Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Proslava zaštitnika osječke konkatedrale i grada Osijeka

  Proslava zaštitnika osječke konkatedrale i grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - O svetkovini apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, naslovnika osječke konkatedrale, zaštitnika konkatedralne župe i građana grada Osijeka, svečano misno slavlje 29. lipnja predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Prije početka misnoga slavlja đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić uputio je srdačne pozdrave mons. Košiću te ostalim koncelebrantima: đakovačko-osječkom nadbiskupu metropolitu u miru Marinu Srakiću, srijemskom biskupu Đuri Gašparoviću, izaslaniku požeškog biskupa Antuna Škvorčevića - generalnom vikaru Požeške biskupije mons. Josipu Krpeljeviću, generalnom vikaru Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivanu Ćuriću, biskupskom vikaru grada Osijeka mons. Vladimiru Dugaliću, dekanima osječkih dekanata – domaćem župniku mons. Adamu Bernatoviću i preč. Ivanu Juriću te župnicima, župnim vikarima, svećenicima i redovnicima na području grada Osijeka. Pozdravio je i prisutne predstavnike gradskih institucija i službi te lokalne gradske četvrti Gornji grad, predsjednika Gradskoga vijeća Željka Požegu i njegova zamjenika Karla Šatvara, sve gradske vijećnike i ostale suradnike, župana osječko-baranjskoga Ivana Anušića te predsjednika Županijske skupštine Dragana Vulina.
  U svojoj homiliji biskup Košić posvijestio je kako je sv. Petar, usprkos svojoj slabosti, postao simbol vjernika koji ispovijeda pravu vjeru, koji je, snagom Duha Svetoga, vjeran Kristu do mučeništva. Petrovo zatočeništvo u tamnici te molitvu Crkve za njega, o čemu govore Djela apostolska, podsjetilo je mons. Košića na zatočeništvo bl. Alojzija Stepinca, a Petrovo mučeništvo na mučeništvo zaštitnika Sisačke biskupije, sv. Kvirina. Govoreći o teškim trenutcima sv. Pavla, ali i velebnom djelu njegova širenja evanđelja, sisački biskup istaknuo je kako sveci nisu bili pošteđeni kušnji i muka, jer je i sam Isus bio kušan od đavla, nevin osuđen, raspet na križ kao zločinac i ubijen, ali je i uskrsnuo, a to je naša nada.

  Pročitaj više
 • TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

  TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

  Novi ciklus tečaja priprave za brak održava se u rujnu i to u ponedjeljak, 4. rujna 2017. u 19,00 sati u našoj dvorani, traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Ne treba se posebno prijavljivati na tečaj. Na sam dan početka tečaja, dakle 4. rujna u 19,00 sati u našoj dvorani prije prvog predavanja obavlja se upis kandidata.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje u obnovljenoj kapeli sv. Roka

  Misno slavlje u obnovljenoj kapeli sv. Roka

  „Sv. Roče, ako su ti naši stari ovu crkvu mogli podići i mi je možemo održavati“, rekao je dekan Osječkog zapadnog dekanata i konkatedralni župnik mons. Adam Bernatović u pozdravnom govoru prije početka misnoga slavlja, koje je o svetkovini sv. Roka, 16. kolovoza održano u obnovljenoj zavjetnoj kapeli posvećenoj tom svecu u osječkoj Strossmayerovoj ulici uz zgradu Vikarijata. Misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s mons. Bernatovićem, konkatedralnim župnim vikarom Robertom Almašijem i tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata, vlč. Darijom Hrgom.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3

Župne obavijesti

NEDJELJE KROZ KOLOVOZ - 2017.

