Župne obavijesti


NEDJELJE KROZ KOLOVOZ - 2018.

OSAMNAESTA - DEVETNAESTA – DVADESETA – DVADESET I PRVA – DVADESET I DRUGA KROZ GODINU

1. VAŽNIJI BLAGDANI KROZ KOLOVOZ

GOSPA OD ANĐELA – « PORCIUNKULA» - 2. kolovoza;
Pola sata hoda jugozapadno od Asiza nalazi se mala crkvica posvećena Gospi od anđela. Sveti Franjo Asiški obnovio je crkvicu svojim rukama. Crkvica se zove još Porciunkula, što znači mali dio, dijelak što ga je Franjo pridržao za upotrebu na zemlji. Tu je crkvicu Franjo posebno ljubio jer je u njoj upoznao Božji poziv i počeo novi život. Crkvica je kolijevka Franjevačkog reda. U toj crkvici Franjo je zatvorio oči g. 1216. Velika bazilika koja se diže iznad crkvice sagrađena je 1569-1678 g.

Vjernicima je Porciunkula poznata osobito po oprostu koji je sv. Franjo od Isusa izmolio. Dana 2. kolovoza molio je u crkvici, ukaže mu se Isusu i Marija okruženi mnoštvom anđela. Isus upita Franju kakvu milost želi za spas ljudi. Franjo zamoli Gospodina da udijeli potpuni oprost svakome tko se skrušeno ispovijedi i posjeti ovu crkvicu. Gospodin mu udijeli traženu milost a papa Honorije III. potvrdi oprost. Kasnije se povlastica oprosta proširila na sve crkve.

Na dan 2. kolovoza, u župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani «Porciunkula». Propisana djela za dobivanje ovog oprosta su: pohod crkvi u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, dodavši ovome ispovijed i pričest, te molitvu na nakanu sv. Oca. Ovaj se oprost može dobiti samo jedanput.

PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO – 6. kolovoza;
Jednom zgodom Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, povede ih na visoku goru u osamu. Tu se pomoli. I dok se molio, preobrazio se. Zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I ukazaše se Mojsije i Ilija te razgovarahu s Isusom (usp. Mt.17. 1-3).
Svojim preobraženjem Isus je htio prije svoje muke učvrstiti vjeru apostola da je on Spasitelj, pokazati im slavu u koju će ući poslije uskrsnuća te otkriti koja je budućnost njegove Crkve.

VELIKA GOSPA - UZNESENJE BDM - 15. kolovoza;
«Bezgrešna Djevica, sačuvana čista od svake ljage istočnoga grijeha, ispunivši tijek zemaljskog života, s dušom i tijelom bila je uznesena u nebesku slavu, i od Gospodina uzvišena kao Kraljica svih stvari, da bude potpunije u skladu sa svojim Sinom, Gospodarom gospodara i pobjednikom nad grijehom i smrću», kaže II. vatikanski sabor u LG 59.

Uznesenje Djevice početak je i slika budućeg savršenstva Crkve, putokaz sigurne nade i utjehe Božjem putničkom narodu.
Svetkovina Velike Gospe slavi se u svim našim župama. Svete mise u župi su u 7,00 sati; 8,30; 10,00 i 18, 30 sati.
Raspored svetih misa u Aljmaškom svetištu: 6 sati, 8 sati, svečana u 10, 12 i poslijepodne u 16 i 18 sati. Prilika za svetu ispovijed cijeli dan.

Za one koji žele hodočastiti pješice zajednički polazak je na blagdan Velike Gospe u 4 sata ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja). Župljani koji će hodočastiti pješice trebaju se prijaviti u župni ured da im osiguramo mjesto u autobusu za njihov povratak.

