja 2017. SEDMA USKRSNA - Svete mise su: u 6,30 sati; 8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

Misli uz današnje evanđelje. (Iv 14, 15-21)
Kada je Jahve sklopio Savez sa svojim narodom na Sinaju, nakon toga je tražio od naroda ljubav i poslušnost. Tako sada Isus, nakon što je u euharistiji uspostavio novi i vječni savez u svojoj krvi, traži od svojih učenika ljubav i poslušnost.
Isusov odlazak s ovoga svijeta ne znači da će njegovi učenici ostati sami. On im garantira svoju poslušnost i svoju vjernost preko dara Duha Svetoga. Riječ «Branitelj-Odvjetnik» naznačuje da će svi kršćani postati dionici procesa(suda), gdje će trebati svjedočiti svoju vjernost Kristu.
Kad govori o svom dolasku među učenike, ne misli tu na svoj dolazak na kraju vremena, već o svojoj prisutnosti u srcima onih koji ga ljube i koji su u zajedništvu s njime i Ocem koji ga je poslao.

2.SUSRETI U ŽUPI
Redoviti tjedni susreti u župi: pjevača, čitača, ministranata, biblijski sat, mladi, studenti, Marijina legija i ostale skupine i udruge održavaju se prema ustaljenom rasporedu.

3. SVIBANJSKE POBOŽNOSTI
Nalazimo se u mjesecu svibnju kada održavamo i naše svibanjske pobožnosti. Svake večeri u 18,00 sati je molitva krunice, potom sv. misa s prigodnim razmišljanjem, te litanije i molitva Majci Božjoj. Pozivamo sve vjernike u što većem broju, posebno školsku djecu na sudjelovanje na svibanjskim pobožnostima kroz cijeli svibanj uz večernje svete mise.

4.DOGAĐANJA U VIKARIJATU
Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” organizira u prostorijama Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku:
srijeda, 24. svibnja, 19.00 sati – predavanje prof. Matije Zorića (nastavnika latinskog i grčkog jezika iz Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku), na temu “NA CARSKOJ ZEMLJI – Utjecaj klasičnih jezika na hrvatski jezik i kulturu”.
petak, 26. svibnja, 19.30 sati – biblijsko-molitvena večer, vlč. Krešimir Bulat
Preporučamo.

5.SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM I NJIHOVIH OBITELJI
Sedamnaesti nadbiskupski susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji održat će se u Vinkovcima, 27. lipnja 2017. godine pod geslom: "Radost na izvoru spasenja" održat će se u parku Lenije na području župe Sv. Vinka Pallotija. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave u župni ured.

6.ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE
Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom po slijedećem rasporedu:
- OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.
- OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati
- OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

7.ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM
Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom. Budući da je mjesec svibanj pozivamo svu djecu da umjesto kateheze dolaze na svibanjske pobožnosti.

8.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZRED I PRVI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje osmih razreda i prvi srednje je završila za ovu školsku godinu. Pozivamo ih na redovito pohađanje svetih misa i sudjelovanje u važnijim događanjima u župi.

9.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine. Evo rasporeda:
- srijeda, 24.V. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak,25.V. 2017. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak, 26.V. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

10.SVEĆENIK U BOLNICI
Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Marek koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 091 4600434.

11.PAZITELJI KONKATEDRALE
Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.

12. DONESITE OBITELJSKI KARTON
Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

13.ZAHVALA
Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.

14. TISAK
Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

15.KRŠTENI – VJENČANI – UMRLI

Kršteni: 21.V.2017. Lara Grivičić, kći Maria Grivičića i Marinele r, Bogi; Borna Zakanj, sin Stjepana Zakanja i Dijane r. Gotal; Dora Raljević, kći Ivana Raljevića i Tamare r Panežić; Mia Čajo, kći Daria Čaje i Biljane r. Kokorić; Leon Čengija, sin Darka Čengije i Karmele r. Pavić; Borna Gilih, sin Daria Šporčića i Eme Gilih; Una Žarak, kći Vatroslava Žaraka i Martine Tot. Petra Tost, kći Tijane Tost r. Dodik.
,
Crkveno vjenčani: 19.V.2017. Ivan Klobučar i Petra Stanić, oboje iz Osijeka. 20.V.2017. Slaven Kuna i Mariana Witrovski iz Osijeka; Dejan Kelić iz Čepina i Andrea Dvorski iz Osijeka.

Crkveno ukopani: 17.V.2017. Vlasta Mostarčić r. Slavić(1931.).18.V.2017. Anica Škaro r. Dudić(1942.).

SVETE MISE od 21. do 28.V. 2017. godine

nedjelja,21. svibnja 2017. ŠESTA USKRSNA – DAN KLANJANJA
– 6,30 sati
+ iz ob. Sokolović i Popić - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ iz ob. Majer, Vuković i Holeš – 11,30 sati
+ Ante Jerković - 18,30 sati

ponedjeljak,22. svibnja 2017. Trodnevlje prosnih dana.
– 7,00 sati
+ Terezija Musulin – 18,30 sati
+ Manda, Janja i Josip Peičić – 18,30 sati

utorak,23. svibnja 2017.
- 7,00 sati
+ Janja, Marko i Ivan Dorić - 18,30 sati
+– 18,30 sati

srijeda,24. svibnja 2017.
- 7,00 sati
+ Ankica i Domagoj Sotinac - 18,30 sati
+ Liza Zuletović – 18,30 sati

četvrtak,25. svibnja 2017. SPASOVO– UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO
+ Ana Vidak i pok. iz ob. Bjesnović i Kamenić - 7,00 sati
+ Josip Salaj - 10,00 sati
+ Anica Sobodić – 18,30 sati

petak,26. svibnja 2017. Sv. Filip Neri, prez.
+ Željko Čiki - 7,00 sati
+ Margita, Franjo i Zdravko Brođanac – 18,30 sati
+ Dražen Majhen – 18,30 sati

subota,27. svibnja 2017.
+ fra Anto Nedić i pok. iz ob. Nedić - 7,00 sati
+ Ivan Šimić i pok. iz ob. Šimić - 7,00 sati
+ iz ob. Turek – 7,00 sati

nedjelja,28. svibnja 2017. SEDMA USKRSNA
+ Dubravka Šmit – 6,30 sati
+ Marija i Ivan Gerstner - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Stjepan Dugalić – 11,30 sati
+ Ivica Mihelić i pok iz ob. Mihelić - 18,30 sati


Stjepan Matezović, župni vikar
Matej Glavica, pastoralni suradnik
mons. Adam Bernatović, župnik

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas312
Jučer447
Ovaj mjesec11512
Ukupno4566326

Trenutno online

1
posjetitelja

Četvrtak, 25 Svibanj 2017 18:24