SEDAMNAESTA - OSAMNAESTA - DEVETNAESTA – DVADESETA – I DVADESET I PRVA KROZ GODINU

1. VAŽNIJI BLAGDANI KROZ KOLOVOZ

GOSPA OD ANĐELA – « PORCIUNKULA» - 2. kolovoza;
Pola sata hoda jugozapadno od Asiza nalazi se mala crkvica posvećena Gospi od anđela. Sveti Franjo Asiški obnovio je crkvicu svojim rukama. Crkvica se zove još Porciunkula, što znači mali dio, dijelak što ga je Franjo pridržao za upotrebu na zemlji. Tu je crkvicu Franjo posebno ljubio jer je u njoj upoznao Božji poziv i počeo novi život. Crkvica je kolijevka Franjevačkog reda. U toj crkvici Franjo je zatvorio oči g. 1216. Velika bazilika koja se diže iznad crkvice sagrađena je 1569-1678 g.
Vjernicima je Porciunkula poznata osobito po oprostu koji je sv. Franjo od Isusa izmolio. Dana 2. kolovoza molio je u crkvici, ukaže mu se Isusu i Marija okruženi mnoštvom anđela. Isus upita Franju kakvu milost želi za spas ljudi. Franjo zamoli Gospodina da udijeli potpuni oprost svakome tko se skrušeno ispovijedi i posjeti ovu crkvicu. Gospodin mu udijeli traženu milost a papa Honorije III. potvrdi oprost. Kasnije se povlastica oprosta proširila na sve crkve.
Na dan 2. kolovoza, u župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani «Porciunkula». Propisana djela za dobivanje ovog oprosta su: pohod crkvi u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, dodavši ovome ispovijed i pričest, te molitvu na nakanu sv. Oca. Ovaj se oprost može dobiti samo jedanput.

PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO – 6. kolovoza;
Jednom zgodom Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, povede ih na visoku goru u osamu. Tu se pomoli. I dok se molio, preobrazio se. Zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I ukazaše se Mojsije i Ilija te razgovarahu s Isusom (usp. Mt.17. 1-3).
Svojim preobraženjem Isus je htio prije svoje muke učvrstiti vjeru apostola da je on Spasitelj, pokazati im slavu u koju će ući poslije uskrsnuća te otkriti koja je budućnost njegove Crkve.

VELIKA GOSPA  -  UZNESENJE BDM  -  15. kolovoza;
«Bezgrešna Djevica, sačuvana čista od svake ljage istočnoga grijeha, ispunivši tijek zemaljskog života, s dušom i tijelom bila je uznesena u nebesku slavu, i od Gospodina uzvišena kao Kraljica svih stvari, da bude potpunije u skladu sa svojim Sinom, Gospodarom gospodara i pobjednikom nad grijehom i smrću», kaže II. vatikanski sabor u LG 59.
Uznesenje Djevice početak je i slika budućeg savršenstva Crkve, putokaz sigurne nade i utjehe Božjem putničkom narodu.
Svetkovina Velike Gospe slavi se u svim našim župama. Svete mise u župi su u 7,00 sati; 8,30; 10,00 i 18, 30 sati.
Raspored svetih misa u Aljmaškom svetištu: 6 sati, 8 sati, svečana u 10, 12 i poslijepodne u 16 i 18 sati. Prilika za svetu ispovijed cijeli dan.
Za one koji žele hodočastiti pješice zajednički polazak je na blagdan Velike Gospe u 4 sata ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja). Župljani koji će hodočastiti pješice trebaju se prijaviti u župni ured da im osiguramo mjesto u autobusu za njihov povratak.

SVETI ROK  -  16. kolovoza;
Rodio se g. 1295 u Montpellieru u Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi su se pređi borili za oslobođenje Svete zemlje. Prije svoje dvadesete godine ostaje bez roditelja, prodaje sva svoja dobra i novac podijeli siromasima i kao siromašni hodočasnik krene prema Rimu. Postao je hodočasnik Isusa Krista, zastajući u pojedinim mjestima dvoreći najteže bolesnike a neke od njih i ozdravlja. Dvoreći bolesnike i sam postaje bolesnik, razbolio se od kuge, tako da ga svi protjeruju iz svojih mjesta. Sklanja se u šumu i ondje se hrani biljem, uzdajući se u Božju Providnost. Tako je nastala legenda da mu jedan pas svakog dana donosio komad kruha. Uspio se vratiti u svoju domovinu ali toliko izobličen od bolesti da su ga jedva prepoznali. Preminuo je 16. kolovoza 1327. godine.

Sveti Rok je štovan kao zaštitnik protiv kuge, što je pridonijelo njegovu štovanju i slavi. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodni katastrofama.