SVETI ROK - 16. kolovoza;
Rodio se g. 1295 u Montpellieru u Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi su se pređi borili za oslobođenje Svete zemlje. Prije svoje dvadesete godine ostaje bez roditelja, prodaje sva svoja dobra i novac podijeli siromasima i kao siromašni hodočasnik krene prema Rimu. Postao je hodočasnik Isusa Krista, zastajući u pojedinim mjestima dvoreći najteže bolesnike a neke od njih i ozdravlja. Dvoreći bolesnike i sam postaje bolesnik, razbolio se od kuge, tako da ga svi protjeruju iz svojih mjesta. Sklanja se u šumu i ondje se hrani biljem, uzdajući se u Božju Providnost. Tako je nastala legenda da mu jedan pas svakog dana donosio komad kruha. Uspio se vratiti u svoju domovinu ali toliko izobličen od bolesti da su ga jedva prepoznali. Preminuo je 16. kolovoza 1327. godine.

Sveti Rok je štovan kao zaštitnik protiv kuge, što je pridonijelo njegovu štovanju i slavi. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodni katastrofama.

I u našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela svetog Roka i to 1684. godine, u kojoj se svake nedjelje služi sveta misa u 7,30 sati, osim kroz mjesec srpanj i kolovoz. Na sam blagdan, svete mise u crkvi sv. Roka su: 8, 10 i 18,00 sati.

MUČENIŠTVO SV. IVANA KRSTITELJA - 29. kolovoza;
Veliki prorok, preteča našeg Gospodina kojeg je krstio i pokazao na rijeci Jordanu danas, radi svjedočanstva za istinu daje svoj život. Herod, nevjerni kralj, «vjeran» svojoj zakletvi koju dao Herodijadinoj kćeri, daje odrubiti glavu Ivanu Krstitelju.
Danas na blagdan mučeništva Ivana Krstitelja je crkveni god u Brijestu.

2. LJETNI RASPORED SV. MISA (srpanj i kolovoz)
Mjesec srpanj i kolovoz su dva mjeseca praznika naše djece kada i odrasli uzimaju svoje godišnje odmore i veći je broj vjernika odsutan iz grada. I mi svećenici trebamo otići na svoje godišnje odmore, i zbog toga u mjesecu srpnju i kolovozu imamo ljetni raspored svetih misa.
Radnim danom svete mise su u konkatedrali navečer u 18,30 sati, a ujutro u 8 sati bit će samo ukoliko ima sprovodna sveta misa. Subotom je misa u 7 sati ujutro.
Nedjeljom i blagdanom svete mise će biti; u 7.00 sati, 8,30 sati; u 10,00 sati i večernja u 18,30 sati. Svete mise kod sv. Roka u 7,30 sati te u konkatedrali u 11,30 sati preko ljeta neće biti. Ovakav raspored uključivo do posljednje nedjelje u kolovozu.

3. RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kroz ljetno vrijeme, srpanj i kolovoz, započinjemo sa skraćenim radnim vremenom Župnog ureda. Župni ured će raditi u radne dane samo popodne od 16 do 18 sati, a subotom od 11 do 12 sati. Za hitne slučajeve na raspolaganju smo uvijek.

4. HODOČAŠĆE GOSPI ALJMAŠKOJ
I ove godine organiziramo tradicionalno hodočašće našega grada na svetkovinu Velike Gospe u Aljmaš. Autobus kreće s parkirališta na Gornjodravskoj obali u 7,30 ili 8,00 sati. Svi oni koji žele hodočastiti mogu se prijaviti u župni ured. Cijena je 25 kn. Prijavimo se na vrijeme, do srijede, 10. kolovoza. Za one koji žele hodočastiti u Aljmaš pješice, zajednički je polazak u 4,00 sati ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja).
Raspored hodočašća:
Uoči Velike Gospe, 14. kolovoza – 18,00 sati pobožnost Križnoga puta na Kalvariji; 19,00 sati sv. Misa; 20,00 sati ura klečanja; 21,00 sat procesija sa svijećama do kapelice 'na Lipi' – prigodna marijanska pobožnost.
Velika Gospa, 15. kolovoza – svete mise: 6, 8, 10, 12, 16, 18 sati. Svečanu svetu misu u 10,00 sati predvodi nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić.