I u našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela svetog Roka i to 1684. godine, u kojoj se svake nedjelje služi sveta misa u 7,30 sati, osim kroz mjesec srpanj i kolovoz. Na sam blagdan, svete mise u crkvi sv. Roka su: 8., 10 i 18,00 sati. Misu u 10 sati predvodit će nadbiskup Đuro.
         
MUČENIŠTVO SV. IVANA KRSTITELJA  -  29. kolovoza;
Veliki prorok, preteča našeg Gospodina kojeg je krstio i pokazao na rijeci Jordanu danas, radi svjedočanstva za istinu daje svoj život. Herod, nevjerni kralj, «vjeran» svojoj zakletvi koju dao Herodijadinoj kćeri, daje odrubiti glavu Ivanu Krstitelju.
Danas na blagdan mučeništva Ivana Krstitelja je crkveni god u Brijestu.

2. LJETNI RASPORED SV. MISA (srpanj i kolovoz)
Mjesec srpanj i kolovoz su dva mjeseca praznika naše djece kada i odrasli uzimaju svoje godišnje odmore  i veći je broj vjernika odsutan iz grada. I mi svećenici trebamo otići na svoje godišnje odmore, i zbog toga u mjesecu srpnju i kolovozu imamo ljetni raspored svetih misa.
Radnim danom svete mise su u konkatedrali navečer u 18,30 sati, a ujutro u 8 sati bit će samo ukoliko ima sprovodna sveta misa. Subotom je misa u 7 sati ujutro.
Nedjeljom i blagdanom svete mise će biti; u 7.00 sati, 8,30 sati; u 10,00 sati i večernja u 18,30 sati. Svete mise kod sv. Roka u 7,30 sati te u konkatedrali u 11,30 sati preko ljeta neće biti. Ovakav raspored uključivo do posljednje nedjelje u kolovozu. 
  
3. RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kroz ljetno vrijeme, srpanj i kolovoz, započinjemo sa skraćenim radnim vremenom Župnog ureda. Župni ured će raditi u radne dane samo popodne od 16 do 18 sati, a subotom od 11 do 12 sati. Za hitne slučajeve na raspolaganju smo uvijek.

4.  HODOČAŠĆE GOSPI ALJMAŠKOJ
I ove godine organiziramo tradicionalno hodočašće našega grada na svetkovinu Velike Gospe u Aljmaš. Autobus kreće s parkirališta na Gornjodravskoj obali u 7,30 ili 8,00 sati. Svi oni koji žele hodočastiti mogu se prijaviti u župni ured. Cijena je 25 kn. Prijavimo se na vrijeme, do srijede, 10. kolovoza. Za one koji žele hodočastiti u Aljmaš pješice, zajednički je polazak u 4,00 sati ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja).
Raspored hodočašća:
Uoči Velike Gospe, 14. kolovoza – 18,00 sati pobožnost Križnoga puta na Kalvariji; 19,00 sati sv. Misa; 20,00 sati ura klečanja; 21,00 sat procesija sa svijećama do kapelice 'na Lipi' – prigodna marijanska pobožnost.
Velika Gospa, 15. kolovoza – svete mise: 6, 8, 10, 12, 16, 18 sati. Svečanu svetu misu u 10,00 sati predvodi nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. 

5.  PROSLAVA VELIKE GOSPE U ŽUPI
U utorak, 15. kolovoza Crkva slavi svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svete mise su u župi po ljetnom nedjeljnom rasporedu u 7,00; 8,30; 10,00 i večernja u 18,30 sati. Trodnevnica uoči Velike Gospe započinje u nedjelju uz večernju misu u 18,30 sati.

6. PROSLAVA SV. ROKA
U srijedu, 16. kolovoza, slavimo sv. Roka zaštitnika protiv bolesti kuge. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodnim katastrofama. U našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela sv. Roka davne 1684. godine. I ove ga godine želimo svečano proslaviti. Svete mise u našoj kapeli biti će u 8,00, 10,00 i 18,00 sati.  Misu u 10 sati predvodi nadbiskup Đuro.

7. PERSONALNE PROMJENE U ŽUPI
Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu od 30. lipnja 2017. broj: 769/2017.,   za novog župnog vikara u Osijeku 1., imenovan je vlč. Robert Almaši, dosadašnji župni vikar u Osijeku 6. Službu započinje 1. kolovoza ove godine. Vlč. Robertu želimo dobrodošlicu u našu župu koja je sada i njegova.
Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu od 10. srpnja 2017. broj: 829/2017. vlč. Mateju Glavici prestaje bolovanje i razrješuje se službe pastoralnog pomoćnika u Župi sv. Petra i Pavla apostola u Osijeku 1. te ga se drugim dekretom imenuje od 22. kolovoza 2017. godine župnikom Župe sv. Petra, apostola u Petrijevcima. Vlč. Mateju u ime cijele župne zajednice i svoje osobno ime, želim zahvaliti za sve ono što je kroz godinu rada i djelovanja učinio za život, rast i napredak ove župne zajednice. Hvala mu, uz obećanje da ćemo ga molitvama pratiti u njegovom daljnjem životu i radu, želeći i dalje ostati povezani. 

8.HODOČAŠĆE U MARIAZELL
Na razini osječkih dekanata organizira se hodočašće u marijansko svetište Mariazell u Austriji s posjetom Bleiburgu u subotu i nedjelju 7. i 8. listopada. Polazak je u subotu 7. listopada u ranim jutarnjim satima. Nakon smještaja u hotelu je razgledavanje svetišta, sudjelovanje na večernjoj misi i procesiji. U nedjelju je predviđena zajednička pobožnost i svečana sveta misa te posjet Bleiburgu. Povratak u Osijek je u večernjim satima. Prijaviti se može u župnom uredu i to do 1. rujna. Cijena prijevoza je 250 kn i treba se uplatiti odmah kod prijave, a smještaj, večera i doručak u hotelu je 50 eura što se može uplatiti sve do samog polaska.   

9.TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU
Novi ciklus tečaja priprave za brak održava se u rujnu i to u ponedjeljak, 4. rujna 2017. u 19,00 sati u našoj dvorani, traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Ne treba se posebno prijavljivati na tečaj. Na sam dan početka tečaja, dakle 4. rujna u 19,00 sati u našoj dvorani prije prvog predavanja obavlja se upis kandidata.

10.UPIS DJECE NA ŠKOLSKI VJERONAUK
Uskoro će započeti nova školska godina. Želimo naglasiti važnost upisa djece na školski vjeronauk, bilo da je riječ o prvom razredu osnovne škole ili prvom razredu srednje škole. Upozoravamo roditelje da djeca koja pohađaju etiku umjesto vjeronauka ne mogu biti kandidati za sakrament prve pričesti i potvrde.

11.SVEĆENIK U BOLNICI
Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Marek koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 098 933 8981.

12.PAZITELJI KONKATEDRALE
Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena. 

13. DONESITE OBITELJSKI KARTON
Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

14. ZAHVALA
Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.  

15. TISAK
Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

SVETE MISE  od 30. VII.  do 3. IX. 2016. godine

nedjelja,30. srpnja 2017. SEDAMNAESTA KROZ GODINU
+ Mile Perić i ob. Perić - 7,00 sati
+ Marko Tomić, svećenik - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Jozsef i Silvije Mikuška - 18,30 sati
ponedjeljak,31. srpnja 2017.
+ Anđelka Skrletović - 18,30 sati
utorak,1. kolovoza 2017.
+ iz ob. Lijak - 18,30 sati
srijeda,2. kolovoza 2017. Gospa od Anđela
+ Luka Tomasić - 18,30 sati
četvrtak,3. kolovoza 2017. Bl. Augustin Kažotić
+ Tomislav i Cvita Mikrut - 18,30 sati
petak,4. kolovoza 2017. Sv. Ivan Vianney
+ iz ob. Bilić - Subašić i Vuković - 18,30 sati
subota,5. kolovoza 2017. Gospa Snježna
+ Olga Jurinović - 7,00 sati

nedjelja,6. kolovoza 2017. PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO
+ Irena i Johan Bernwald i pok. Viktor - 7,00 sati
+ Anka i Ljubica Babić - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Darko i Božo Lozić - 18,30 sati
ponedjeljak,7. kolovoza 2017.
+ Marica, Frančiška i Lovro Lučić - 18,30 sati
utorak,8. kolovoza 2017.
+ Anica Kemenc - 18,30 sati
srijeda,9. kolovoza 2017. Sv. Terezija Benedikta od Križa
+  Ivanka Dunković - 18,30 sati
četvrtak,10. kolovoza 2017. Sv. Lovro, đ. i muč
+  Zvonimir, Marta i Antun Holik - 18,30 sati
petak,11. kolovoza 2017. Sv. Klara, dj.
+ Marija Prepunić  - 18,30 sati
subota,12. kolovoza 2017.
+ Tihomir Kasa - 7,00 sati