5. PROSLAVA VELIKE GOSPE U ŽUPI
U utorak, 15. kolovoza Crkva slavi svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svete mise su u župi po ljetnom nedjeljnom rasporedu u 7,00; 8,30; 10,00 i večernja u 18,30 sati. Trodnevnica uoči Velike Gospe započinje u nedjelju uz večernju misu u 18,30 sati.

6. PROSLAVA SV. ROKA
U srijedu, 16. kolovoza, slavimo sv. Roka zaštitnika protiv bolesti kuge. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodnim katastrofama. U našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela sv. Roka davne 1684. godine. I ove ga godine želimo svečano proslaviti. Svete mise u našoj kapeli biti će u 8,00, 10,00 i 18,00 sati.

7. JOŠ JEDAN ŽUPNI VIKAR U NAŠOJ ŽUPI
Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu od 2. srpnja 2018. broj: 786/2018., župa sv. Petra i Pavla Apostola u Osijeku dobila je još jednog župnog vikara uz dosadašnjeg vlč. Roberta a to je vlč. Zlatko Hnatešin, ovogodišnji mladomisnik iz župe Odvorci. Službu započinje 4. kolovoza ove godine. Vlč. Zlatku želimo dobrodošlicu u našu župu koja je sada i njegova.

8. PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA STRADALE U POŽARIMA U GRČKOJ
Na mrežnim stranicama Hrvatskog Caritasa nalaze se upute kako se uključiti u akciju za pomoć stradalima u Grčkoj: uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 257, svrha uplate GRČKA; vjernici mogu novac dati i u svojim župama za tu svrhu; telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen; ili online donacijom.

9. TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU
Novi ciklus tečaja priprave za brak održava se u rujnu i to u ponedjeljak, 3. rujna 2018. u 19,00 sati u našoj dvorani, traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Ne treba se posebno prijavljivati na tečaj. Na sam dan početka tečaja, dakle 3. rujna u 19,00 sati u našoj dvorani prije prvog predavanja obavlja se upis kandidata.

10. UPIS DJECE NA ŠKOLSKI VJERONAUK
Uskoro će započeti nova školska godina. Želimo naglasiti važnost upisa djece na školski vjeronauk, bilo da je riječ o prvom razredu osnovne škole ili prvom razredu srednje škole. Upozoravamo roditelje da djeca koja pohađaju etiku umjesto vjeronauka ne mogu biti kandidati za sakrament prve pričesti i potvrde.

11. SVEĆENIK U BOLNICI
Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Marek koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 098 933 8981.

12. PAZITELJI KONKATEDRALE
Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.

13. DONESITE OBITELJSKI KARTON
Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

14. ZAHVALA
Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.

15. TISAK
Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

SVETE MISE od 30. VII. do 3. IX. 2018. godine

nedjelja, 5. kolovoza 2018. OSAMNAESTA KROZ GODINU
+ Ana i Filip Lažeta - 7,00 sati
+ Viktor i pok. iz ob. Sombot i Oršaj - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ iz ob. Heškaj i Blažević - 18,30 sati
ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. Preobraženje Gospodinovo
+ Stjepan Kovač - 18,30 sati
utorak, 7. kolovoza 2018.
+ Štefica Bosilj - 18,30 sati
srijeda, 8. kolovoza 2018. Sv. Dominik, prez.
+ Anica Kemenc - 18,30 sati
četvrtak, 9. kolovoza 2018. Sv. Terezija Benedikta od Križa, dj. i muč.
+ Ivanka Dunković - 18,30 sati
petak, 10. kolovoza 2018. Sv. Lovro, đ. i muč.
+Marija Proklin - 18,30 sati
subota, 11. kolovoza 2018. Sv. Klara, dj.
+ Sofija Stanić - 7,00 sati

nedjelja, 12. kolovoza 2018.
+ Marija i Andrija Vrabić i pok. iz ob. Biter - 7,00 sati
+ Tihomir Kasa - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Zlata Ergotić - 18,30 sati
ponedjeljak, 13. kolovoza 2018.
+ Lovro, Marica i Frančiška Lučić - 18,30 sati
utorak, 14. kolovoza 2018. Sv. Maksimilijan Kolbe, prez. i muč.
+ Vlado Vojedilov - 18,30 sati
srijeda, 15. kolovoza 2018. UZNESENJE BDM NA NEBO – Velika Gospa
+ Sofija i Jela Stanić - 7,00 sati
+ Luka Tomasić - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Ivan i Eržika Čondor - 18,30 sati
četvrtak, 16. kolovoza 2018. Sv. Rok
+ Anica, Ruža i Mirko Bošnjak- 18,30 sati
Crkva sv. Roka:
+ Marija Stanić - 8,00 sati
+ Rudolf i Slavko Zubaj – 10,00 sati
+ Stjepan Brkić - 18,30 sati
petak, 17. kolovoza 2018.
+ Angela, Stjepan, Karolina i Mato - 18,30 sati
subota, 18. kolovoza 2018.
+ Ilonka Bognar - 7,00 sati

nedjelja, 19. kolovoza 2018. DVADESETA KROZ GODINU
+ Mara Stanić - 7,00 sati
+ Stjepan Prodanović i pok. iz ob. Prodanović - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ iz ob. Dragila i Vučković- 18,30 sati
ponedjeljak, 20. kolovoza 2018. Sv. Bernard, op. i n.
+ Slava(ž) i Ivan Štefanek - 18,30 sati
utorak, 21. kolovoza 2018. Sv. Pio X., p.
+ Nada Radović - 18,30 sati
srijeda, 22. kolovoza 2018. BDM Kraljica
+ Marija Šokčević - 18,30 sati
četvrtak, 23. kolovoza 2018. Sv. Ruža Limska, dj.
+ Marko Majetić - 18,30 sati
petak, 24. kolovoza 2018. Sv. Bartol, ap.
+ Antun Turkalj - 18,30 sati
subota, 25. kolovoza 2018.
+ Mara Stanić (Marija) – 7,00 sati

nedjelja, 26. kolovoza 2018. DVADESETA I PRVA KROZ GODINU
+ Mara Bacelj - 7,00 sati
+ Đuro Podboj i Slavko Mikulić - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Jožef i Silvije Mikuška - 18,30 sati
ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. Sv. Monika
+ iz ob. Vranješ i Kečinović - 18,30 sati
utorak, 28. kolovoza 2018. Sv. Augustin, b. i n.
+ Zlatko Sebešić i pok. iz ob. Ivanović i Ivančević - 18,30 sati
srijeda, 29. kolovoza 2018. Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja
+ Andrijana Šarić - 18,30 sati
četvrtak, 30. kolovoza 2018.
+ Josip Perošević - 18,30 sati
petak, 31. kolovoza 2018.
+ Zvonimir Horvat i pok. iz ob. Knežević i Piter - 18,30 sati
subota, 1. rujna 2018.
+ Matija(ž) i Milan Mršo - 7,00 sati
+ Marica Ribić - 7,00 sati

nedjelja, 2. rujna 2018. DVADESET I DRUGA KROZ GODINU
+ Jelka Keser - 6,30 sati
+ Katarina Rihard i pok. iz ob. Moher - 7,30 sati kd sv. Roka
+ Ljubica i Rade Stojković - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Miroslav Badanjak - 11,30 sati
+ Nedeljko Balajić - 18,30 sati


Robert Almaši, župni vikar
Zlatko Hnatešin, župni vikar
mons. Adam Bernatović, župnik

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas318
Jučer445
Ovaj mjesec10044
Ukupno4801408

Trenutno online

1
posjetitelja

Utorak, 21 Kolovoz 2018