nedjelja,13. kolovoza 2017. DEVETNAESTA KROZ GODINU
+ Jela i Sofija Stanić - 7,00 sati
+ Ivka Matić - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Ivan i Eržika Čondor - 18,30 sati
ponedjeljak,14. kolovoza 2017.
+ Vlado Vojedilov - 18,30 sati
utorak,15. kolovoza 2017. UZNESENJE BDM NA NEBO – Velika Gospa
+ Sofija Stanić - 7,00 sati
+ Josip i Ivan Galić i pok. iz ob. Jurek - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Dragutin Kiralj i pok. Mato i Eugen - 18,30 sati
srijeda,16. kolovoza 2017. Sv. Rok
+ Damir i Karlo Moser - 18,30 sati
 Crkva sv. Roka:
Na nakanu – 8,00 sati
+ Đuro Kovačević – 10,00 sati
Na nakanu - 18,30 sati
četvrtak,17. kolovoza 2017.
+ Angela, Stjepan, Karolina i Mato - 18,30 sati
petak,18. kolovoza 2016.
+ Anica, Mirko i Ruža Bošnjak - 18,30 sati       
subota,19. kolovoza 2017.
+ Viktor Selthofer - 7.00 sati

nedjelja,20. kolovoza 2017. DVADESETA KROZ GODINU   
+ Ana i Filip Lažeta - 7,00 sati
+ Veseljko Vujčić - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Stjepan Prodanović i pok. iz ob. Prodanović - 18,30 sati
ponedjeljak,21. kolovoza 2017. Sv. Pio X papa
+ Marijana Bodrožić i pok. iz ob. Bodrožić i Đeneš - 18,30 sati
utorak,22. kolovoza 2017. BDM Kraljica
+ Ivica Čatić i pok. iz ob. Čatić i Vidović - 18,30 sati
srijeda,23. kolovoza 2017. Sv. Ruža Limska
+ Marija Šokčević - 18,30 sati
četvrtak,24. kolovoza 2017. Sv. Bartol ap.
+ Dragutin Krišto - 18,30 sati
petak,25. kolovoza 2017. Sv. Bernard, op. i n.
+ Ivan i Slava Štefanek - 18,30 sati
subota,26. kolovoza 2017.
+ Mara Bacelj - 7,00 sati
 
nedjelja,27. kolovoza 2017. DVADESET I PRVA KROZ  GODINU
+ Antun i Dragica Inhof - 7,00 sati
+ Đuro Podboj i + Slavko Mikulić - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Antun Turkalj - 18,30 sati
ponedjeljak,28. kolovoza 2017.
+ Manda Špiranović - 18,30 sati
utorak,29. kolovoza 2017. Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja
+ Miroslav Apro - 18,30 sati
srijeda,30. kolovoza 2017.
+ iz ob. Vranješ i Kećinović - 18,30 sati
četvrtak,31. kolovoza 2017. Gospa od suza
+ Josip Perošević - 18,30 sati
petak,1. rujna 2017.
+ iz ob. Bek i Šurk - 7,00 sati
+ Filip Tambur - 18,30 sati
subota,2. rujna 2017.
+ Ivanka Lukačević - 7,00 sati

nedjelja,3. kolovoza 2017. DVADESET I DRUGA KROZ GODINU
+ Marko Džoja - 6,30 sati
Na nakanu - 7,30 kod sv. Roka
+ Damir, Branimir, Branko i Štefica Kovačić - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ iz ob. Krbavac i Lončarević - 11,30 sati
+ Nediljko Balajić - 18,30 sati

Robert Almaši, župni vikar
mons. Adam Bernatović, župnik

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas55
Jučer476
Ovaj mjesec6377
Ukupno4603003

Trenutno online

1
posjetitelja

Subota, 19 Kolovoz 2017 07:18